Lapsi ei viihdy kantovälineessä! – miten toimia? Lue vinkit kuikuilijalle

Vauvaa on kannettu ihan pikkuruisesta saakka ja hän on viihtynyt aina hyvin kantovälineen kyydissä, nukkunut tyytyväisenä ja katsellut kantajan kasvoja. Sitten eräänä päivänä kaikki muuttuukin. Venkoilua, kitinää, jalkojen suoristelua, epätoivoista yritystä kääntyä ympäri kantovälineen kyydissä, selkä kaarelle heittäytymistä ja yleistä tyytymättömyyttä. Kuulostaako tutulta? Kokosimme yhteen muutaman vinkin, joista SAATTAA olla apua pikkuisen pöllöniskan kanssa.


Lapsi ei viihdy kantovälineessä, apua!

Kantamisen tyytymättömyysvaihe on erittäin tyypillinen kaikilla vauvoilla ja se voi iskeä lapsesta riippuen vähän eri ikäisenä, joillakin useampaankin kertaan. Joillakin vaihe kestää pidempään, joillakin vain lyhyen hetken. Tyypillistä on, että kuikuilu- tai pöllöniskavaiheena tunnettu kantamisen vastustuskausi alkaa joskus siinä 3-4 kuukauden tienoilla, kun vauva herää tarkkailemaan ympäröivää maailmaa.

Onneksi nämä ovat useimmiten Vaiheita. Kaiken maailman Vaiheet saattavat tuntua turhauttavia, mutta niissä on se hyvä puoli, että useimmiten ne ovat ohimeneviä.

Samaan aikaan vauvan ruokailuhetket saattavat tuntua yhtä lailla haastavilta, kun vauva ei millään tahtoisi rauhoittua syömään, vaan kääntelee päätään puolelta toiselle (ilkikurisesti samalla naureskellen tietty). Myöhemmin vauvan kasvaessa saattaa iskeä toinen haastava vaihe kantamisen kannalta, kun vauva oppii liikkumaan eikä haluaisi olla kantovälineen kyydissä, vaan jossain ihan muualla harjoittelemassa uusia taitojaan (tyhjentämässä astiakaappia ja kiskomassa sähköjohtoja siis). Onneksi nämä ovat useimmiten Vaiheita. Kaiken maailman Vaiheet saattavat tuntua turhauttavia, mutta niissä on se hyvä puoli, että useimmiten ne ovat ohimeneviä. Mitä kantamiseen tulee, niin tässä on muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä, joilla voi helpottaa lapsen viihtymistä kantovälineen kyydissä kantamisen tuntuessa lähinnä liukkaan mustekalan kyyditsemiseltä.


1. Älä säikähdä, jos lapsi hermostuu

Aivan ensimmäiseksi kannattaa huomioida, että vauvoille on todella tyypillistä menettää hieman hermonsa siinä kohdin, kun häntä asetellaan kantovälineen kyytiin - etenkin jos kantaminen on vielä hieman uutta sekä lapselle että kantajalle. Lapset eroavat toisistaan temperamentiltaan, ja toiset lapset ovat hieman kärsimättömiä ja kuumenevat tunteiltaan nopeammin. Siitä ei siis kannata yleensä vetää vielä johtopäätöksiä, jos lapsi päästää pienet itkut tai kitisee kantoreppua pukiessa tai kantoliinaa sitoessa.

Monille lapsille siirtymävaiheet ylipäänsä ovat hankalia - olipa kyse sitten vaatteiden pukemisesta, vaipan vaihtamisesta, vaunuihin laittamisesta tai nukahtamisesta.

Jos kantaja vielä itse hermostuu tässä kohdin, lapsi aistii helposti hänen hermostuksensa ja saattaa tästä syystä hermostua lisää. Kannattaa itse siis hengittää rauhallisesti ja rentouttaa oma keho. Näin lapsi saa tärkeän viestin rauhasta sinulta ja oppii, että kantovälineen kyydissä voikin olla ihan mukavaa. Vaikka aluksi hieman itkettää ja rimpuillaan, meno saattaakin helpottua muutamassa minuutissa, kun yhdessä rauhoitutaan ja päästään liikkeelle.

2. Jätä lapsen kädet kantovälineen ulkopuolelle

Jos vauva kannattelee jo päätään ja niskaansa, voi vauvan käsien antaa jäädä kantovälineen yläreunan ulkopuolelle. Tämä antaa lapselle enemmän liikkumavaraa ja mahdollisuuden liikuttaa ylävartaloaan, jolloin lapsi saattaa tuntea, että hänen vapauttaan ei rajoiteta liikaa kantovälineessä. Kantoliinan kanssa tämä on suht helppoa tehdä, mutta kantorepuilla saattaa tulla paneelin korkeus vastaan. Neliöliinoissa taas voi säätää paneelin korkeutta kääntämällä paneelia vyötäröhihnan ympäri kerran tai pari.