Voinko kantaa lasta kasvot menosuuntaan?

Kasvot kantajasta poispäin kantaminen on kysymys, joka askarruttaa monia vanhempia. Kokosimme tähän artikkeliin usein kysyttyjä kysymyksiä aiheesta ja kantovälineohjaajan vastaukset.

Monet vauvat nauttivat paljon kasvot menosuuntaan kantamisesta.

Saako lasta kantaa naama menosuuntaan?

Kyllä saa. Sopivaa kantamisen tapaa valitessa on kuitenkin tärkeää huomioida lapsen ikä ja kehitysvaihe. Mitä pienempi vauva on kyseessä, sitä tärkeämpää on kunnioittaa lapsen luontevaa asentoa ja valita sopiva kantamisen tapa sen perusteella. Kasvot kantajasta poispäin kantamista suositellaan yleensä noin 5-6 kuukauden iästä eteenpäin.

Kantamisella - kantoasennosta riippumatta - on lukemattomia hyviä puolia, joista toivomme mahdollisimman monen perheen pääsevän nauttimaan.

Kasvot menosuuntaan kantaminen ei ole välttämättä se optimaalinen kantamisen tapa, jos arvioidaan kantamista ergonomian kannalta, mutta monissa tilanteissa sille voi hyvinkin olla paikkansa. On tärkeää, että jokainen perhe löytää juuri omiin tarpeisiinsa sopivan kantovälineen. Kantamisella - kantoasennosta riippumatta - on lukemattomia hyviä puolia, joista toivomme mahdollisimman monen perheen pääsevän nauttimaan. Ennen kaikkea kantaminen tarjoaa läheisyyttä ja rakkautta niin lapselle kuin hoivaajalle, mutta myös keinon helpottaa omaa arkea.

Jokainen vanhempi tuntee itse parhaiten oman lapsensa tarpeet.

Miksi kantaa kasvot menosuuntaan?

Lapset ja perheet ovat yksilöitä, mikä onkin kantovälineohjauksen tärkein kulmakivi. Perheissä on hyvin erilaisia tarpeita sekä odotuksia ja toiveita arjen sujumiselle. Omasta näkövinkkelistä on joskus hyvin vaikeaa tietää, miltä elämä toisessa perheessä tuntuu. Jotkut lapset viihtyvät mainiosti kantovälineessä kasvot kantajaan päin, kun taas toisille tämä kantoasento tuottaa suurta päänvaivaa.

Jotkut lapset eivät syystä tai toisesta halua millään tulla kannetuksi kantajan etupuolella kasvot kantajaan päin. Kyse voi olla ohimenevästä vaiheesta tai pysyvämmästä tilasta. Lapsilla voi olla myös erilaisia terveyteen tai erityistarpeisiin liittyviä syitä, miksi kantaminen kasvot kantajaan päin masut vastakkain ei onnistu - yrityksistä huolimatta. Joskus ratkaisu kantamisen pulmiin löytyy käytössä olevan kantovälineen säätöjä korjaamalla, aina sekään ei auta.

Perheissä on hyvin erilaisia tarpeita sekä odotuksia ja toiveita arjen sujumiselle. Omasta näkövinkkelistä on joskus hyvin vaikeaa tietää, miltä elämä toisessa perheessä tuntuu.

Kantovälineohjaajan näkökulmasta on hyvin tärkeää kuunnella erikseen aivan jokaisen vanhemman ajatuksia ja lähteä ratkomaan kantamiseen liittyviä kysymyksiä näitä ajatuksia kunnioittaen. Jos kantaminen kasvot menosuuntaan on paras ratkaisu lapselle ja kantajalle, silloin lähdemme etsimään parhaiten siihen tarkoitukseen soveltuvaa kantovälinettä. Toivomme aina, että löytäisimme mahdollisimman mukavan ja monipuolisen kantamisen ratkaisun, jolla kantaminen tuntuu luontevalta. On aivan ihanaa, kun löydämme yhdessä toimivan tavan pitää lasta lähellä ja saada omat kädet vapaiksi!

Onko naama menosuuntaan kantamisesta lapselle haittaa?

