Vastasyntyneen vauvan kantaminen - kysymyksiä ja vastauksia

Haluaisitko kantaa pienokaistasi mahdollisimman pian syntymän jälkeen? Vauvan kantaminen kantoliinalla ja kantorepulla on ihanaa ja helpottaa monella tavoin. Mielessä herää kuitenkin paljon kysymyksiä: Milloin kantamisen voi aloittaa? Onko kantaminen turvallista? Millaisessa asennossa vauvan tulisi olla? Tästä artikkelista löydät kaikki perustiedot ja käytännön ohjeet vauvan kantamiseen.


Apua, miten ihmeessä tämä minikokoinen nyytti laitetaan kantovälineen kyytiin? Enhän vaan satuta vauvaani? Saako vauva henkeä? Voinko aiheuttaa lapselleni haittaa, jos kannan vauvaa väärin? Miten voin olla varma, että vauvani on turvallisesti kantovälineen kyydissä?

Nämä ovat hyvin yleisiä pohdintoja ja kuuluvat tuoreen vanhemman elämään. Me Ipanaisella olemme työssämme kantovälineohjaajina opastaneet monia perheitä alkuun pienen vauvan kantamisen kanssa ja olemme itsekin oppineet paljon siitä, miten pienen vauvan saa mukavasti kantovälineen kyytiin. Olemme koonnut alle vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joihin törmäämme Ipanaisella melkein päivittäin opastustyössämme. Toivottavasti näistä on sinulle apua.

Milloin vauvan kantamisen voi aloittaa?


Aivan ensimmäiseksi on todettava, että vastasyntynyttä vauvaa saa ja myös kannattaa kantaa heti syntymän jälkeen. Kantamisen kanssa ei tarvitse odottaa vauvan kasvamista muutaman kuukauden ikäiseksi, vaan terveenä syntyneen vauvan kantamisen voi aloittaa vaikka päivän ikäisenä. Ennenaikaisesti syntyneiden pienipainoisten vauvojen kanssa kannattaa aina keskustella kantamisesta hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten kanssa
Vauvaa voi kantaa kantovälineellä heti syntymän jälkeen, kun kantaminen tuntuu hyvältä itsestä ja vauvasta.
Vauvaa voi siis alkaa kantaa heti syntymän jälkeen, kun kantaminen tuntuu hyvältä itsestä ja vauvasta. Vaikka kantovälineen avulla on kätevää lähteä liikkeelle vauvan kanssa pian syntymän jälkeen, äskettäin synnyttäneen kannattaa kuitenkin aina tunnustella vointiaan ja keskittyä mahdollisimman paljon lepäämiseen ja synnytyksestä toipumiseen vauvan ensiviikkojen aikana. Vauva kantovälineessä kannattaa vältellä liian kovaa fyysistä rasitusta ja äkkinäisiä liikkeitä. Vauvan kanssa on hyvä pesiä mahdollisimman paljon sängyssä ihokontaktissa. Synnytyksen jälkeen puoliso tai muut läheiset voivat osallistua vauvan ihokontaktissa pitämiseen kantovälineen avulla.


Miksi vastasyntynyttä kannattaa kantaa?

