Näin teet tilaa leikeille - Ammattijärjestäjän vinkit helposti siivottavaan lastenhuoneeseen

Kaikki lelulaatikot on kumottu lastenhuoneen lattialle. Päällimmäisenä on kerros pehmoleluja, leikkiastioita ja roolivaatteita, välissä pikkulegoja ja mysteerisälää, ihan pohjalla askartelusilppua ja glitteriä. Varsinainen leikki on levinnyt olohuoneen puolelle, koska lastenhuoneessa sille ei löydy tilaa. Kun sanot lapselle, että olisi aika siivota tavarat paikoilleen, lasta alkaa ihan hirveästi väsyttää, niin hirveästi, että voi vain kiivetä sänkyyn ja vetää peiton pään yli. Siinä kohtaa aika monen vanhemman tekisi mieli tehdä samoin.

Lastenhuoneen läpitunkematon lelukaaos ja lapsi, jota siivoamiseen osallistuminen innostaa suunnilleen yhtä paljon kuin juurihoito sinua – mikä neuvoksi? Ei ole syytä epätoivoon! Näillä vinkeillä saat lastenhuoneesta helpommin siivottavan – jopa sellaisen, että lapsen itsensä on helppo ylläpitää huoneen järjestystä.

Kuva: Ilana Aalto

Leluvuorta lapioimaan

Ruotsalaisessa tutkimuksessa lastenhuoneista löytyi keskimäärin 560 lelua, vaikka joka legoa ei ollut laskettu erikseen. Brittiläisen selvityksen mukaan lapset leikkivät päivittäin 12 lelulla, vaikka erilaisia lelukokonaisuuksia oli lastenhuoneissa saatavilla kaikkiaan 238.

Tutkimukset kertovat kuitenkin myös, että lapset leikkivät pidempään, luovemmin ja keskittyneemmin, kun heille annetaan vain muutamia leluja. Leluvuori häiritsee leikkimistä ja tekee huoneen järjestyksen ylläpitämisestä työlästä.

Lastenhuoneen kaaoksen taltuttaminen lähtee tavaran määrän hallinnasta.

Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty siinä vaiheessa, kun lastenhuoneessa on jo tuhat erilaista härpäkettä, jotka kaikki ovat lapsen mielestä ehdottoman tärkeitä! En koskaan suosittele lastenhuoneen salaraivauksia, sillä paljastuessaan ne voivat ikävästi kolhaista lapsen luottamusta vanhempiinsa ja aiheuttaa myöhemmin liiallista tavaraan kiinnittymistä.

Sen sijaan nopea ja lapsiystävällinen kikka on laittaa osa leluista lepovuoroon yläkaappiin tai varastoon. Tässä ei tarvitse himmailla, useimmista lastenhuoneista voi huoletta pakata pois ainakin puolet. Leluja voidaan vaihtaa esille viikon tai kuukauden välein. Nyt ne tuntuvat kuin uusilta!

Ajan mittaan voit havaita, että jotkut lelut eivät koskaan palaa vaihtolaatikosta leikkeihin. Tunnesuhde tavaraan hiipuu, kun tavara on varastoituna. Tässä vaiheessa näiden lelujen poistaminen on yleensä ok lapsellekin.

Lelujen vaihto käy superhelposti, jos lelujen lepolaatikot ovat samanlaisia kuin lastenhuoneen varsinaiset lelulaatikot. Vaihdat vain laatikot päittäin ja se siitä! Tämä toki edellyttää, että yhdessä laatikossa on vain yhdenlaisia leluja. Mistä päästäänkin seuraavaan kohtaan eli siihen, miten lastenhuoneesta tehdään mahdollisimman helposti siivottava – myös lapselle.


Kuva: Ilana Aalto

Rento järjestys tekee siivoamisesta helppoa

Oletko koskaan tyhjentänyt astianpesukonetta vieraassa keittiössä? Joudut avaamaan kaikki laatikot ja kaapit etkä siltikään keksi, minne raastinrauta kuuluu. Lopulta jätät osan astioista työtasolle. Kuvittele vielä, että keittiö olisi tehty mittasuhteiltaan kaksi kertaa sinua isommalle ihmiselle. Tiskipöytä on suunnilleen rintasi korkeudella ja yläkaappeihin pääset käsiksi vain kiipeämälle pöydälle.

Nyt tiedät, miltä lapsesta tuntuu siivota tavaroita paikoilleen huoneessa, jonka aikuinen on järjestänyt omilla ehdoillaan.

Lastenhuoneen toimivassa järjestyksessä pätee kaksi sääntöä: tavaroiden pitää olla helposti siivottavissa paikoilleen myös lapselle ja lapsen pitää tietää, missä nämä paikat ovat.

Olen kodeissa nähnyt lastenhuoneita, joissa aikuinen on kehittänyt tavaroille omasta mielestään näppärät systeemit: pikkulegot on lajiteltu lokeroihin värin mukaan tai barbien kengät, korut, laukut, mekot, hameet, paidat, tunikat, sukat, pöksyt ja housut ovat kukin omassa osastossaan. Päästäkseen tavaroihin käsiksi, on nostettava laatikoita toistensa päältä ja näprättävä auki kansia.

