Silikoniset lastentarvikkeet - kysymyksiä ja vastauksia käytöstä ja huoltamisesta

Silikoni on erinomainen materiaali lastentarvikkeisiin, sillä siitä valmistetut tuotteet ovat hygieenisiä, kestäviä ja turvallisia. Silikonisia tuotteita on helppo huoltaa, mutta muutama perusasia kannattaa pitää mielessä. Kokosimme silikonin huolto-ohjeet tähän yhteen.


Silikonituotteet ovat hajuttomia, vedenpitäviä ja ne kestävät korkeitakin lämpötiloja. Silikonia voidaan käyttää esimerkiksi ruokailutuotteissa, kuten ruokailualustoissa, lautasissa, aterimissa, ruokalapuissa ja juomapulloissa. Silikoni sopii erinomaisesti ruokailualustan materiaaliksi, sillä se ei liu’u pöydällä. Toisin kuin muovi, silikoni ei naarmuunnu, haalistu tai kulu käytössä. Lisäksi silikoni sopii erinomaisesti vauvojen purulelujen materiaaliksi ja sitä käytetäänkin myös imeskeltävissä ja pureskeltavissa koruissa, jotka ovat nykyään hyvin suosittuja.

Onko silikoni turvallinen materiaali?

Useimmat Ipanaisen valikoimassa olevista silikonituotteista valmistettu 100% elintarvikeluokan silikonista. Näiden tuotteiden kaikki materiaalit on tarkkaan testattu ja turvallisuuden osalta sertifioitu. Silikoni on aivan loistava materiaali lasten ruokailutuotteisiin, sillä se on hypoallergeeninen, myrkytön, kestävä ja turvallinen materiaali.

Elintarvikeluokan silikoni ei sisällä haitallisia aineita, kuten ftalaatteja, BPA:ta tai PVC:ta. Silikoni on materiaalina hygieeninen, sillä se ei kerää itseensä bakteereja ja se on helppoa pitää puhtaana. Suomessa Tullilaboratorio testaa pistokokeilla Ipanaisenkin valikoimassa olevia tuotteita, jotta niiden turvallisuus kuluttajille olisi taattu. Tuotteiden tulee täyttää tarkat säännökset ennen kuin ne pääsevät myyntiin.

Miten puhdistan silikonituotteen?

Silikoniset tuotteet on erittäin helppo pitää puhtaana eivätkä se kerää itseensä bakteereja. Sen sijaan silikoni saattaa kerätä itseensä pölyä, joten se kannattaa pestä säännöllisesti. Kaikkein paras tapa puhdistaa silikoninen tuote on pestä se käsin mahdollisimman kuumalla vedellä ja miedolla astianpesuaineella. Silikoninen tuote kannattaa puhdistaa huolellisesti aina mahdollisimman pian käytön jälkeen.


Voiko silikonia pestä astianpesukoneessa?

Silikonisen tuotteen voi halutessaan pestä myös astianpesukoneessa, mutta suosittelemme mahdollisimman pitkää ja kuumaa pesuohjelmaa, joka huuhtelee astiat hyvin. Lisäksi suosittelemme annostelemaan pesuainetta mahdollisimman vähän, jottei tuotteeseen jää pesuainejäämiä. Fosfaatittomat konetiskiaineet saattavat jättää silikoniin hajuja tai jopa sivumakuja. Astianpesukoneiden pesuohjelmissa on paljon eroja, joten suosittelemme tarkistamaan omasta pesukoneesta, mikä ohjelma huuhtelee astiat mahdollisimman tehokkaasti. Silikoniset tuotteet kannattaa myös asetella mahdollisimman väljästi astianpesukoneeseen, jotta ne huuhtoutuvat riittävän hyvin.

Silikonisessa tuotteessa on tahroja, pesuainejäämiä, hajuja tai sivumakuja - mitä teen?

Silikoniseen tuotteeseen ei pitäisi tarttua pysyvästi ruoasta väriä, jos puhdistat alustan huolellisesti aina käytön jälkeen. On kuitenkin mahdollista, että voimakkaasti värjäävistä ruoista (esim. punajuuri, porkkana, tomaattikastike, mustikat) voi jäädä tahroja alustaan, jos ne saavat olla pitkään alustalla. Kannattaa siis aina laittaa silikonituote pesuun heti käytön jälkeen.

Jos huomaat tuotteessa tahroja tai epämiellyttäviä hajuja, silikonista tuotetta kannattaa liottaa kuumassa vedessä, johon on sekoitettu loraus etikkaa ja käsitiskiainetta.

Mahdollisia tahroja ja hajuja voi koittaa varovaisesti puhdistaa tuotteesta myös ruokasoodalla. Jos huomaat silikonisessa tuotteessa rasvatahroja tai pesuainejäämiä, voit pyyhkiä niitä pois kastamalla rätin kuumaan veteen ja loraukseen etikkaa tai kaatamalla tahran päälle hieman ruokasoodaa. - Voit kokeilla myös liottaa silikonista tuotetta etikka- tai sitruunavedessä yön yli. Huomaathan kuitenkin, ettei silikonin puhdistamiseen tulisi käyttää hankausaineita tai hankaavia pesuvälineitä. Suosittelemme myös välttämään pesuaineita, jotka sisältävät voimakkaita hajusteita, väriaineita sekä öljyjä tai lipidejä (rasvoja).