Jos lapsella ei ole mitään kantamiseen liittyviä terveydellisiä haasteita (esimerkiksi lonkkien löysyys), kantamisesta kasvot kantajasta poispäin ei ole todettu olevan lapselle terveydellistä haittaa. Jos sinulla on mitä tahansa terveyteen liittyviä kysymyksiä tai huolia, suosittelemme kääntymään lasta hoitavan terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, joka pystyy koulutuksensa perusteella arvioimaan lapsen kokonaistilanteen. Kannustamme myös käyttämään kantamisessa riittävää harkintaa ja ottamaan aina huomioon lapsen iän ja kehitystason kantamisen tapaa valitteassa. Uskomme, että pienelle vauvalle on aina edullisinta tulla kannetuksi kantajan etupuolella tai kantajan lonkalla kasvot kantajaan päin.

Suosittelemme kantamista kasvot kantajasta poispäin suunnilleen samoihin alkoihin, kun lapsen voi istuttaa syöttötuoliin.

Minkä ikäisenä lasta voi kantaa naama menosuuntaan?

Yleensä tätä kantoasentoa suositellaan noin 5-6 kuukauden iästä eteenpäin. Suosittelemme noudattamaan kunkin kantovälinevalmistajan omia ohjeita ja sen lisäksi huomioimaan oman lapsen kehitystason. Lapsen kehitystasoa arvioidessa tulee huomioida niin lapsen fyysinen koko, kehonhallinta kuin kyky käsitellä ympäristön ärsykkeitä.

Kun lasta kannetaan kantajan etupuolella kasvot kantajasta poispäin on tärkeää, että lapsi pystyy kannattelemaan päätään ja niskaansa tukevasti pystyasennossa. Lapsen leuan ei tulisi painua lapsen rintaan, sillä tämä voi vaarantaa lapsen hengityksen. Tästä syystä on tärkeää, ettei lasta kanneta kasvot kantajasta poispäin liian varhain.

Kun lasta kannetaan kantajan etupuolella kasvot kantajasta poispäin on tärkeää, että lapsi pystyy kannattelemaan päätään ja niskaansa tukevasti pystyasennossa.

Pienten vauvojen selän ja niskan lihakset vasta kehittyvät, eivätkä vauvat vielä hallitse kehoaan kovin hyvin tai kykene kannattelemaan itseään selkä suorana. Pienen vauvan selän tulisi siis antaa pyöristyä vauvalle luontevalla tavalla kantovälineessä. Tästä syystä emme suosittele pienille vauvoille kantoasentoa, jossa lapsi on kantovälineessä etupuolella kasvot kantajasta pois päin. Asento edellyttää lapsen selältä suorempaa asentoa kuin mihin vauvan keho on valmis.

Pientä vauvaa tulisi kantaa aina kasvot kantajaan päin etupuolella.

Kuinka kauan kerrallaan lasta voi kantaa kasvot kantajasta poispäin?

Jostain syystä keskusteluissa viitataan usein 15 minuutin aikarajaan, mutta tällaiselle tarkalle minuuttimäärälle ei ole mitään virallisia perusteita. Tilanteet vaihtelevat ja me olemme kaikki yksilöitä, joten tarkkaa aikarajaa kantamiselle on mahdotonta asettaa. Kannattaa siis kuulostella omia tuntemuksia siitä, miltä kantaminen omassa kehossa tuntuu ja arvioida samalla lapsen jaksamista. Jos kantaminen tuntuu omassa kehossa raskaalta tai aiheuttaa kipua, kannattaa vaihtaa lapsi kantovälineessä kasvot itseä päin tai kokeilla esimerkiksi selkäpuolella kantamista.

Kovin vilkkaassa ympäristössä, esimerkiksi kaupungilla tai huvipuistossa, lapselle voi olla stressaavaa, jos katsetta ei pääse kääntämään pois vilinästä ja tohinasta.

Kannustamme arvioimaan tarkkaan oman lapsen kykyä vastaanottaa ympäristön ärsykkeitä. Kovin vilkkaassa ympäristössä, esimerkiksi kaupungilla tai huvipuistossa, lapselle voi olla stressaavaa, jos katsetta ei pääse kääntämään pois vilinästä ja tohinasta. Pienille vauvoille on tärkeää hakea turvaa oman hoivaajan kasvoista ja painaa päänsä tarvittaessa suojaan. Lapset ovat tässä asiassa kuitenkin hyvin yksilöllisiä, joten mitään tarkkaa aikarajaa tai -suositusta on vaikea antaa. Uskomme siihen, että vanhemmat ovat useimmiten omien lastensa parhaita asiantuntijoita. Tärkeää on siis oppia arvioimaan ja tunnistamaan oman lapsen merkkejä siitä, mikä tuntuu mukavalta ja mikä taas on lapselle liikaa.

