Usein kysyttyjä kysymyksiä potkupyöristä

Potkupyörät ovat Ipanaisen yksi suosituimmista tuotteista. Hakaniemen myymälässä opastamme aina paikan päällä sopivan potkupyörämallin valinnassa ja annamme vinkkejä potkutteluun. Kokosimme tälle sivulle useimmin kysyttyjä kysymyksiä potkupyöristä, jotta potkupyörän valinta olisi mahdollisimman helppoa.


Miksi kannattaa hankkia potkupyörä?

Potkupyörä on mainio keino lapselle liikkua paikasta toiseen ja oppia pyöräilyn kannalta oleellinen tasapainon hallitsemisen taito. Potkupyöräillessä lapsi pääsee jo hyvin pienenä itsenäisen liikkumisen makuun, sillä jopa 2-vuotias lapsi pystyy potkutella sujuvasti potkupyörällä. Lapset innostuvat yleensä potkupyöräilystä ja liikkuvat mielellään potkupyörällä, sillä potkupyörät ovat tavallisiin polkypyöriin verrattuna hyvin kevyitä ja helposti pienenkin lapsen hallittavissa.

Potkupyörät ovat rakenteeltaan matalia ja niissä on erityisesti potkupyöräilyyn suunniteltu mukava satula. Pyörän kyytiin on siis helppo nousta. Mataluuden ansiosta myös potkiminen ja tasapainon säilyttäminen on lapselle helpompaa. Lapsi ei siis lannistu liian raskaalta tuntuvan pyöräilyn kanssa, vaan saa positiivisia onnistumisen kokemuksia. Monet lapset siirtyvät suoraan potkupyörän satulasta tavallisen fillarin satulaan ilman apupyöriä. Kun tasapaino on kerran löydetty potkupyörän kanssa, myös polkimellisen pyörän hallitseminen on yllättävän helppoa. Potkupyöräily on ennen kaikkea hauskaa ja siinä pääsee ihanaan vauhdin hurmaan!


Milloin lapsi voi aloittaa potkupyöräilyn?

Potkupyörä on usein lapsen ensimmäinen kaksipyöräinen menopeli. Se onkin erinomainen väline tasapainon ja koordinaatiokyvyn harjoittamiseen. Lapset ovat hyvin yksilöllisiä niin fysiikaltaan kuin persoonallisuudeltaan, joten tarkkaa aikaa potkupyöräilyn aloittamiselle on mahdoton sanoa. Yleisimmin potkuttelun harjoittelu alkaa sujua noin 2,5-vuotiaalta lapselta, joka on noin 80 cm pitkä ja jonka jalan sisämitta (haaramitta) on vähintään 30 cm.

Tätä pienemmille ja alle 2-vuotiaille lapsille suosittelemme nelipyöräistä Pukylino-mallia. Ensimmäiseksi kaksipyöräiseksi potkupyöräksi kannattaa valita pienin ja kevyin LR M Puky, jolla harjoittelu on kaikkein helpointa. Potkupyöräilyn aloittaminen ei ole kuitenkaan myöhäistä isommankaan lapsen kanssa! Isommatkin lapset nauttivat potkupyöräilystä ja pitkupyörän hankkiminen voi olla hyvä valinta, jos lapsella on vaikeuksia oppia polkupyörällä ajamista.


Kuinka kauan potkupyörää voi käyttää?

Puky potkupyörät on suunniteltu siten, että niillä on pitkä käyttöikä. Tarkkaa käyttöikää potkupyörille ei ole mielekästä määritellä, koska kaikki lapset ovat tosiaan aina yksilöitä. Yleensä lapset siirtyvät polkupyörän satulaan 4-6 vuoden iässä, mutta mikään ei tietenkään estä harrastamasta potkupyöräilyä isompanakin. 

Minkä kokoinen potkupyörä kannattaa valita?

