LAPSIPERHEEN AURINKO-OPAS - MUISTA NÄMÄ 10 VINKKIÄ JA SUOJAA LAPSI AURINGOLTA

Ihana aurinko hellii taas ja mikäpä olisikaan mukavampaa, kuin nauttia lämpimästä kesäilmasta ja kerätä pisamia nenänpieleen. Aurinko tekee ihmeitä mielialalle ja D-vitamiinitasolle, mutta sen kanssa saa olla myös varovainen. Etenkin lasten kanssa saa olla tarkkana, ettei aurinkoa tule nautittua liikaa ja ilman tarvittavaa suojaa. Kesällä ulkoilijan on muistettava seuraavat asiat: auringon välttäminen päivän kuumimpina tunteina, aurinkolasit, peittävät vaatteet, suojaava päähine sekä vesipullo.

1. Pysy varjossa porottavimmat päivän tunnit

Keväällä ja kesällä suositellaan, että aurinkoa vältettäisiin kello 11-15, siis parhaimpana pihaleikkiaikana! Suositus kannattaa ottaa tosissaan, sillä juuri tuolloin auringon säteily on voimakkaimmillaan ja ultravolettisäteet erittäin haitallisia iholle. UV-säteille altistuminen on suurin syy melanooman eli ihosyövän puhkeamiseen. Erityisen tärkeää on muistaa, että iholla on hyvä muisti ja alle 15-vuotiaana ihon palaminen vaikuttaa ihosyöpäriskiin paljon. Lapsi ei itse osaa arvioida auringon haittoja eikä voi huolehtia riittävästä auringolta suojaamisesta, joten se on aina aikuisen tehtävä.

Lue lisää Ilmantieteen laitoksen sivulta >>

2. Seuraa UV-indeksiä

Hyvä mittari auringon haitallisen UV-säteilyn arviointiin on UV-indeksi. UV-indeksi kertoo UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla: Mitä suurempi UV-indeksi on, sitä varovaisempi auringossa tulee olla ja sitä nopeammin iho palaa. Suomessa UV-indeksin suurin arvo on 6. Uv-indeksiä on hyvä seurata jo keväällä ja heti uv-indeksin mennessä arvon 3 yli, tulee auringolta suojautumiseen kiinnittää erityistä huomiota ja etenkin lapset tulee suojata hyvin auringolta. Kannattaa muistaa, että auringolta suojautuminen ei ole vain hellepäivien juttu, vaan auringolta tulisi muistaa suojautua myös tuulisina ja viileinä päivinä.

Tarkista uv-indeksi täältä Ilmatieteenlaitoksen sivulta >>