facebook_pixel

Sormiruokailu

Lapsentahtinen sormiruokailu tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että vauva tutustuu kiinteisiin ruokiin itse omaan tahtiinsa – käyttäen ruokailussa apuna omia sormiaan.

Heti mukaan perheen yhteisiin ruokailuhetkiin

Lapsentahtisen sormiruokailun ajatuksena on tehdä lapsen ruokailusta mahdollisimman mukavaa ja stressitöntä yhdessäoloa, joka sosiaalistaa lapsen perheen yhteisiin ruokailuhetkiin jo pienestä pitäen. Sormiruokailu tarjoaa lapselle mahdollisuuden tutustua omaehtoisesti aitoihin ruoan makuihin ja koostumuksiin – kaikilla aisteillaan.

Lapselle tarjotaan ruokia, joista hän saa otteen itse ja jotka hän pystyy itse viemään suuhunsa. Vanhemmat tarjoavat lapselle erilaisia makuja sopivassa muodossa eli päättävät, mitä ruokaa on tarjolla ja milloin. Lapsi taas päättää, mitä tarjolla olevista ruoista syö, kuinka paljon hän syö ja kuinka nopeasti tai hitaasti hän syö. Parasta sormiruokailussa on, että lapsi voi ihan vauvasta saakka syödä pääsääntöisesti samoja ruokia muun perheen kanssa, kunhan ruoka-aineet ovat lapsen ikävaiheeseen sopivia.

Sormiruokailu voi olla hieman sotkuista, ainakin alkuvaiheessa, mutta lasten taidot kehittyvät hurjan nopeasti, kun he saavat itse harjoitella ruokailua. Sotkujen kanssa elämiseen löytyy monenlaisia hyödyllisiä apuvälineitä, kuten ruokailualustat ja hihalliset ruokalaput.

Lue lisää sormiruokailusta täältä! 

Perustiedot sormiruokailusta saat Simppeliä sormiruokailua -kirjasta!

Vertaistukea löytyy Facebookin Simppeli sormiruokakeittiö -yhteisöstä