Muista heijastin pimeällä!

Syksyllä iltojen ja aamujen pimentyessä ulkona liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on yhä vaikeampaa huomata hämärään aikaan. Heijastin on tähän aikaan vuodesta lapsiperheen ykköstarvike, sillä se auttaa niin lapsia kuin aikuisia näkymään liikenteessä. Onneksi heijastimia löytyy erilaisia moneen tarpeeseen. Ja mitä heijastimiin tulee - enemmän on enemmän - niitä ei voi koskaan olla liikaa!


Vain heijastimen avulla näkyy liikenteessä

Pimeyden merkittävä muutos ulkona liikkumiseen unohtuu helposti kesän jälkeen. Yhtäkkiä kulkuneuvoista ei vain yksinkertaisesti näe muita liikkujia: kävelijöitä, pyöräilijöitä, vaunuja, potkulautoja, koiria, tai salamannopeudella liikkuvia vaahtosammuttimen kokoisia seikkailijoita.

Tiesitkö, että heijastin auttaa näkymään jopa seitsemän kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta? 

Jos jalankulkijalla on käytössä kunnollinen heijastin, autoilija havaitsee jalankulkijan jopa 600 metrin päästä kaukovaloilla ja 350 metrin päästä lähivaloilla. Ilman heijastinta matka on huomattavasti lyhyempi, mikä jättää autoilijalle liian vähän reagointiaikaa. Lähivaloilla ilman heijastinta autoilija havaitsee jalankulkijan vasta tämän ollessa 50 metrin päässä. Edes kaupunkiympäristössä katuvalot eivät pelasta tilannetta, sillä ympäristön varjot huonontavat näkyvyyttä hämärään aikaan. Sadekeli huonontaa vielä entisestään näkyvyyttä, sumusta puhumattakaan.

Tärkeä rooli pimeään aikaan on autoilijoilla itsellään, mutta myös jalankulkijoilla on vastuu käyttää heijastinta. Tiesitkö, että tästä on säädetty itse asiassa ihan laissa: lain mukaan pimeän aikana tiellä liikkuessaan jalankulkijan tulisi käyttää asianmukaista heijastinta.


Heijastin vai heijastava tuote?

Nykyään on markkinoilla jos jonkinlaisia heijastavia tuotteita lapasista pipoihin, laukkuihin ja tarroihin. Heijastavaa ainetta saa jopa spray-muodossa. On todella mainio juttu, että näkyvyyttä liikenteessä voi parantaa monin keinoin. On kuitenkin tärkeää tietää, etteivät kaikki heijastavat tuotteet ole suinkaan heijastimia, joiden näkyvyyteen voi 100-prosenttisesti luottaa. Etenkin itse askarreltujen käsitöiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Heijastavista langoista tai kankaista tehdyt koristeet eivät yksinään takaa näkyvyyttä.

On kuitenkin tärkeää tietää, etteivät kaikki heijastavat tuotteet ole suinkaan heijastimia, joiden näkyvyyteen voi 100-prosenttisesti luottaa.

Euroopan unionin toimesta on itse asiassa tarkkaan määritelty, mitä tuotteita saa kutsua heijastimiksi. Virallisen henkilösuojaimeksi luokiteltavan heijastimen tulee aina olla CE-merkitty ja siitä tulee löytyä EN 13356 -koodi. Lisäksi myyntipakkauksesta tulisi löytyä tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot, käyttöohjeet sekä valmistajan tiedot. Jos heijastin täyttää kaikki nämä kriteerit, voit olla varma, että heijastimen näkyvyys on testattu mittaamalla heijastimen valovoima standardien mukaisesti.

Ei hätää! Muita heijastavia tuotteita ei suinkaan kannata tämän johdosta laittaa pannaan ja meiltä Ipanaiseltakin löytyy valikoimasta monenlaisia heijastavia tuotteita, jotka eivät ole virallisia heijastimia. Tällaiset tuotteet ovat erinomainen keino parantaa näkyvyyttä liikenteessä. Mukaan matkaan kannattaa aina kuitenkin huolehtia myös vähintään yksi sellainen ihan oikea kunnollinen heijastin!


Enemmän on enemmän - heijastimia ei kannata säästellä!

Kaikki heijastavat tuotteet lisäävät turvallisuutta, mutta kannattaa miettiä, millaiset heijastimet toimivat parhaiten oman perheenne käytössä. Lapsiperheissä on tärkeää, että heijastimet ja muut heijastavat tarvikkeet pysyvät hyvin kiinni eivätkä katoa matkan varrelle vauhdikkaissakaan leikeissä. Lapsille kannattaakin valita ulkovaatteet, joihin on jo valmiiksi ommeltu riittävästi heijastavia tehosteita.

Käyttötarkoituksiltaan ehkä monipuolisimmat heijastavat tuotteet ovat heijastavat tarrat. Tarroja voi kiinnittää tarpeen mukaan mihin tahansa muoviin, alumiiniin tai metalliin (esim. vaunut, pyörät, potkulaudat ja pulkat). Valikoimastamme löytyvvät heijastavat tarrat ja tekstiilitarrat heijastavat erittäin voimakkaasti, joten näillä parannat esimerkiksi vaunujen ja rattaiden näkyvyyttä liikenteessä merkittävästi. Tarrat näkyvät pimeällä jopa 200 metrin päähän.

Vaunuihin kiinnitettäviä tarroja on saatavilla myös mustina. Mustat tarrat heijastavat silti aivan yhtä kirkkaasti kuin hopeanväriset tarrat. Nykyään on markkinoilla paljon supertyylikkäitä mustarunkoisia vaunuja ja rattaita, joita ei tee tietenkään mieli pilata kirjavaksi kiiltävillä tarroilla. Jos muuten mietityttää, lähtevätkö heijastavat tarrat vaunuista siististi pois, hyvä uutinen on, että esimerkiksi hiustenkuivaajan lämpimällä ilmalla tarrat saa irrotettua vaunurungosta nätisti pois.


Lisäksi kannattaa tutustua myös heijastaviin kengännauhoihin. Kaikkein vaativimpaan ulkoiluun suosittelemme ehdottomasti kunnollista heijastinliiviä. Heijastinliivi takaa parhaiten näkyvyyden ja se on mielestämme etenkin pyöräilyyn ja lenkkeilyyn kaikkein paras ratkaisu - varsinkin lapsille. Heijastinliivi pysyy takuuvarmasti paikalla ja näkyy kauas.

Näin kiinnität heijastimen oikein

Jos käytät riippuvaa heijastinta, se tulisi kiinnittää aina oman polven korkeudelle siten, että heijastin voi heilua vapaasti. Rulla- eli jousiheijastin kannattaa laittaa ranteeseen tai kyynärvarteen. Kiinnitä heijastin aina tien puolelle - näin autoilija havaitsee heijastimen varmimmin. Parasta olisi, jos heijastimia näkyisi ihan kaikista suunnista: edestä, takaa ja molemmilta sivuilta. 

Muista testata heijastimen toimivuus

Hämmentävää kyllä, myös heijastimet vanhenevat ja ikään kuin kuluvat käytössä. Heijastimet on siis syytä uusia ajan kuluessa. Yksi näppärä keino testata heijastimen tai heijastimen toimivuus on ottaa siitä kuva salaman kera pimeässä. Heijastimen toimivuutta voi testata myös pimeässä taskulampulla.

Lähde

Tässä artikkelissa on käytetty lähteenä Liikenneturvan sivuja. Lue lisää täältä.

Vinkkaa juttu tutulle

  Ipanainen.fi © 2018
Loading...