VASTUULLISEN LAHJAN OSTAJAN MUISTILISTA

Maailmassa ostetaan lapsille vuosittain ja etenkin joulun alla valtavat määrät leluja. Lahjojen antaminen on ihanaa, ja lasten iloisten reaktioiden seuraaminen tuottaa paljon mielihyvää. Lahjoja hankkiessa meidän jokaisen olisi kuitenkin syytä miettiä, miten voimme tehdä mahdollisimman vastuullisia ja ympäristöystävällisiä lahjahankintoja. Kokosimme yhteen tärkeimmät asiat, jotka lapsille lahjoja hankkivien on hyvä mielestämme muistaa. Näytetäänhän yhdessä kestävää esimerkkiä lapsille!


1. Onko lahja tarpeellinen ja toivottu?

Aivan ensimmäiseksi kannattaa pohtia, onko hankinnassa oleva lahja lapselle tarpeellinen. Pelkillä käpylehmillä lasten ei tarvitse leikkiä, mutta leluja hankkiessa aivan ensimmäinen juttu on miettiä, onko lapsella jo vastaavia leluja ennestään ja onko lahja lapselle mieluisa. 

Ennen kuin hankit lelun, pysähdy pohtimaan, kuinka kauan lapsi jaksaa innostua leikkimään lelulla. Jos lelusta riittää iloa korkeintaan joululoman ajaksi, se tuskin on tarpeellinen hankinta.

Hyvällä lahjalla lapsi haluaa leikkiä ympäri vuoden yhä uudestaan. Suosi mieluummin kehittäviä leluja kuin turhaa krääsää. Lahjahankintoja on ehdottoman suotavaa koordinoida yhdessä perheen, suvun ja muiden läheisten kesken, jotta vältytään huti- ja tuplahankinnoilta. Tärkeintä on kuunnella ja kunnioittaa perheiden lahjatoiveita.

2. Onko lahja kestävä?

Kun olet ostamassa lahjaa lapselle, pidä lelua hetki kädessäsi ja pohdi sen kestävyytttä. Mistä materiaalista lelu on valmistettu? Kestääkö lelu iskuja ja kolhuja? Onko lelussa paljon pieniä osasia, jotka rikkoutuvat ja katoavat? Mitä tapahtuu, jos osia katoaa tai rikkoutuu? Onko lelu vielä käyttökelpoinen sen jälkeen? Voiko rikkoutuneen lelun korjata? Voiko likaantuneen lelun pestä?

Kaatopaikoille päätyy aivan valtava määrä leluja, jotka rikkoutuessaan ovat täysin käyttökelvotonta jätettä.

Maailmaan ei tarvita yhtään lisää tällaisia leluja. Ostopäätöksesi on suora viesti lelujen valmistajille ja myyjille. Suosi siis kestäviä ja laadukkaita materiaaleja. Kun hankit kestävän lelun, siitä riittää iloa pitkäksi aikaa useamman lapsen käsissä.

PlanToys ensipalapeli

3. Onko lahja ikätasoinen?

Lahjaa hankkiessa kannattaa ottaa huomioon lapsen ikä, kehitysvaihe ja kiinnostuksen kohteet. Oikeaan aikaan hankitusta lelusta on todennäköisesti eniten iloa. Jos et ole aivan varma, millainen lelu tai tarvike sopii minkäkin ikäiselle lapselle, kysy suositusta myyjältä. Asiantuntevat myyjät osaavat yhdessä kanssasi arvioida, millainen lelu sopii parhaiten lapselle. Suositusiän näet useimmiten myös lelun pakkauksesta.

Lapselle ei ole järkevää antaa leluja, jotka jäävät tarpeettomana kaappiin pölyyntymään, jos lelu onkin tarkoitettu pienemmälle tai isommalle lapselle.

Liian isolle lapselle tarkoitettu lelu voi olla pienelle lapselle jopa hengenvaarallinen. Isompien lasten kanssa taas kannattaa huomioida, että lahja on riittävän kiinnostava lapsen ikään nähden. Pikkulasten lelut harvoin jaksavat enää isompaa lasta innostaa. Huomaathan, että ikärajoitus ja ikäsuositus ovat kaksi eri asiaa. Ikärajoitus liittyy lelun turvallisuuteen, kun taas ikäsuositus kertoo, minkä ikäisellä lapsella on valmiuksia leikkiä lelulla.

4. Onko lahja valmistettu reilusti?

Halvan lelun valmistushinta voi olla hyvinkin kallis. Hinnan maksaa tällöin aina joku muu kuin lahjan saaja.

Vastuullinen lelumyyjä pystyy kertomaan sinulle, missä tuote on valmistettu. Olethan varma, ettei lelua ole valmistettu hyödyntämällä lapsityövoimaa tai muuten polkemalla työntekijöiden oikeuksia? Lahjaostoksilla kannattaa suosia leluvalmistajia, jotka kertovat avoimesti omasta tuotannostaan ja käyttämistään materiaaleista. Yksi hyvä merkki on, jos lelun valmistuksessa on hyödynnetty sertifioituja valmistusmenetelmiä ja/tai materiaaleja. 