Vauva on viettänyt ennen syntymäänsä elämänsä alkuhetket tiiviissä asennossa kohdussa, lämpimässä ja turvassa. Vauva on tuntenut tähän saakka kaikki kantaja liikkeet ja tottunut tuttuun äänimaailmaan sekä äidin sydämenlyönteihin. Syntymä on paitsi vanhemmille myös vauvalle suuri ja mullistava tapahtuma. Kantamalla voit auttaa vauvaa tuntemaan olonsa turvalliseksi kohdun ulkopuolella. Kantaessa vauva on kohdusta tutussa asennossa, tiiviisti kantajaa vasten ja tuntee kehollaan kantajan sydämen sykkeen ja haistaa vanhemman tuoksun. Läheisyys sekä hellä ja positiivinen kosketus rauhoittavat vauvan hengitystä ja auttavat pitämään vauvan kehon lämpötilan tasaisena. Stressihormonien määrä vauvan veressä laskee ja vauva on tyytyväisempi. Vauvalla on hyvä ja rentoutunut olo kantajan lähellä.
Vauvan kantamisella on monia hyviä puolia. Fyysinen läheisyys ja hellä kosketus ovat erityisen tärkeitä vastasyntyneen kehityksen ja turvallisen kiintymyssuhteen kannalta.
Ihmisvauva syntyy pienenä ja melkoisen avuttomana. Syntymän jälkeen menee pitkä aika ennen kuin vauva osaa liikkua ja pärjätä itsekseen. Vauva tarvitsee hoitajaa tunteakseen itsensä eheäksi, oppiakseen erottamaan rajat oman itsensä ja muun maailman välillä sekä saadakseen omat tarpeensa tyydytetyiksi – oli kyseessä sitten nälkä, uni tai lämpimänä pysyminen. Tarpeiden ympärille kehittyy vauvan ja vanhemman välinen varhainen vuorovaikutussuhde. Vauva viestii, mitä haluaa – vanhempi tulkitsee ja vastaa vauvalle täyttämällä tämän toiveet. Kantaessa varhainen vuorovaikutus vauvan ja vanhemman välillä mahdollistuu vaivattomasti, kun vauva on vanhemman lähellä ja vauvan viestejä omista tarpeistaan on helppoa seurata.
Läheisyys ja kantaminen rauhoittavat vauvan hengitystä ja auttavat pitämään vauvan kehon lämpötilan tasaisena. Stressihormonien määrä vauvan veressä laskee ja vauva on tyytyväisempi.
Vauvan tarpeisiin vastaaminen ensimmäisten kuukausien aikana on intensiivistä ja välillä uuvuttavaa puuhaa, josta vanhemmille ei suoda juurikaan taukoja. Pienet vauvat eivät yleensä perusta yksin olemisesta pitkiä aikoja kerrallaan, vaan haluavat tuntea hoitajan fyysisen läsnäolon kehollaan. Kantamisesta voi olla apua koko perheen jaksamisen kannalta, sillä kantamisen avulla on mahdollista sovittaa yhteen omia ja vauvan tarpeita.


Yksi kantamisen parhaista puolista on, että vauva ja aistii kantaessa vanhemman liikkeet koko kehollaan. Kevyt keinahtelu ja heijaaminen toimivatkin useimmille vauvoille kuin maagisena rauhoittajana. Kantovälineen kanssa hytkyttely ja vauvan liikkeessä pitäminen onnistuvat kevyemmin.

Vanhemman kädet vapautuvat muihin puuhiin ja vauvaa voi pitää lähellä tyytyväisenä omien käsien väsymättä.
Kantamisesta ja vauvan pitämisestä ihokontaktissa on hyötyä myös imetyksen onnistumisen kannalta. Läheisyys vapauttaa imetyksen kannalta tärkeitä hormoneja - oksitosiinia ja prolaktiinia. Oksitosiini saa maidon herumaan rinnoista ja prolaktiini vaikuttaa maidontuotannon ylläpitoon etenkin imetyksen alkuvaiheessa. Etenkin jos imetyksen kanssa tuntuu olevan hankaluuksia, vauvan lähellä pitämiseen kannattaa satsata.

Vauvan kantaminen voi auttaa myös silloin, kun perheessä on isompia sisaruksia. Kantovälineen kyydissä vauva viihtyy usein tyytyväisenä kantajan lähellä samalla kun vanhemmalla on kädet vapaana olla läsnä isosisaruksille. Näin vanhempi voi tarjota heille tärkeää huomiota suuren elämänmuutoksen jälkeen ja vastata samalla vauvan tarpeisiin.