Tällainen järjestys on liian tarkka useimmille aikuisillekin noudattaa. Mieti vaikka itseäsi lajittelemassa legoja värin mukaan illasta toiseen tai erottelemassa barbien paitoja tunikoista – kun voisit sen sijaan vain pyyhkäistä samaan leikkiin kuuluvat lelut yhteen koppaan. Kun siivous käy nopeasti, järjestys on sopivan rento.

Jos lastenhuoneen siivoaminen nopeasti kiinnostaa, pääset tästä tilaamaan maksuttoman Lastenhuone vartissa siistiksi -minikurssin.

Heittämällä paikoilleen

Hyvä nyrkkisääntö lastenhuoneen säilytyssysteemille on, että tavara pitää saada paikoilleen heittämällä, tai ainakin melkein. Suosituimpien leikkien tulisikin olla lapsen käyttökorkeudella.

Jos lelut ovat laatikoissa tai korissa, ota laatikoista kannet pois ja äläkä pinoa laatikoita päällekkäin! Lisää mieluummin hyllyjä kaappiin, niin että joka laatikolla on oma paikkansa. Pieniä laatikoita, kuten kenkälaatikoita tai irtokarkkirasioita, voi käyttää myös vetolaatikoiden sisäpuolien osastoimisessa.

Laatikoiden etuna on, että ne antavat tavaroille rajatun paikan. Nimittäin jokainen leluryhmä tarvitsee oman paikkansa – myös ne pihalta kotiin pelastetut kepit, kivet ja karkkipaperit. Kysy lapseltasi, mitkä leikit kuuluvat yhteen ja laita ne samaan laatikkoon.

Muista penkomisvara! Jos täytät laatikon aivan piripintaan, tavarat päätyvät lattialle, kun laatikkoa pengotaan.

Ihan kaikkea ei kuitenkaan kannata tunkea laatikkoon. Isoja, yksittäisiä esineitä, kuten rekka-autoja tai valmiita legorakennelmia, voi säilyttää suoraan hyllyille asetettuna. Hyllyille pitäisi kuitenkin jäädä neljännes tyhjää, jotta tavaroiden esille ottaminen ja paikoilleen laittaminen on helppoa.

Kun joka leluryhmälle on määrätty oma paikkansa, pyydä lastasi askartelemaan laatikoihin tai hyllynreunuksiin etiketit. Näin tiedätte kumpikin, minne tavarat kuuluvat.


Lapset siivoamaan itse!

Olen kuullut perheistä, joissa lelut korjataan paikoilleen joka ilta tai jopa aina leikin vaihtuessa. Kaikki kunnia näille ihmeperheille! Itse painotan sitä, että lastenhuoneessa – sen enempää kuin lapsiperheen kodissakaan – on turha pyrkiä jatkuvaan siisteyteen. Paljon tärkeämpää on se, että tavarat saa tarvittaessa vaivatta ja nopeasti paikoilleen, olipa tämä tarve sitten viikoittainen siivouspäivä tai anopin vierailu. Mutta silloin kun tuo tarve koittaa, miten aktivoida lapset mukaan korjaamaan omat jälkensä?

Jos olet joskus siivonnut oikein sotkuista ja täyttä vaatehuonetta tai autotallia, lamauttava ”en tiedä mistä aloittaisin” -fiilis voi olla sinulle tuttu.

Sama fiilis valtaa lapsen, jolle annetaan ohjeeksi ”siivoa huoneesi”. Kun mitä tahansa näyttää olevan missä tahansa, on vaikea tarttua toimeen. Tehtävä tuntuu liian vaikealta, lapsi menee lukkoon ja alkaa puuhastella jotain ihan muuta. Moni aikuinen onkin todennut, ettei siivoamisesta tule mitään, koska lapsi alkaa vain leikkiä jokaisella käteensä ottamallaan esineellä.

Sen sijaan, että ohjeistat lasta siivoamaan koko huoneen, anna ohjeeksi ”laita pehmolelut niiden koriin” tai ”kerää irtonaiset legot laatikkoonsa” ja niin edelleen.

Tehtävän paloittelu auttaa lasta hahmottamaan, mitä pitää tehdä. Pienistä palasista kertyy hyvää onnistumisen tunnetta, joka lisää motivaatiota laittaa lisää tavaroita paikoilleen. Näin se toimii meillä aikuisillakin.

Lastenhuone vartissa siistiksi

Halusin auttaa lapsiperheitä selviämään arjen ruuhkasta helpommalla, joten laadin perheiden avuksi maksuttoman Lastenhuone vartissa siistiksi -minikurssin.

Minikurssilla opit paloittelemaan lastenhuoneen siivoustyön “lapsenkokoisiin” palasiin sekä tukemaan lapsesi päätöksentekotaitoja ja omatoimisuutta myönteisen kautta – myös silloin kun siivous ei huvita.

Tästä linkistä pääset lataamaan Lastenhuone vartissa siistiksi -minikurssin >>

Saat kurssin suoraan sähköpostiisi ja pääset heti harjoittelemaan lapsesi kanssa! Kurssin on käynyt jo yli 1600 perhettä. Minikurssi on täysin maksuton etkä sitoudu mihinkään tilatessasi sen.


Artikkelin kirjoittaja Ilana Aalto on kolmen lapsen äiti, ammattijärjestäjä ja Toimiva perhe -ohjaaja, joka aiemmin toimi perhetutkijana. Hänet tunnetaan myös kirjastaan Paikka kaikelle. Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan.

Vinkkaa juttu tutulle

  Ipanainen.fi © 2018
Loading...