Voinko kantaa lasta kasvot menosuuntaan?

Kasvot kantajasta poispäin kantaminen on kysymys, joka askarruttaa monia vanhempia. Asiasta on keskusteltu vuosia internetin keskustelupalstoilla, ja mielipiteet jakautuvat joskus jyrkästikin puolesta ja vastaan. Kokosimme tähän artikkeliin usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta ja kantovälineohjaajan vastaukset.


Saako lasta kantaa naama menosuuntaan?

Kyllä saa. Sopivaa kantamisen tapaa valitessa on kuitenkin tärkeää huomioida lapsen ikä ja kehitysvaihe. Mitä pienempi vauva on kyseessä, sitä tärkeämpää on kunnioittaa lapsen luontevaa asentoa ja valita sopiva kantamisen tapa sen perusteella. Kasvot kantajasta poispäin kantamista suositellaan yleensä noin 5-6 kuukauden iästä eteenpäin.

Kantamisella - kantoasennosta riippumatta - on lukemattomia hyviä puolia, joista toivomme mahdollisimman monen perheen pääsevän nauttimaan.

Kasvot menosuuntaan kantaminen ei ole välttämättä se optimaalinen kantamisen tapa, jos arvioidaan kantamista ergonomian kannalta, mutta monissa tilanteissa sille voi hyvinkin olla paikkansa. On tärkeää, että jokainen perhe löytää juuri omiin tarpeisiinsa sopivan kantovälineen. Kantamisella - kantoasennosta riippumatta - on lukemattomia hyviä puolia, joista toivomme mahdollisimman monen perheen pääsevän nauttimaan. Ennen kaikkea kantaminen tarjoaa läheisyyttä ja rakkautta niin lapselle kuin hoivaajalle, mutta myös keinon helpottaa omaa arkea.

Tula Explore kantoreppu vastasyntyneestä taaperoon

Miksi kantaa kasvot menosuuntaan?

Lapset ja perheet ovat yksilöitä, mikä onkin kantovälineohjauksen tärkein kulmakivi. Perheissä on hyvin erilaisia tarpeita sekä odotuksia ja toiveita arjen sujumiselle. Omasta näkövinkkelistä on joskus hyvin vaikeaa tietää, miltä elämä toisessa perheessä tuntuu. Jotkut lapset viihtyvät mainiosti kantovälineessä kasvot kantajaan päin, kun taas toisille tämä kantoasento tuottaa suurta päänvaivaa. Jotkut lapset eivät syystä tai toisesta halua millään tulla kannetuksi kantajan etupuolella kasvot kantajaan päin. Kyse voi olla ohimenevästä vaiheesta tai pysyvämmästä tilasta. Lapsilla voi olla myös erilaisia terveyteen tai erityistarpeisiin liittyviä syitä, miksi kantaminen kasvot kantajaan päin masut vastakkain ei onnistu - yrityksistä huolimatta. Joskus ratkaisu kantamisen pulmiin löytyy käytössä olevan kantovälineen säätöjä korjaamalla, aina sekään ei auta.

Perheissä on hyvin erilaisia tarpeita sekä odotuksia ja toiveita arjen sujumiselle. Omasta näkövinkkelistä on joskus hyvin vaikeaa tietää, miltä elämä toisessa perheessä tuntuu.

Kantovälineohjaajan näkökulmasta on hyvin tärkeää kuunnella erikseen aivan jokaisen vanhemman ajatuksia ja lähteä ratkomaan kantamiseen liittyviä kysymyksiä näitä ajatuksia kunnioittaen. Jos kantaminen kasvot menosuuntaan on paras ratkaisu lapselle ja kantajalle, silloin lähdemme etsimään parhaiten siihen tarkoitukseen soveltuvaa kantovälinettä. Toivomme aina, että löytäisimme mahdollisimman mukavan ja monipuolisen kantamisen ratkaisun, jolla kantaminen tuntuu luontevalta. On aivan ihanaa, kun löydämme yhdessä toimivan tavan pitää lasta lähellä ja saada omat kädet vapaiksi!

Onko naama menosuuntaan kantamisesta lapselle haittaa?

Jos lapsella ei ole mitään kantamiseen liittyviä terveydellisiä haasteita (esimerkiksi lonkkien löysyys), kantamisesta kasvot kantajasta poispäin ei ole todettu olevan lapselle terveydellistä haittaa. Jos sinulla on mitä tahansa terveyteen liittyviä kysymyksiä tai huolia, suosittelemme kääntymään lasta hoitavan terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, joka pystyy koulutuksensa perusteella arvioimaan lapsen kokonaistilanteen. Kannustamme myös käyttämään kantamisessa riittävää harkintaa ja ottamaan aina huomioon lapsen iän ja kehitystason kantamisen tapaa valitteassa. Uskomme, että pienelle vauvalle on aina edullisinta tulla kannetuksi kantajan etupuolella tai kantajan lonkalla kasvot kantajaan päin.


Minkä ikäisenä lasta voi kantaa naama menosuuntaan?

Yleensä tätä kantoasentoa suositellaan noin 5-6 kuukauden iästä eteenpäin. Suosittelemme noudattamaan kunkin kantovälinevalmistajan omia ohjeita ja sen lisäksi huomioimaan oman lapsen kehitystason. Lapsen kehitystasoa arvioidessa tulee huomioida niin lapsen fyysinen koko, kehonhallinta kuin kyky käsitellä ympäristön ärsykkeitä. Kun lasta kannetaan kantajan etupuolella kasvot kantajasta poispäin on tärkeää, että lapsi pystyy kannattelemaan päätään ja niskaansa tukevasti pystyasennossa. Lapsen leuan ei tulisi painua lapsen rintaan, sillä tämä voi vaarantaa lapsen hengityksen. Tästä syystä on tärkeää, ettei lasta kanneta kasvot kantajasta poispäin liian varhain.

Kun lasta kannetaan kantajan etupuolella kasvot kantajasta poispäin on tärkeää, että lapsi pystyy kannattelemaan päätään ja niskaansa tukevasti pystyasennossa.

Pienten vauvojen selän ja niskan lihakset vasta kehittyvät, eivätkä vauvat vielä hallitse kehoaan kovin hyvin tai kykene kannattelemaan itseään selkä suorana. Pienen vauvan selän tulisi siis antaa pyöristyä vauvalle luontevalla tavalla kantovälineessä. Tästä syystä emme suosittele pienille vauvoille kantoasentoa, jossa lapsi on kantovälineessä etupuolella kasvot kantajasta pois päin. Asento edellyttää lapsen selältä suorempaa asentoa kuin mihin vauvan keho on valmis.