Jos pohdit kahden Pukyn koon välillä, kannattaa ihan ensimmäisenä mitata lapsen sisäjalan mitta (haarasta lattiaan). Hyvä vinkki on pyytää lasta seisomaan seinää vasten ja laittaa esimerkiksi kirja lapsen haarojen väliin. Tämän jälkeen piirretään seinään merkki haaran kohdalle ja mitataan siitä matka lattiaan.

LR M -malli sopii lapselle, jonka haaramitta on 30-39 cm
LR 1 L ja LR 1 L Br -mallit sopivat lapselle, jonka haaramitta on 35-44 cm
LR XL -malli sopii lapselle, jonka haaramitta on 42-51 cm

Potkupyörissä ei kannata satsata kasvunvaraan, vaan ostaa lapselle juuri ostohetkellä sopiva pyörä. Pienen lapsen kohdalla kannattaa huomioida myös potkupyörän paino. 2-vuotiaan on huomattavasti helpompaa hallita kevyempää M-koon pyörää kuin isompaa ja painavampaa L-kokoa.

Liian isolla potkupyörällä oikean potkuttelutekniikan ja tasapainon hallitseminen voi olla lapselle lannistavaa, joten aloittelijalle kannattaa valita ennemmin liian pieni kuin liian iso malli. Kaikissa Pukyn malleissa on mahdollista säätää ohjaustangon ja satulan korkeutta. Nostovaraa satulassa ja ohjaustangossa on noin 10 cm.


Kannattaako potkupyörä valita käsijarrulla vai ilman?

Aivan ensimmäiseen lapsen potkupyörään lapsi ei tarvitse yleensä käsijarrua. Pienimmässä LR M -mallin Pukyssa ei olekaan käsijarrua, sillä pienten renkaiden kanssa potkuttelija ei pääse (onneksi!) etenemään ihan hurjaa vauhtia, ja vauhti on pysäytettävissä nopeasti ja helposti jaloilla. Vaikka Pukyn käsijarru on todella kevyt käyttää, kaikkein pienimmät noin 2-3-vuotiaat lapset eivät välttämättä osaa käyttää käsijarrua vielä tarpeeksi tehokkaasti. Lisäksi pyörän koordinointi maisemia katsellen, samalla ohjaten ja jarruttaen saattaa olla haastavaa pienelle potkupyöräilijälle. Monet jo polkupyörällä ajavatkin lapset pitävät kuitenkin potkupyöräilystä. Tästä syystä isommissa potkupyörissä on lapsille sopivat käsijarrut. Käsijarru on hyvä lisä potkupyörässä siinä vaiheessa, kun lapsi ajaa potkupyörällä jo vauhdikkaasti ja pystyy hallitsemaan tasapainoaan hyvin.

Voiko potkupyörään asentaa käsijarrun jälkikäteen?

Kyllä, mutta vain LR 1L -malliin. Asentaminen vaatii myös vanteen vaihtamisen jarrulle sopivaksi.


Miksi potkupyörän ohjaustanko pyörii ympäri? Voiko ohjaustangon lukita paikoilleen?

Puky potkupyörän ohjaustangossa ei ole ohjauksen rajoitinta turvallisuussyistä. Potkupyörän ollessa makuulla lattialla, ohjaustanko jää usein pystyasentoon. Jos ohjaustanko ei pääse pyörimään vapaasti, siihen törmäävä lapsi voi loukata ylävartalonsa, vatsansa tai nivusten alueen vakavasti. Puky potkupyörien suunnittelussa on ollut tavoitteena ensisijaisesti suojella pieniä potkuttelijoita vammoilta. 

Mikä on sopiva korkeus potkupyörän ohjaustangolle?

Potkupyörän ohjaustanko tulisi asentaa siten, että lapsi istuu selkä mahdollisimman pystysuorassa. Ajo-otteen tulisi olla lapselle helppo. Käsien ei tulisi olla suorassa, vaan hieman koukussa. Näin lapsi näkee hyvin ympärilleen ja voi reagoida ajoympäristön tilanteisiin ajoissa. Jos ohjaustanko on liian matalalla, lapsen katselukulma suuntautuu liikaa maahan, jolloin voi syntyä vaaratilanteita.