Näin kannat lasta ulkona syksyllä ja talvella - opas kantotakkeihin ja kantosuojiin

Kantorepun tai kantoliinan kanssa ulkoilu on kätevää. On ihanaa päästä liikkumaan luonnossa tai hoitamaan asioita kädet vapaina - myös sellaisissa paikoissa, mihin vaunujen kanssa on hankalaa päästä. Kantovälineen kanssa ulkoilusta ei tarvitse luopua vuodenaikojen vaihtuessa. Lapsen kantamiseen ja pukemiseen löytyy monenlaisia varusteita, joilla kantaminen onnistuu kätevästi myös kylmemmillä keleillä. Lue täältä vinkit, miten kannat säällä kuin säällä ilman pelkoa kastumisesta ja varpaiden palelemisesta.

1. Yhdessä saman takin alla on kaikkein mukavinta

Etenkin pienen vauvan kanssa on kaikkein mukavinta ja helpointa ulkoilla yhdessä saman takin alla. Vauvan saaminen toppavaatteissa kantorepun kyytiin voi olla haastavaa. Lisäksi vauvan lämmönsäätelyn kannalta on paras olla lähellä kantajan kehoa. Kantoliinan sitominen ja kantorepun asettelu on yleensä helpompaa sisävaatteiden päälle. Lapsi kannattaa siis laittaa ihan sisävaatteissa kantovälineen kyytiin ja sitten molempien päälle sopiva takki. Mitä kylmempi sää, sitä enemmän kannattaa pukea lisäkerroksia lämmittämään teitä molempia. 

2. Kantotakki tekee ulkoilusta helppoa ja nopeaa

Kantotakki ei ole missään nimessä pakollinen varuste ulkoiluun kantovälineen kanssa, mutta jos kannat lasta paljon ulkoillessa, kantotakki saattaa olla todellinen arjen pelastaja. Kantotakki on nimensä mukaisesti takki, joka on suunniteltu sekä kantajan että kannettavan yhteiseksi vaatteeksi. Lapsi kulkee siis takin sisäpuolella, joko etu- tai selkäpuolella.

Kantotakin kanssa ulos lähteminen on helppoa, ja sen ehdoton hyvä puoli on, ettei lapselle tarvitse pukea erikseen ulkovaatteita.

Kantotakin kanssa ulos lähteminen on helppoa, ja sen ehdoton hyvä puoli on, ettei lapselle tarvitse pukea erikseen ulkovaatteita. Kantotakki on kätevä etenkin, jos lapsi nukahtaa ulkoilun aikana. Sisätiloihin siirryttäessä lasta ei tarvitse herättää, vaan riittää, kun riisuu takin päältä ja antaa lapsen jatkaa uniaan.


Kantotakin avulla voi helpottaa omaa arkeaan, sillä sen avulla pystyy piipahtaamaan vaikkapa kahvilassa, ruokakaupassa tai koiran kanssa metsälenkillä lapsen vedellessä sikeitä kantotakin suojissa - herättämättä tai pukematta lasta. Jos perheessä on useampia lapsia, erityisen kivaa on pystyä liikkumaan isomman lapsen kanssa retkillä, lumihangessa ja leikkipuistoissa - ja pystyä vetämään pulkkaa auraamattomilla teillä pikkusisaren kulkiessa tyytyväisenä takin suojissa.

Kantotakin alla lapsi on koko ajan lähelläsi ja voit olla varma, että hänellä on kaikki hyvin.

Useimmilla kantotakeilla paneelin pystyy siirtämään selkäpuolelle, joten lasta voi kantaa sekä etu- että selkäpuolella. Useimpia kantotakkeja voi käyttää äitiystakkina jo raskausaikana, joten se on pitkäikäinen hankinta. Samaa takkia voi käyttää odotusajasta pitkälle taaperoaikaan ja vielä senkin jälkeen ihan tavallisena takkina.

Kantotakkien hinnat saattavat tuntua korkeilta, mutta monesti laadukkaaseen kantotakkiin investoiminen on viisas päätös siitä saatuun hyötyyn nähden. Kantotakeilla on yleensä myös hyvä jälleenmyyntiarvo eli kantotakista voi saada melko kivasti rahaa takaisin kierrättämällä ne eteenpäin seuraavalle käyttäjälle - vaikkapa Ipanaisen kiertotuotepalvelun kautta.