PlanToys lelut valmistetaan Thaimaassa työntekijöiden hyvinvointia kunnioittaen. Lue lisää >> 

5. Onko lahja turvallinen?

Lelujen turvallisuudessa on valtava määrä seikkoja, mitä tulee ottaa huomioon. Lelujen turvallisuudelle asetetaankin paljon vaatimuksia. Näistä ovat aina vastuussa lelun valmistaja ja myyjä. Ensinnäkin lelun materiaalien tulee olla tutkitut ja myrkyttömät aivan kaikkien ainesosien osalta liimoista lankoihin, koristeisiin ja täytemateriaaleihin. Toiseksi lelun tulee kestää käyttöä eikä siitä saa irrota osia. Pehmolelujen tulisi kestää myös pesua. Kuluttajana kannattaa olla tarkkana, että sinulle myydään turvallisia säädösten mukaisia leluja! 

Lelujen turvallisuuden arvioinnissa on yksi hyvä peukalosääntö: jos et ole 100% varma lelun turvallisuudesta, jätä se hankkimatta. 

Lelujen ikärajoitukset eivät ole mitään sinne päin suosituksia, vaan niitä kannattaa ihan oikeasti kunnioitaa. Rajoitukset ovat lastemme parhaaksi. Jos lelussa on merkintä, ettei se sovellu alle 3-vuotiaille, se tarkoittaa juurikin tätä. Lelun valmistaja ei mene tällöin takuuseen, etteikö lelusta voisi irrota pieniä osia, joihin lapsi voi tukehtua. Arvioi siis aina lelun turvallisuus suhteessa lapsen ikään ja taitoihin.

Muista, että aivan kaikilla Suomessa myytävillä leluilla tulee olla CE-merkintä. Tämä koskee myös itse käsityönä valmistettuja leluja, jos niitä myy eteenpäin vaikkapa joulumyyjäisissä. Merkintää ei myöskään voi kiertää sanomalla lelua esimerkiksi koristeeksi tai koruksi. Puruleluun, joka on vauvoille tarkoitettu tuote, ei voi laittaa varoitusta ”ei alle 3-vuotiaalle”. Vaikka lelussa lukisikin näin, se on silti tarkoitettu alle 3-vuotiaiden leikkeihin.

Arvioi erityisen huolella sellaisten lelujen turvallisuus, joissa on mukana elektroniikkaa, paristoja tai magneetteja.  Jos et ole varma lelun turvallisuudesta, kysy siitä myyjältä. Myyjän tulee osata vastata kysymyksiisi. Tässä muistilistaa lahjaostoksille:

  • Onko lelulla CE-merkintä?
  • Onko lelussa valmistajan ja mahdollisesti maahantuojan yhteystiedot?
  • Onko pakkauksessa suositusikä?
  • Soveltuuko lelu lahjansaajan ikäiselle turvallisuutensa puolesta?
  • Mistä materiaalista lelu on valmistettu?

Näin tunnistat turvallisen lelun >>

Lue lisää lelujen turvallisuudesta Tukesin sivuilta >>

Laaduntarkkailu ja lelujen turvallisuustestaus on tärkeä osa vastuullista lelujen valmistusta.

7. Onko lahja helposti kierrätettävä?

Jo lahjaa hankkiessa kannattaa pohtia lahjan jatkokäyttöä sen jälkeen, kun lahjan saaja ei sitä enää käytä. On aivan luonnollista, että lapset kasvavat ja kiinnostuksen kohteen vaihtuvat. Yksi lapsi harvoin leikkii samoilla leluilla vuodesta toiseen, mutta lelut voivat aina saada uuden elämän seuraavan lapsen käsissä.

Suosi aina ensisijaisesti leluja, jotka on helppoa kierrättää eteenpäin seuraavalle leikkijälle.

Ennen kuin ostat lelun kysy itseltäsi, minne rikkoutunut ja loppuun leikitty lelu päätyy. Miten lelu hävitetään, kun sen käyttöikä päättyy? Onko lelun materiaali kierrätyskelpoista? Huomaathan, että esimerkiksi kaikki paristolla toimivat lelut ovat sähkölaiteromua, jota ei saa laittaa sekajätteeseen.

8. Voisiko lahja olla käytännöllinen tarvike?

Mitä pienemmästä lapsesta on kysymys, sitä vähemmät lapsi osaa itse vielä toivoa lahjoja. Vauvat harvoin osaavat itse vielä arvostaa useita lelulahjoja. Vanhemmat sen sijaan saattavat arvostaa käytännöllistä lahjaa, joka tulee todelliseen tarpeeseen arjessa.

Jos et tiedä, mikä on tarpeeseen, kysy ennen lahjan hankkimista tai hanki lahjakortti.

Myös isompien lasten perheissä hyvin todennäköisesti arvostetaan laadukkaita käytännöllisiä lahjoja: tarvikkeita ruokailuun, lastenhoitoon, kantamiseen tai pukeutumiseen. Isommat lapset saattavat tarvita esimerkiksi urheiluvälineitä. Käytännölliset ja laadukkaat tarvikkeet tuovat takuulla iloa lapsiperheessä läpi vuoden.


9. Voisiko lahja olla aineeton?

Aineettomalta lahjat ja palveluiden suosiminen ovat mitä parhain keino tehdä vastuullisia lahjahankintoja. Aineettomissa lahjoissa on vain oma mielikuvitus rajana. 

Aineeton lahja tuottaa hyvää mieltä tarjoamalla yhteisen elämyksen tai kokemuksen.

Voisiko lapsi ilahtua esimerkiksi lahjakortista paikalliseen sisäleikkipuistoon, huvipuistoon, museoon tai vaikka parturikampaamoon tai ravintolaan? Aineettomasta lahjasta ei jää parhaimmillaan mitään ylimääräistä roskaa kaatopaikalle vietäväksi. Sinulla on myös mahdollisuus tukea paikallista palveluyritystä hankinnallasi!