Opas kantovälineen valintaan - millainen kantoliina tai kantoreppu kannattaa hankkia?

Lapsen kantaminen on ihanaa ja helpottaa arkea monilla tavoin, mutta kantovälineen hankintaan liittyy usein paljon kysymyksiä. Ei hätää, me täällä Ipanaisella olemme erikoistuneet kantamisen kysymyksiin! Tästä artikkelista löydät vinkkejä useimmin kysyttyihin kysymyksiin. Millainen kantoliina tai kantoreppu on paras aloittelijalle? Entä vastasyntyneelle? Kantoliina vai kantoreppu? Trikoliina vai kudottu kantoliina? Entä, mitäs nämä rengasliinat ja neliöliinat ovat? Myymälässämme opastamme tarkemmin kantamisen kysymyksissä ihan kädestä pitäen -  ja voit tietysti kysyä meiltä lisäneuvoja myös sähköpostitse ja chatissamme. Autamme mielellämme!


Vaikka valikoimaa riittää, oikea kantoväline löytyy kyllä!

Jos ei tiedä ennestään kantovälineistä, oikean välineen etsintä saattaa tuntua alussa vähän tietosuossa tarpomielta. Ehkä avaat Googlen ja kirjoitat hakusanaksi kantoliina. Ehkä yrität kysellä kokemuksia kavereilta, sukulaisilta tai netin keskustelupalstoilta. Tietoa etsimällä ei välttämättä tule yhtään viisaammaksi - päinvastoin. Yksi suosittelee yhtä merkkiä, toinen toista. Joku vannoo yhdenlaisen kantamistavan nimeen, toinen varoittaa pysymään siitä erossa. Kuulostaako tutulta?

Valikoimaa riittää, ja aloittelija saattaa tosiaan olla ymmällään sen suhteen, millainen kantoväline olisi hyvä hankinta.

Lapsen kantamiseen on saatavilla monenlaisia välineitä erilaisiin tarpeisiin. Kantoliinoja on olemassa trikoisia ja kudottuja, eri mittaisina ja eri materiaaleista. Markkinoilta löytyy myös laaja valikoima kantoreppuja eri kokoisina, eri kuoseilla ja erilaisilla säätömahdollisuuksilla. Lisäksi on saatavilla muun muassa rengasliinoja ja erilaisia neliöliinoja. Ei hätää, lopulta kantovälineen valinta ei ole kovin monimutkaista, kunhan selvittää ensin itselleen, mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeimpiä. Tästä oppaastamme löydät tietoa erilaisista kantovälineistä.


Trikooliina sopii pienelle vauvalle

Trikoinen kantoliina on suosittu valinta vauvoille ja se onkin erinomainen valinta vauvan ensimmäiseksi kantovälineeksi. Se on pehmeä, joustava ja lämpöinen. Joustavasta neuloksesta valmistettu liina mukautuu kantajan ja vauvan muotoihin ja tuntuu päällä yhtä miellyttävältä kuin pehmoinen t-paita. Trikooliinalla vastasyntyneen vauvan kanssa on helppoa nauttia ihokontaktissa olemisesta ja kenguruhoidosta. Trikooliina on joustavuutensa ansiosta helppo sitoa ja monet kokevatkin, että trikoinen kantoliina on hyvä valinta ensimmäiseksi kantoliinaksi aloittelijoille.

Trikoinen kantoliina on erinomainen valinta vauvan ensimmäiseksi kantovälineeksi. Se on pehmeä, joustava ja lämpöinen.

Trikooliinaa voi käyttää heti vastasyntyneen kanssa, myös keskosten kanssa. Vauvaa kannetaan kantajan etupuolella lapsen kasvot kantajaan päin. Suosittelemme kantamaan vauvaa heti syntymän jälkeen pystyasennossa kietaisuristi2-sidonnalla, jossa vauvaa tukee kolme kerrosta kangasta. Trikoinen kantoliina on kiitollinen kumppani, kunhan muistaa sitoa sen aina riittävän tiukalle, jotta vauva on tiiviisti kantajaa vasten. Jos liina on vähänkään liian löysällä, valahtaa lapsi joustavassa liinassa hetken päästä alaspäin, jolloin kantaminen alkaa tuntua epävakaalta ja saattaa painaa kantajan hartioita. Niin ihana kuin trikooliina onkin vauvan kanssa, se ei ole paras kantoväline isomman lapsen kantamiseen joustavuutensa johdosta. Hieman vauvan mallista riippuen vanhemmat alkavat yleensä kaipaamaan tukevampaa kantovälinettä vauvan ollessa noin 7-9-kiloinen.

Tutustu kantoliinojen valikoimaan tästä >>Kantoreppu on helppo ja nopea

Luultavasti suosituin kantovälineistä on kantoreppu, eikä ihme! Kantoreppu on helppo ja yksinkertainen kantamisen ratkaisu sekä etupuolella että selässä kantamiseen. Sen käyttäminen ei vaadi paljoa harjoittelua, kunhan repun säädöt on saatu kohdilleen. Kantorepulla kantaminen on ergonomista ja kevyttä - sen kanssa jaksaa kantaa pidemmänkin ajan. Koska kantorepun käyttäminen on nopeaa, se sopii erittäin hyvin ulkoiluun, retkille ja matkoille. Kantoreppu on helppokäyttöinen, mutta säätöjen sopivaksi asettamiseen kannattaa panostaa. Vyötäröhihna kannattaa asettaa oman vyötärön korkeudelle siten, että lapsen peppu on suunnilleen oman navan korkeudella. Olkahihnat tulee kiristää siten, että lapsi asettuu tiiviisti kantajaa vasten. Näin kantaminen on kaikkein mukavinta sekä lapselle että kantajalle. 

Kantorepuilla voit kantaa jo aivan pientä vastasyntynyttä, mutta kestävyyttä kantorepuilta löytyy myös isompien lasten kantamiseen - jopa yli 20 kiloon saakka. Mikä parasta, useimmat kantoreput voi ottaa käyttöön jo ihan pienen vastasyntyneen kanssa ilman mitään erillisiä lisäosia ja samaa reppua voi sitten myöhemmin säätää isommalle lapselle sopivaksi. Kätevää! Isommille lapsille löytyy myös omia taaperokokoisia kantoreppuja.

Kantoreppu on helppo ja nopea kantoväline. Se sopii päivittäiseen käyttöön niin kotioloihin kuin ulkoiluun, retkille ja matkoille

Me Ipanaisella suosittelemme parhaan kantomukavuuden takaamiseksi ergonomisia kantoreppuja, jotka ovat riittävän leveitä yltääkseen lapsen polvitaipeesta polvitaipeeseen. Ergonomisessa kantorepussa lapsi matkustaa istuvassa kyykkyasennossa ja pienen vauvan selkäranka pyöristyy sille luontevaan asentoon. Kaikissa valikoimamme kantorepuissa on otettu huomioon niin lapsen kuin kantajan ergonomia ja turvallisuus. Kun kantorepusta löytyy tukeva vyötäröhihna, lapsen paino jakaantuu tasaisesti koko kantajan keholle eikä isonkaan taaperon kantaminen tunnu raskaalta. Osalla kantoreppumalleista pystyt kantamaan lasta myös kasvot kantajasta poispäin etupuolella.

Tutustu kantoreppujen valikoimaan tästä >>