Näin kannat lasta ulkona syksyllä ja talvella - opas kantotakkeihin ja kantosuojiin

Jos kantamisesta ulkoillessa on ollut iloa ja hyötyä sinulle kesällä, on hyvä tietää, ettei kantamisesta tarvitse luopua vuodenaikojen vaihtuessa. Lapsen kantamiseen ja pukemiseen löytyy monenlaisia varusteita, joilla kantaminen onnistuu kätevästi säällä kuin säällä ilman pelkoa kastumisesta ja varpaiden palelemisesta. Tässä hieman apua selviytymiseen erilaisten kantovaatteiden ja -tarvikkeiden viidakossa.


Helpota ulkoilua kantotakilla

Jos kannat lasta paljon ulkoillessa, kantotakki saattaa olla todellinen arjen pelastaja. Kantotakki on nimensä mukaisesti takki, joka on suunniteltu sekä kantajan että kannettavan yhteiseksi vaatteeksi. Lapsi kulkee siis takin sisäpuolella, joko etu- tai selkäpuolella.

Kantotakin kanssa ulos lähteminen on helppoa, ja sen ehdoton hyvä puoli on, ettei lapselle tarvitse pukea erikseen ulkovaatteita. Kantoliinan sitominen ja kantorepun asettelu on yleensä myös helpompaa sisävaatteiden päälle - ilman hikoilua! Kantotakki on kätevä etenkin, jos lapsi nukahtaa ulkoilun aikana. Sisätiloihin siirryttäessä lasta ei tarvitse herättää, vaan riittää, kun riisuu takin päältä ja antaa lapsen jatkaa uniaan.

Kantotakin kanssa ulos lähteminen on helppoa, ja sen ehdoton hyvä puoli on, ettei lapselle tarvitse pukea erikseen ulkovaatteita.

Kantotakin avulla voi helpottaa omaa arkeaan, sillä sen avulla pystyy piipahtaamaan vaikkapa kahvilassa, ruokakaupassa tai koiran kanssa metsälenkillä lapsen vedellessä sikeitä kantotakin suojissa - herättämättä tai pukematta lasta. Jos perheessä on useampia lapsia, erityisen kivaa on pystyä liikkumaan isomman lapsen kanssa retkillä, lumihangessa ja leikkipuistoissa - ja pystyä vetämään pulkkaa auraamattomilla teillä pikkusisaren kulkiessa tyytyväisenä takin suojissa. Hellyttävyydessään mikään ei ole varmaan niin ihanaa kuin pitää kylmässä säässä vauvaa oman kehon lämmössä rinnalla tuhisemmassa. Näin voi koko ajan olla varma, että vauvalla on kaikki hyvin.

Useimmilla kantotakeilla paneelin pystyy siirtämään selkäpuolelle, joten lasta voi kantaa sekä etu- että selkäpuolella. Markkinoilta löytyy myös takkeja, joiden mukana saat kaksi erillistä paneelia, jolloin teoriassa kantotakin alla voi kantaa jopa kahta lasta yhtä aikaa tandemina. Usein kantotakkia voi käyttää äitiystakkina jo raskausaikana, joten se on pitkäikäinen hankinta. Samaa takkia voi käyttää odotusajasta pitkälle taaperoaikaan ja vielä senkin jälkeen ihan tavallisena takkina.


Millainen kantotakki kannattaa hankkia?

Kantotakkeja on markkinoilla montaa eri mallia, ja takit poikkeavat toisistaan muun muassa materiaalien, takin paksuuden, vedenkestävyyden sekä erilaisten teknisten ominaisuuksien suhteen. Useimmissa kantotakeissa on erillinen vetoketjuilla kiinnitettävä paneeli, jonka avulla tehdään lapselle tilaa takin alle. Näin isompikin lapsi mahtuu mukavasti takin alle. 

Kantotakkeja löytyy moneen makuun sporttisemmista ulkoilutakeista istuvampiin a-linjaisiin malleihin. Myös unisex-malleja löytyy. Kantotakkien suunnittelussa on menty suuri harppaus eteenpäin viime vuosina ja kantotakkeja löytyy nykyään markkinoilta todella moneen makuun ja menoon. 

Kantotakkia valitessa kannattaa pohtia, mihin tarpeeseen takkia eniten tarvitsee. Kaipaatko siistiä takkia kaupungilla hengailuun vai lenkkeilyyn? Vai etsitkö kenties hiekkalaatikon reunalle soveltuvaa teknistä takkia? Toiset kaipaavat mahdollisimman lämmintä takkia pakkaskeleille, mutta monille riittää talvisinkin pelkkä kuoritakki yhdistettynä kerrospukeutumiseen. Jos olet lämminverinen ja hikoilet helposti, on hyvä muistaa, että lapsen ja kantajan vartalot lämmittävät aina toisiaan takin alla.

Juuri omalle kropalle parhaiten istuva malli löytyy parhaiten kokeilemalla ja vertailemalla. Myös kantotakin ominaisuuksiin perehtymiseen kannattaa varata hieman aikaa, sillä takeista löytyy vaikka minkälaisia nappeja ja naruja, joilla on oma tehtävänsä. Kantotakkien hinnat saattavat tuntua myös korkeilta, mutta monesti laadukkaaseen kantotakkiin investoiminen on viisas päätös siitä saatuun hyötyyn nähden. Kantotakeilla on yleensä myös hyvä jälleenmyyntiarvo eli kantotakista voi saada melko kivasti rahaa takaisin kierrättämällä ne eteenpäin seuraavalle käyttäjälle.


