Näin kannat lasta kesällä - hellesään vinkit kantamiseen

Kantaminen kesällä on ihanaa ja kätevää! Kesällä tulee usein retkeiltyä paikoissa, joissa kantaminen saattaa olla käytännöllisempää kuin vaunujen mukana kuljettaminen. Esimerkiksi uimarannalla vauva kulkee kivasti kantovälineen kyydissä samalla, kun itse kahlailee rantavedessä tai vahtii isompien lasten uimaleikkejä. Mutta entä, kun iskee hiki päälle - niin kantajalle kuin kannettavalle? Mitä kannattaa huomioida kantessa hellesäällä? Mitä lapselle puetaan päälle? Uskaltaako käyttää aurinkorasvaa? Tässä Ipanaisen henkilökunnan parhaat vinkit kantamiseen hellesäällä. 


1. Tarkkaile aina kantaessa lapsen vointia

Hellekeleillä kantaminen on turvallista, kunhan sekä lapsella että kantajalla on koko ajan mukava olo. Jos lapsi on tyytyväinen, iho tuntuu normaalilämpöiseltä ja lapsi hengittää normaalisti, kantamista voi jatkaa hyvillä mielin. Lapsen vointia on kuitenkin syytä tarkkailla tiheästi lämpömittarin lukemien kivutessa hellelukemiin. Jos lapsi tuntuu tulikuumalta, iho alkaa olla punainen ja/tai ihottumainen tai jos lapsen hengitys kiihtyy kovasti, on syytä pitää tauko kantamisesta. Säännöllinen ilmakylvyttely varjossa on kesällä tärkeää etenkin vauvojen kanssa. Hikisen vauvan kanssa voi mennä yhdessä myös viilentävään suihkuun tai pienelle pulahdukselle rantaveteen.

Ylikuumentuminen aiheuttaa lapselle epämukavaa oloa, jolloin lapsi saattaa olla ahdistunut tai ärtynyt kantovälineen kyydissä: lapsi rimpuilee, vääntelehtii ja on itkuinen. Lapsi voi olla myös veltto ja apaattinen. Auringonpistoksen oireita voivat olla päänsärky, ärtymys, pahoinvointi ja huimaus, joten näiden suhteen tulee olla erityisen tarkkana. Jos lapsella on selkeästi kurja ja kuuma olla kantovälineen kyydissä, suosittelemme viilentävää hetkeä varjossa ja ilmakylvyttelyä. Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos olet huolissasi lapsen voinnista.


2. Suojaa väljillä hengittävillä vaatteilla

Tänä päivänä kaikki varmasti ovat hyvin tietoisia auringon vaaroista. Lapsena sattuneella ihon palamisella saattaa olla todella kurjat seuraukset aikuisiällä. Vauvat ja pikkulapset tulee aina ensisijaisesti suojata auringolta pysymällä varjossa, etenkin keskipäivän kuumimpina tunteina. Toiseksi paras vaihtoehto on vaatteilla suojaaminen. Vauvoille ja alle 2-vuotiaille lapsille ei suositella lainkaan aurinkosuojavoiteiden käyttämistä. Pienille lapsille taas suositellaan aina ensisijaisesti fysikaaliseen suojaan perustuvia aurinkovoiteita.

Kaikkein tärkein vinkki on pysytellä poissa suorasta auringonpaahteesta, etenkin päivän kuumimpina tunteina.

Suuri kesäkantamisen dilemma on, että toisaalta vaatteet suojaavat lasta auringolta, mutta kannettaessa tulee tuskaisen kuuma, jos pukee liikaa päälle. Kantaessa läheisyys lämmittää erityisen paljon, joten ylikuumenemista kannattaa varoa. Lapselle ei kannata siis pukea hellesäällä kantovälineen kyytiin liikaa, jottei lapselle tule tukala olo. Käsien ja jalkojen suojaamiseen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Etenkin jalkojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä housujen lahkeet helposti nousevat hieman kantovälineessä, jolloin lapsen sääri saattaa jäädä alttiiksi palamiselle.