Onko kasvot kantajasta poispäin kantaminen epämukavaa?

Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Jokaisen kantajan omat tuntemukset määrittävät, miltä kantaminen tuntuu. Meillä vanhemmilla on hyvin erilaisia toiveita kantovälineille ja arvostamme niissä erilaisia asioita. Jonkun mielestä kantaminen kasvot menosuuntaan voi tuntua ihan kivalta, toiselle taas äärimmäisen epämukavalta. Kun lapsi on kantovälineessä kasvot menosuuntaan, painopiste kantaessa on väkisin hieman etupainotteinen. Mitä painavampi kannettava lapsi on, sitä epävakaampaa kantaminen näin päin on. Lapsen pää saattaa myös osua ikävästi kantajan leukaan, jos lapsi työntää päätään taaksepäin.

Jokaisen kantajan omat tuntemukset määrittävät, miltä kantaminen tuntuu.

Kantorepuissa on eroja sen suhteen, miten suunnittelussa on huomioitu kantomukavuus. Jos kantorepusta löytyy kunnollinen vyötäröhihna, paino jakaantuu tasaisemmin koko kantajan keholle ja kantaminen tuntuu kevyemmältä kuin jos koko lapsen paino asettuu kantajan harteille. Silläkin on väliä, kuinka kauan kantaa kerrallaan. Kantovälineen painamisella hartioihin ei välttämättä ole niin suurta väliä, jos kantaa hetkisen aikaa ja kantamisen auttaa siinä tilanteessa vaikkapa ratkaisemaan jonkun arjen pulman - tyytymätön lapsi viihtyy hetken aikaa ja itse saa vaikkapa viikattua pyykin. Jos taas omassa kehossa on jo valmiiksi kiputiloja tai jumituksia, kannattaa valita omalle keholle mahdollisimman hellävarainen tapa kantaa.

Beco Gemini kantorepussa lapsen saa mukavaan istuvaan asentoon.

Miten varmistan, että lapsella on hyvä olla kantovälineen kyydissä?

Kantajan lisäksi täytyy toki arvioida myös lapsen mukavuutta. Uusimmissa kantorepuissa on kiinnitetty erityistä huomiota kantamisen ergonomiaan. Näissä repuissa istuinosa on kuppimainen, minkä ansiosta lapsen asento kantorepussa on istuva ja lapsen jalat ovat hyvin samalla tavoin koukussa kuin toisin päin kannettaessa. Tämän ansiosta matkustaminen repun kyydissä on lapselle miellyttävää ja ergonomista. Istuvassa asennossa lapsen kehoon ei kohdistu suurta rasitusta yhteen kohtaan, vaan lapsen paino jakaantuu tasaisesti lapsen pepun ja takareisien alueelle.

Lapset yleensä osaavat hyvin ilmoittaa, jos olo kantovälineen kyydissä on epämukava. Tutki siis lapsen viestejä ja luota omaan vaistoosi. Kun lapsen olo on kurja, lapsi kertoo siitä esimerkiksi kiemurtelemalla, itkemällä tai päästämällä turhautuneita ääniä. Lapsi saattaa myös jäykistyä tai pungertaa itseään tikkusuoraksi. Jos havaitset näitä merkkejä, kannattaa kokeilla ottaa lapsi pois kantovälineen kyydistä tai vaihtaa kantosuuntaan toisin päin. Jos lapsi on kantovälineen kyydissä tyytyväinen ja hyväntuulinen, hyvin todennäköisesti lapsella on kaikki hyvin. Kuuntele lastasi ja luota omiin tuntemuksiisi.

Millainen kantoväline on paras, jos haluaa kantaa lasta kasvot kantajasta poispäin?

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä eri perheissä valitaan kantovälineitä erilaisin perustein. Kannattaa huomioida, etsiikö kantovälinettä lyhytaikaiseen tarpeeseen vai mahdollisimman pitkäikäistä ratkaisua. Lisäksi kannattaa ilman muuta huomioida myös kantamisen mukavuus eli mahdollisuuksien mukaan kantovälinettä kannattaa testata ennen ostopäätöstä ja kokeilla, miten se istuu itselle ja omalle lapselle. Kannattaa tutustua myös kantovälineen säätöihin ja arvioida, onko käyttö itselle helppoa. Kun kantovälineen käyttäminen on vaivatonta, sitä tulee käytettyä arjessa enemmän. On hyvä myös pohtia, millaisissa tilanteissa kantovälinettä ajattelee käyttävänsä ja kuinka pitkiä aikoja kerrallaan. Jos tavoitteena on vaeltaa vaikkapa metsässä useampia tunteja kerrallaan, kannattaa valita mahdollisimman ergonominen ja tukeva kantoväline.

