Miten tunnistan turvallisen lelun?

Vauvoille ja lapsille valmistetaan jos jonkinlaisia leluja ja muita tarvikkeita, joilla voi myös leikkiä. Vanhempana haluat varmasti huolehtia, että lapselle hankkimasi lelu on takuulla turvallinen. Tässä artikkelissa Poopua-yrityksessä turvallisia leluja valmistava Anni Kervinen vastaa tärkeimpiin lelujen turvallisuutta koskeviin kysymyksiin. Mikä on CE-merkintä ja miksi sellainen pitää löytyä kaikista leluista? Millaisia vaatimuksia lelujen valmistajille ja myyjille on?


Käsi ylös kaikki, jotka ajattelevat, että jos lelun voi ostaa Suomesta se on varmasti testattu ja turvallinen. Itse voin myöntää vielä muutama vuosi sitten ajatelleeni näin. Onhan Suomi todella säädelty maa ja täällä säädöksiä noudatetaan. Virhe. Kun aloin perehtyä lelujen CE-merkintöihin, muistan kävelleeni lelukauppaan ja yhdessä ensimmäisenä käteen ottamistani leluista ei ollut lainkaan CE-merkintää.

Mikä on CE-merkintä ja mitä se tarkoittaa?

Kaikilla Suomessa myytävillä leluilla tulee olla CE-merkintä. Leluksi lasketaan tavara tai materiaali, joka ohjaa lasta leikkimään ja lapseksi taas lasketaan kaikki alle 14-vuotiaat. Jos tuote on sellainen, mikä ohjaa alle 14-vuotiasta leikkimään, siinä on siis oltava CE-merkintä.

Merkintä on lelun valmistajan vakuutus siitä, että tuote täyttää tuotetta koskevien EU:n direktiivien ja asetusten olennaiset vaatimukset.

Ja tämä tieto yllättää monen: CE-merkintää ei haeta mistään, sitä ei saada tai myönnetä. Valmistaja laittaa sen tuotteelleen itse. Tästä syystä markkinoilla on leluja ilman CE-merkintää ja toisaalta myös leluja joissa merkintä on, mutta ne silti voivat aiheuttaa vaaratilanteen lapselle. Kannattaa myös muistaa, että lelun turvallisuusvaatimukset voivat vaihdella alueittain. Esimerkiksi Amerikasta tilattu lelu ei välttämättä täytä Euroopan lelulainsäädännön vaatimuksia.

Pingviineistä toinen vastaa lelustandardin EN-71 suosituksia ja toinen ei. Oikeanpuoleinen pingviini ei kestänyt vetämistä, vaan hajosi siitä liian helposti.

CE-merkintä tulee näkyä selkeästi

Tänä päivänä sosiaalinen media ja sen kautta helpottunut kaupankäynti mahdollistaa monelle pienen lisäansion. Tämä on pääasiassa todella hieno mahdollisuus, mutta tuo myös vastuuta ja velvollisuuksia asioihin, joista moni ei ehkä ole tietoinen. CE-merkintä takaa tuotteen vapaan liikkuvuuden EU:n alueella. Eurooppalaisen lelulainsäädännön mukaan lelussa tulee olla CE-merkintä, myy sitä kuka tahansa ja missä tahansa.

Itse valmistetuissa, leluiksi miellettävissä tuotteissa tulee siis olla AINA CE-merkintä, vaikka sitä myytäisiin ainoastaan Suomessa tai sen myisi vain kaverille. Merkinnän ei tarvitse olla kiinteänä osana tuotetta, kunhan se ostohetkellä on selvästi nähtävillä. Eli myös verkkokaupoissa tuotteen yhteydessä tulee olla maininta CE-merkinnästä.

Tältä näyttää CE-merkintä Poopuan puruketjussa

Vastuu on lelun valmistajalla ja myyjällä

Lelujen valmistajan vastuulla on osata erottaa mahdollisen vaaran aiheuttavat ominaisuudet leluista. Merkintää ei myöskään voi kiertää sanomalla lelua esimerkiksi koristeeksi tai koruksi. Puruleluun, joka on vauvoille tarkoitettu tuote, ei voi laittaa varoitusta ”ei alle 3-vuotiaalle” . Vaikka lelussa lukisikin näin, se on silti tarkoitettu alle 3- vuotiaiden leikkeihin.