Ihokontaktissa kenguruhoidossa pitämisestä on todettu olevan paljon hyötyä etenkin keskosille. Keskosen lähellä pitämisessä voi hyödyntää kantoliinaa tai tätä tarkoitusta varten erityisesti suunniteltua ihokontaktitoppia. Ihokontaktissa pitämisestä on hyötyä myös täysiaikaisena syntyneille vauvoille. Vauvaa voikin kantaa liinassa vaippasiltaan - iho kantajan ihoa vasten.

Millä kantovälineellä vastasyntynyttä voi kantaa?

Pientä vauvaa voi kantaa heti syntymän jälkeen useimmilla kantovälineillä, kunhan kantovälinettä on mahdollista säätää siten, että se tukee pientä vauvaa riittävästi. Sellaiset kantovälineet ja kantoliinasidonnat kannattaa jättää suosiolla käyttämättä pienen vauvan kanssa, joita ei pysty kiristämään sopivaksi suhteessa kantajan ja vauvan kokoon.

Vastasyntyneen vauvan kantamiseen soveltuu erityisen hyvin trikoinen kantoliina, joka on mukava ja pehmoinen. Trikooliinassa vauvaa on helppoa pitää ihokontaktissa, ja parhaimmillaan vauvan paino ei tunnu juuri missään. Trikooliinalla yleisimmin käytettävä kietaisuristi2-sidonta on helppo oppia. Sidonnan hyvä puoli on, että sidonta valmistellaan ensin ilman vauvaa ja vauva asetellaan kyytiin vasta tämän jälkeen. Trikooliinasta vauva on helppoa ottaa välillä liinan kyydistä pois esimerkiksi syöttämistä ja vaipanvaihtoa varten. Sidonnan voi jättää valmiiksi päälle seuraavaa kantokertaa varten. 

Trikooliinasta vauva on helppoa ottaa välillä liinan kyydistä pois esimerkiksi syöttämistä ja vaipanvaihtoa varten.
Trikooliinaa hankkiessa on hyvä kuitenkin tietää, että trikooliina on nimenomaan vauva-ajan kantoväline ja se alkaa joustavuutensa johdosta hiljalleen tuntua epämukavalta vauvan kasvaessa. Useimmat alkavat kaivata tukevampaa kantovälinettä vauvan ollessa 7-9 kilon painoinen. Moni kokee myös, että kolmikerroksisen sidonnan ansiosta trikooliina saattaa olla hiostava etenkin kesällä. Trikooliinoja on kuitenkin markkinoilla erilaisia: osa on materiaaliltaan paksumpia ja leveämpiä ja osa taas kevyempiä ja ohkaisempia. Kesävauvalle kannattaa valita ohut ja joustava trikooliina. Ohut liina on yleensäkin helpompi sitoa vastasyntyneen kanssa kuin paksumpi liina.

Trikoinen kantoliina on helppo sitoa.

Vastasyntyneen kantamiseen soveltuvat erinomaisesti myös kudotut kantoliinat (etenkin kietaisuristi- ja masureppusidonnat) sekä rengasliina. Kudotuksi liinaksi kannattaa valita jokin melko pehmoinen ja notkea pikkuvauvan kantamiseen soveltava liina. Koko 6 riittää useimmille kietaisuristisidontaan. Isompikokoisille kantajille varminta on valita koon 7 liina. Kudottu liina on trikoiseen verrattuna tukevampi sekä käyttötavoiltaan pitkäikäisempi ja monipuolisempi. Kudotulla liinalla voi kantaa mukavasti vielä isompaakin lasta, myös selkäpuolella ja lonkalla. Rengasliinalla vauvaa voi kantaa joko kantajan etupuolella masu masua vasten tai enemmän oman lonkan puolella.

