Näin kannat lasta kesällä - 5 ohjetta lämpimän sään kantamiseen

Kantaminen kesällä on ihanaa ja kätevää! Kesällä tulee usein retkeiltyä paikoissa, joissa kantaminen saattaa olla käytännöllisempää kuin vaunujen mukana kuljettaminen. Esimerkiksi uimarannalla vauva kulkee kivasti kantovälineen kyydissä samalla, kun itse kahlailee rantavedessä tai vahtii isompien lasten uimaleikkejä. Mutta entä, kun iskee hiki päälle - niin kantajalle kuin kannettavalle? Mitä kannattaa huomioida kantaessa lämpimällä säällä? Mitä lapselle puetaan päälle? Uskaltaako käyttää aurinkorasvaa? Tässä Ipanaisen henkilökunnan parhaat vinkit kantamiseen hellesäällä. 


1. Suojaa lapsi auringolta hengittävillä vaatteilla

Kantovälineen käyttäminen on auringossakin turvallista, kunhan lapsi on hyvin suojattuna auringolta. Vauvat ja pikkulapset tulee aina ensisijaisesti suojata auringolta pysymällä varjossa, etenkin keskipäivän kuumimpina tunteina. Toiseksi paras vaihtoehto on vaatteilla suojaaminen. Vauvoille ja alle 2-vuotiaille lapsille ei suositella lainkaan aurinkovoiteiden käyttämistä. Kuumiin kesäpäiviin ja aurinkoon sopivat hengittävät pitkähihaiset paidat ja housut sekä erityisesti auringon uv-säteilyltä suojaavat asut.

Koska kantaessa ollaan kantajan kanssa lähekkäin ja läheisyys tietenkin lämmittää, itselle ja lapselle kannattaa valita mahdollisimman mukavat ja hengittävät vaatteet. Näin kummallekaan ei  tule kantaessa tukalan kuuma. Hengittävät luonnonkuiduista valmistetut vaatteet tuntuvat kuumassa säässä usein mukavimmilta päällä.

Käsien ja jalkojen suojaamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Etenkin jalkojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä housujen lahkeet helposti nousevat hieman kantovälineessä, jolloin lapsen sääri saattaa jäädä alttiiksi palamiselle. Ylikuumenemista kannattaa kuitenkin varoa. Lapselle ei kannata siis pukea hellesäällä kantovälineen kyytiin liikaa, jottei lapselle tule tukala olo.

Suosittelemme pukeutumiseen kevyitä kerroksia niin lapselle kuin kantajalle. Parhaita kesävaatteita ovat usein väljät vaatteet, jotka sallivat hikoilun. Luonnonkuiduista valmistetut vaatteet ovat ihania kaikkina vuodenaikoina, etenkin kesällä. Jos vain onnistut löytämään silkkisen vauvan paidan tai bodyn, sellainen on aivan loistava vaate kannetulle vauvalle. Uskomatonta kyllä, myös ohut merinovilla on hyvä hellekelien vaatemateriaali. Villa on hengittävää eikä tunnu kostealta. Tästä syystä villa tuntuu kuumalla kelillä viileältä ja mukavalta päällä. Silkin ja villan lisäksi pellava on miellyttävä materiaali kesällä.

Lapsille on saatavilla myös erilaisia UV-vaatteita, jotka ovat helppo ratkaisu auringolta suojaamiseen. Toki vauvan voi laittaa myös ihan vaippasiltaan kantoliinan kyytiin. Jos tuntuu, että oma ja vauvan iho liimautuvat ikävästi yhteen, kannattaa laittaa väliin esimerkiksi ohut kangas tai bambuinen harso.

Ekstravinkki: Kantorepun tai kantoliinan päälle voi virittää vielä ohuen huivin lisäsuojaksi auringolta. Todella kuumalla säällä voi laittaa huivin tai harson pakastimeen hetkeksi viilentymään ja asettaa sitten viileän kankaan kantovälineen päälle tai sisään

Lue lisää lapsiperheen aurinko-oppaasta >>


2. Muista hattu päähän ja aurinkolasit silmille!

Auringon porottaessa on erityisen tärkeää suojata lapsen pää ja niska, sillä kannettaessa lapsi ei välttämättä saa suojaa auringolta mistään muualta. Hyvä hattu kannettaessa on leveälierinen aurinkohattu, joka suojaa sekä lapsen kasvoja, korvia että niskaa auringolta. Hyvä kesähattu sallii myös ilmanvaihdon pään alueella.

Pienen lapsen silmät ovat erittäin herkät auringon UV-säteilyn haitoille, joten lapsen silmien suojaaminen kunnollisilla aurinkolaseilla on tärkeää kannettaessa. Pitkäaikainen altistuminen auringolle saattaa pahimmillaan aiheuttaa vaurioita lapsen silmiin, jotka eivät vielä pysty suodattamaan UV-säteilyä yhtä hyvin kuin aikuisen silmät.

Kantovälineessä lapsi saattaa olla hyvinkin alttiina auringon säteilylle. Toisaalta lapsi voi itse halutessaan kääntää kasvonsa kantajan suojiin, jos aurinko paistaa liikaa silmiin, mutta aina lapset eivät itse vielä ymmärrä olla katsomatta suoraan kohti aurinkoa.