Eli jos otat lelun käteesi ilman mitään tietoja siitä, sen tulee turvallisuudeltaan vastata sen kohderyhmän vaatimuksia, jolle antaisit sen leikittäväksi.

Tästä hyvänä esimerkkinä on tuore tapaus paljetti-pehmoleluista. Vaikka niissä on varoitusteksti ”ei sovellu alle 3-vuotiaalle”, katsotaan pehmolelun kuitenkin olevan luonteensa vuoksi soveltuva myös alle kolmevuotiaille. Koska niistä voi irrota paljettien pieniä osia, on lelun katsottu olevan vaarallinen.

Tämä kannattaa muistaa myös virkattujen ja ommeltujen pehmolelujen suhteen. Niiden katsotaan luonteensa vuoksi soveltuvan alle 3-vuotiaille ja tämä tulee huomioida niiden olemuksessa. Myös esimerkiksi tuttinauha mielletään leluksi, jos siinä on lelumaisia osia ja sitä voidaan käyttää leikkeihin. Tällöin myös tuttinauhan turvallisuutta tulkitaan lelustandardin pohjalta.

NatureZOO Velour pehmolelu luomupuuvillaa

Ipanaisen valikoimasta löydät turvalliset NatureZOO-lelut.

Millainen sitten on turvallinen lelu?

Lelua tulee aina miettiä sen ikäryhmän näkökulmasta, jolle se on tarkoitettu. Esimerkiksi pienten vauvojen leluista ei saa irrota osia, vaikka niitä kiskoisi tai puristaisi. Ne eivät saa aiheuttaa tukehtumis-, vammautumis tai kuristumisvaaraa. Vaikka vauva kuolaisi virkattua lelua ja se venyisi ja silmukoiden raot kasvaisivat, sieltä ei silti saa olla mahdollista repiä täytteitä ulos. Isompien lasten leluissa taas tärkeässä osassa ovat niistä lähtevät äänet ja esimerkiksi ammusten nopeus.

Säännökset ovat lastemme turvaksi.

Vaikka CE-merkinnät ja lelujen turvallisuus säädökset tuntuvat tiukoilta ja joissakin kohtaa rajoittaviltakin kannattaa aina muistaa, että ne ovat vain lastemme turvaksi. Ja tietysti sitä kautta myös myyjien turvaksi. Merkintää ei tulisi ajatella ”bonuksena” hyvälle tuotteelle, vaan itsestäänselvyytenä joka tuotteella tulee olla.

Mikäli törmäät leluun, joka voi mielestäsi aiheuttaa lapselle vaaraa, älä pelkää puuttua asiaan. Kyseenalaista, kysy, vaadi. Voit olla yhteydessä valmistajaan/ maahantuojaan. Löydät myös Tukesin sivuilta lomakkeen, joilla voit ilmoittaa vaarallisesta lelusta. Vaikka lelu olisikin määräysten mukainen, ei silti ole haitaksi varmistaa asia.


PlanToysin lelut ovat tarkoin turvallisuustestattuja ja vastuullisesti valmistettuja.

Lelunostajan muistilista

  • Tarkista, että lelulla on CE-merkintä.
  • Lelussa tulee olla valmistajan ja mahdollisesti maahantuojan yhteystiedot
  • Mieti minkä ikäinen lelun saaja on - soveltuuko lelu hänelle turvallisuutensa puolesta?
  • Jos jokin mietityttää, kysy rohkeasti myyjältä. Voit olla yhteydessä myös tuotteen valmistajaan.

Artikkelin on kirjoittanut Poopua-yrityksen perustaja Anni Kervinen. Poopualle lelujen turvallisuus ja vastuullinen valmistus on erittäin tärkeää ja Anni on perehtynyt leluilta vaadittaviin ominaisuuksiin huolella. Löydät Poopuan ihania leluja myös Ipanaisen valikoimasta.

Vinkkaa juttu tutulle

  Ipanainen.fi © 2018
Loading...