Myös kantorepuilla (esim. Boba X ja Beco Gemini) voi kantaa heti syntymän jälkeen täysiaikaisena syntynyttä normaalipainoista vauvaa. Kantorepuissa tulee kuitenkin aina huomioida pienen vauvan kantamisen erityisvaatimukset. Nykyään useimmissa markkinoilla olevissa kantorepuissa on vauvan koon mukaan säädettävä paneeli, jolloin erillistä vauvatukea ei tarvita.

Ennen pienen vauvan kantamista kannattaa tutustua huolella kantorepun käyttöohjeisiin ja valmistajan suosituksiin kantamiseen liittyen. Jos olet epävarma kantamisen suhteen, ota yhteyttä kantoreppusi jälleenmyyjään, kantovälinetukihenkilöön tai kantovälineohjaajaan.

Myös neliöliinalla vauvan kantaminen on mahdollista, mutta monesti neliöliinat soveltuvat parhaiten käytettäväksi hieman isomman vauvan kanssa sitten, kun vauva osaa jo hieman kannatella itseään. Wrap tai -tyylisellä neliöliinalla (esim. Fidella Fly Tai), jossa on leveät liinamaiset olkaimet voi tosin kantaa jo vastasyntynyttäkin, kun vauva asetellaan huolella liinan kyytiin.

Millaisessa asennossa vastasyntyneen tulisi olla kantovälineessä?

Tämä kysymys mietityttää ehkä eniten tuoreita vanhempia. Ihan luonnollista - kukapa meistä ei haluaisi olla aivan 100 % varma, että omalla lapsella on kaikki hyvin. Vauvat ovat pieniä ja hauraita, mutta onneksi myös aika mukautuvaisia. On varmasti huojentavaa tietää, ettei lapselle aiheudu kovinkaan suurella todennäköisyydellä mitään pysyvää haittaa, vaikkei asento kantovälineessä olisikaan ihan täydellinen jokaisella kantokerralla.

Yritämme kuitenkin valottaa, millaisessa asennossa lapsi olisi hyvä laittaa kantovälineen kyytiin, jotta kantaminen olisi mahdollisimman mukavaa ja ergonomista sekä kantajalle että vauvalle. Tässä kirjoituksessa esitetyt ohjeet perustuvat ajatukseen, että vastasyntynyttä kannetaan vauvan kehon kehitysvaiheet huomioiden, kunnioittaen vauvan luontevaa asentoa. Vauvaa ei pakoteta väkisin mihinkään asentoon ja kantaessa pyritään siihen, ettei vauvan kehoon kohdistu ylimääräistä painetta tai rasitusta. Tavoitteena on, että kantaminen on kevyttä ja luontevaa niin vauvalle kuin kantajalle.

Vastasyntynyttä kannetaan vauvan kehon kehitysvaiheet huomioiden, kunnioittaen vauvan luontevaa asentoa. Vauvaa ei pakoteta väkisin mihinkään asentoon ja kantaessa pyritään siihen, ettei vauvan kehoon kohdistu ylimääräistä painetta tai rasitusta.
Vauva on ollut kohdussa sikiöasennossa ja tässä asennossa vauva yleensä viihtyy luonnostaan myös syntymän jälkeen. Kannettaessa vastasyntynyttä vauvaa yritetään säilyttää vauvan luonnollinen asento. Kokeile mielikuvaharjoitusta: kuvittele, että makaat selälläsi ja vastasyntynyt pötköttää rinnallasi. Vauvan selkä on pyöreänä ja vauvan jalat ovat koukussa vauvan vatsaa vasten. Tämän asennon yritämme säilyttää myös kantovälineessä, mutta siten, että vauva on tuettuna pystyasennossa rintaasi vasten. Jotta vauvan asento pysyisi kantovälineessä hyvänä, tulee kantovälineen tukea tiiviisti vauvaa aivan koko vauvan selän ja pepun alueelta. Näin vauvan paino jakaantuu tasaisesti koko vauvan vartalolle, eikä mihinkään kohtaan kohdistu liikaa rasitusta.