Suosittelemme pukeutumiseen kevyitä kerroksia niin lapselle kuin kantajalle. Parhaita kesävaatteita ovat usein väljät vaatteet, jotka sallivat hikoilun. Luonnonkuiduista valmistetut vaatteet ovat ihania kaikkina vuodenaikoina, etenkin kesällä. Jos vain onnistut löytämään silkkisen vauvan paidan tai bodyn, sellainen on aivan loistava vaate kannetulle vauvalle. Uskomatonta kyllä, myös merinovilla on hyvä hellekelien vaatemateriaali. Villa on hengittävää eikä tunnu kostealta. Tästä syystä villa tuntuu kuumalla kelillä viileältä ja mukavalta päällä. Silkin ja villan lisäksi pellava on miellyttävä materiaali kesällä.

Luonnonmateriaalit hengittävät ja tuntuvat iholla hyviltä.

Lapsille on saatavilla myös erilaisia UV-vaatteita, jotka ovat helppo ratkaisu auringolta suojaamiseen. Toki vauvan voi laittaa myös ihan vaippasiltaan kantoliinan kyytiin. Jos tuntuu, että oma ja vauvan iho liimautuvat ikävästi yhteen, kannattaa laittaa väliin esimerkiksi ohut kangas tai bambuinen harso.

Ekstravinkki: Kantorepun tai kantoliinan päälle voi virittää vielä ohuen huivin lisäsuojaksi auringolta. Todella kuumalla säällä voi laittaa huivin tai harson pakastimeen hetkeksi viilentymään ja asettaa sitten viileän kankaan kantovälineen päälle tai sisään.

Lue lisää lapsiperheen aurinko-oppaasta >>


3. Valitse viileä kantoväline

Kantaessa kesällä tulee melkeinpä väistämättä lämmin, sillä kantamisen läheisyys lämmittää joka tapauksessa. Kantovälinevalinnalla voi kuitenkin jonkun verran vaikuttaa asiaan.

Trikoinen kantoliina on aivan ihana kantoväline pikkuisilla vauvoilla, mutta se voi olla kesällä melkoisen kuuma käytössä. Trikooliinassa vauvan päällä on aina kolme kerrosta liinakangasta, mikä lisää lämpökertoimia. Trikooliinoissakin on kuitenkin eroja. Osa trikooliinoista on paksumpia ja osa taas kevyempiä ja ohuempia ja hengittävämpiä. Tähän kannattaa kiinnittää siis huomiota, jos on valitsemassa kesävauvalle kantoliinaa.

Jos kaipaat ohuempaa ja hengittävämpää kantoliinaa, kannattaa ehdottomasti kokeilla kudottua kantoliinaa tai neliöliinaa. Useimmat kudotut liinat ovat oikein kesäkelpoisia, mutta hellekeleille löytyy myös erityisen hyvin hengittäviä materiaalisekoitteita. Etenkin silkki ja pellava ovat kesäaikaan ihanan viileitä kantoliinan materiaaleja. 

Myös kantoliinan sidontatavalla voi olla merkitystä. Sidonnat, joissa tulee vain yksi kerros kangasta vauvan päälle ja vain vähän liinaa kantajan ympärille ovat viileimpiä. Yksi suosikeistamme kesällä vauvan kanssa on keskeytetty kietaisuristi -sidonta, jossa sidonta päätetään tekemällä solmu vauvan pepun alle.

Kesäisin on kiva kantaa myös lonkalla ja yksi hyvä kesän kantoväline onkin rengasliina. Rengasliinassa kangasta on vähemmän lapsen ja kantajan ympärillä, joten monet kokevat rengasliinan kantovälineistä viileimmäksi. Lonkalla kantaminen tuntuukin kevyemmältä ja ilmavammalta silloin, kun on kuuma.