Me Ipanaisella suosittelemme mielellämme kantovälinettä, joka on mahdollisimman monipuolinen ja pitkäikäinen hankinta. On hyvä juttu, jos yksi ja sama kantoväline sopii niin vastasyntyneelle kuin isommalle vauvalle ja jopa taaperolle. On myös järkevää, jos samalla kantovälineellä voi kantaa useammassa kantoasennossa, sillä tilanteet lasten kanssa vaihtelevat. Ennen kaikkea toivomme, että jokaiselle löytyy juuri itselle parhaiten istuva kantoväline, jolla kantaminen on mahdollisimman mukavaa omat tarpeet huomioiden.

Millaisia vaihtoehtoja kasvot menosuuntaan kantamiselle on?

Jos koet, ettei lapsi viihdy kantovälineessä kasvot kantajaan päin, mutta et halua kantaa lasta kasvot itsestäsi poispäin, kannattaa kokeilla joko lonkalla tai selkäpuolella kantamista. Näissä kantoasennoissa lapsi näkee hieman paremmin ympärilleen, mikä saattaa edesauttaa viihtymistä kantovälineessä.

Selkäpuolella kantaminen on usein kantajalle kevyempää. Lapsi näkee selkäkyydistä hyvin ympärilleen.


Rengasliinasta lapsi näkee hyvin ympärilleen.

Muistilista: huomioi nämä, kun kannat lasta kasvot menosuuntaan

1. Seuraa jatkuvasti lapsen vointia ja vireystilaa. Lapset ovat yksilöitä, joten toiset lapset jaksavat tarkkailla ympäristöään pidempään ja toiset lapset väsyvät nopeammin kaivaten hoitajan turvaa.

2. Opi tunnistamaan oman lapsen merkit siitä, milloin on aika vaihtaa kantosuuntaa tai ottaa lapsi pois kantovälineestä.

3. Älä anna lapsen nukkua kantovälineessä kasvot kantajasta poispäin. Lapsen leuka voi painua lapsen rintaan vaikeuttaen hengitystä.

4. Noudata kantovälineesi valmistajan ohjeita.

5. Tarkkaile ympäristöäsi ja varo, ettei lapsi pääse loukkaamaan itseään kantovälineen kyydissä. Lapsi saattaa tarttua esineisiin, jotka eivät ole normaalisti lapsen ulottuvilla tai kolauttaa itsensä terävään hyllyn kulmaan.

6. Älä valmista ruokaa liedellä tässä kantoasennossa. Lapsen päälle voi roiskua kuumaa ruokaa.

7. Tarjoa lapselle monipuolisia virikkeitä erilaisissa asennoissa. Kantamisen lisäksi lasta on hyvä sylitellä ja kantaa eri asennoissa käsien varassa. Lisäksi lapsen on hyvä antaa viettää aikaa lattialla lapsen viihtymisen mukaisesti. Lapsen motorisen kehityksen kannalta kaikkein parasta on, kun lapsi saa erilaisia ärsykkeitä.

Muista tarkkailla lapsen vointia ja vireystilaa aina kantaessasi.

Kirjoittaja

Anu Mäkinen on kantovälineohjaaja sekä toinen Ipanaisen omistajista. Anu on suorittanut kolmeosaisen Die Trageschule© -kantovälineohjaajan koulutuksen ja pätevöitynyt vuonna 2013 sertifioiduksi kantovälineohjaajaksi (Certified Carrying School Consultant). Kantovälineohjaajilla on hyvät perustiedot kantamiseen liittyvistä fysiologisista ja psykologisista seikoista ja valmius avustaa lapsen kantamisen moninaisissa kysymyksissä. Kantovälineohjaajan työn kulmakivi on perheiden yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja kunnioittaminen. Kantovälineohjaajalla ei ole terveydenhuollon koulutusta. Mikäli sinulla on mitään epäilyksiä vauvan terveydentilaan tai erityistarpeisiin liittyen, joilla voisi olla vaikutusta kantamiseen, kannattaa keskustella kantamisesta lasta hoitavan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.Näillä kantorepuilla voit kantaa kasvot kantajasta poispäin 

Vinkkaa juttu tutulle

  Ipanainen.fi © 2018
Loading...