Tee omasta takista kantotakki kantopaneelilla

Entä jos tuunaisitkin omasta takistasi kantotakin? Jos sinulta löytyy jo mukava ulkotakki, mutta se ei vaan mahdu sekä itsesi että lapsen päälle, loistava ratkaisu saattaa löytyä takkiin kiinnitettävästä Kumja-kantopaneelista. Kumjan nerokkuus piilee siinä, että sen avulla teet edullisesti mistä tahansa omasta vetoketjulla varustetusta takistasi kantotakin. Kantopaneeli kiinnitetään omaan takkiin vetoketjuadapterien avulla. Jos perheestä löytyy useampi kantaja, kaikkiin takkeihin voi hankkia sopivan adapterin, jolloin kantopaneelia voi siirtää takista toiseen vaikka lennossa kesken ulkoilureissun.


Kantosadeviitta suojaa kastumiselta

Lasten kanssa sateenvarjo on vähän hankala varuste, sillä pienten vipeltäjien kanssa on hankalaa pitää toinen käsi varattuna sateenvarjolle. Sadesään kantamiseen on onneksi suunniteltu aivan nerokas ratkaisu, nimittäin kantosadeviitta. Kantosadeviitta tai kantosadeponchoon siis ihan perinteinen sadeviitta ainoastaan sillä erotuksella, että pääaukko löytyy myös lapselle. Viitalla voi kantaa lasta joko etu- tai selkäpuolella.


Kantosuoja on kevyt ratkaisu

Edullisempi vaihtoehto kantotakille on kantosuoja, joita löytyy myös markkinoilta monenlaisia erilaisilla teknisillä ominaisuuksilla, osa ohuempia ja osa paksumpia. Joissakin malleissa on erillisiä irrotettavia kerroksia, joten kantosuojaa voi muokata säähän sopivaksi. Kantaja pukee siis päälleen oman takin ja kantosuoja viritetään lapsen päälle joko siten, että kantaja jättää oman takkinsa auki tai siten, että suoja tulee lisälämmikkeeksi ulkovaatteiden päälle.

MaM 4-Season Deluxe FleX kantosuoja

Kantokaulurilla lisälämmikettä

Kauluri on yksi tärkeimmistä varusteista kantotakin ja/tai -suojan kaveriksi. Kantotakin kaula-aukosta nimittäin tuulee helposti sisään. Kantaessa voi käyttää ihan tavallista kauluria itsellä ja lapsella tai kantamiseen varta vasten suunniteltua kaksiosaista kantokauluria, joka pitää molempien kaulat takuulla lämpiminä. Kantokaulurissa kantajan ja lapsen kaulurit yhdistyvät kätevästi toisiinsa. Osat ovat myös irrotettavissa toisistaan, joten oman kaulurin saa riisuttua, jos vaikka lapsi vetelee sikeitä kantovälineen kyydissä.  

MaM kantokauluri

Muista suojata lapsen pää ja jalat

Kantaessa läheisyys lämmittää, joten lapsen paleltumisesta ei yleensä tarvitse huolestua. Ulkona tuulessa ja viimassa liikkuessa on kuitenkin erityisen tärkeää suojata lapsen jalat ja pää kylmältä. Kantotakit on useimmiten suunniteltu siten, että kantopaneelin voi nostaa suojaamaan lapsen kasvoja. Tuulisella säällä kannattaa kuitenkin ottaa käyttöön myös mahdollisimman hyvin kasvoja suojaava hattu

Jalat kannattaa myös pitää lämpiminä sujauttamalla lapsen jalkaan pitkävartiset tossut tai sukat. Jalat pysyvät parhaiten lämpöisenä, kun ilma pääsee kiertämään varpaissa. Ei kannata siis tehdä jalkoihin liian tiukkaa pakettia pukemalla useita sukkakerroksia päällekkäin, vaan ennemmin pari väljää lämmittävää kerrosta - ihoa vasten mieluiten villaa ja sen päälle tuulelta suojaava kuorikerros.


Älä pue liikaa kantotakin alle 

Kantotakin alle ei kannata pukea liikaa päälle lapselle tai itselleen, sillä takki ja kantajan vartalo lämmittävät yllättävän paljon. Lapselle riittää usein kevyt sisävaatekerrasto, esimerkiksi villabody ja villahousut. Kovilla pakkasilla lapsen päälle voi takin alle pukea vielä ylimääräisen kerroksen, mutta varsinaisia ulkovaatteita ei kannata pukea lapselle koskaan kantotakin alle. Jos kannat lasta oman ulkotakin päällä, lapselle on tärkeää pukea riittävän hyvin tuulelta ja kosteudelta suojaavat ulkovaatteet. Kannattaa olla tarkkana, että lapsen lahkeet ovat riittävän pitkät, sillä kantaessa lahkeet nousevat helposti paljastaen nilkat.

Merinovillaa vaatemateriaalina ei voi ylistää liikaa. Syksyllä ja talvella varsinkin kantotakin kanssa ei vauvalle kerta kaikkiaan ole parempaa materiaalia kuin pehmoinen merinovilla ihoa vasten päästä varpaisiin. Villa on yhtä aikaa hengittävä ja lämmin materiaali, joka ei hiosta kantotakin alla.