Usein kysyttyjä kysymyksiä potkupyöristä

Potkupyöräily on aivan huippuhauska ja kätevä tapa lapselle liikkua! Jo pieni lapsi lapsi pääsee potkupyörän kanssa pyöräilyn makuun, ja moni siirtyy potkupyörästä suoraan tavalliseen fillariin ilman perinteisiä apupyöriä. Tästä artikkelista löydät perustiedot potkupyöräilystä sekä vinkkejä sopivan potkupyörän valintaan. 


Miten potkupyörä eroaa tavallisesta polkupyörästä?

Potkupyörä on muuten kuin tavallinen pyörä, mutta nimensä mukaisesti potkupyörä liikkuu eteenpäin potkuttelemalla. Tässä pyörässä ei siis ole polkimia ja jarruttaminenkin tapahtuu jalkojen avulla. Potkupyörällä lapsella on koko ajan tuntuma jaloillaan maahan, joten yleensä pyöräilyn oppiminen sujuu helpommin eikä apupyörille ole tarvetta. Potkupyörällä lapsi pääsee liikkumaan itsenäisesti omin voimin, joten erillisille työntökahvoille tai muille lisävarusteille ei ole tarvetta.

Miksi potkupyöräilystä on hyötyä lapselle?

Potkupyörä on mainio keino lapselle liikkua paikasta toiseen ja oppia pyöräilyn kannalta oleellinen tasapainon hallitsemisen taito. Potkupyöräillessä lapsi pääsee jo hyvin pienenä itsenäisen liikkumisen makuun, sillä jopa 2-vuotias lapsi pystyy potkutella sujuvasti potkupyörällä.

Lapset innostuvat yleensä potkupyöräilystä ja liikkuvat mielellään potkupyörällä, sillä potkupyörät ovat tavallisiin polkypyöriin verrattuna hyvin kevyitä ja pienenkin lapsen helposti hallittavissa.

Potkupyörät ovat rakenteeltaan matalia ja niissä on erityisesti potkupyöräilyyn suunniteltu mukava satula. Pyörän kyytiin on siis helppo nousta. Mataluuden ansiosta myös potkiminen ja tasapainon säilyttäminen on lapselle helpompaa. Lapsi ei siis lannistu liian raskaalta tuntuvan pyöräilyn kanssa, vaan saa positiivisia onnistumisen kokemuksia. Monet lapset siirtyvät suoraan potkupyörän satulasta tavallisen fillarin satulaan ilman apupyöriä. Kun tasapaino on kerran löydetty potkupyörän kanssa, myös polkimellisen pyörän hallitseminen on yllättävän helppoa. Potkupyöräily on ennen kaikkea hauskaa ja siinä pääsee ihanaan vauhdin hurmaan!


Milloin lapsi voi aloittaa potkupyöräilyn?

Potkupyörä on usein lapsen ensimmäinen kaksipyöräinen menopeli. Se onkin erinomainen väline tasapainon ja koordinaatiokyvyn harjoittamiseen. Lapset ovat hyvin yksilöllisiä niin fysiikaltaan kuin persoonallisuudeltaan, joten tarkkaa aikaa potkupyöräilyn aloittamiselle on mahdoton sanoa. Yleisimmin potkuttelun harjoittelu alkaa sujua noin 2-vuotiaalta lapselta, joka on noin 80 cm pitkä ja jonka jalan sisämitta (haaramitta) on vähintään 30 cm.

Tätä pienemmille ja alle 2-vuotiaille lapsille suosittelemme nelipyöräistä Pukylino-mallia. Ensimmäiseksi kaksipyöräiseksi potkupyöräksi kannattaa valita pienin ja kevyin LR M Puky tai sen Plus-malli, jolla harjoittelu on kaikkein helpointa. Potkupyöräilyn aloittaminen ei ole kuitenkaan myöhäistä isommankaan lapsen kanssa! Myös isommat lapset nauttivat potkupyöräilystä ja potkupyörän hankkiminen voi olla hyvä valinta, jos lapsella on syystä tai toisesta haasteita oppia polkupyörällä ajamista. Lekker Mini potkupyörä on erinomainen valinta myös isommalle lapsellle. 


Kuinka kauan potkupyörää voi käyttää?

Ipanaisen valikoimasta löytyvät potkupyörät on suunniteltu siten, että niillä on pitkä käyttöikä. Tarkkaa käyttöikää potkupyörille ei ole mielekästä määritellä, koska kaikki lapset ovat aina yksilöitä. Jotkut lapset saattavat siirtyä polkimellisen pyörän satulaan jopa 3-vuotiaana! Tavallinen ikä siirtyä potkupyörästä polkupyörään on noin 4-6 vuoden iässä. Mikään ei tietenkään estä harrastamasta potkupyöräilyä isompanakin!