Lapsen silmien suojaaminen auringolta - 5 usein kysyttyä kysymystä

Lapsen silmien suojaaminen auringon häikäisyltä on ihan yhtä tärkeä juttu kuin lapsen ihon suojaaminen palamiselta. Aurinkolasit kannattaa ottaa haltuun jo ihan vauvaiässä, niin pienet kehittyvät silmät pysyvät suojassa haitalliselta ultraviolettisäteilyltä. Meiltä Ipanaiselta kysellään paljon aurinkolaseihin liittyviä kysymyksiä, joten kokosimme tähän artikkeliin yhteen vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin!


1. Miksi erityisesti lasten silmien suojaaminen auringolta on niin tärkeää?

Lapsen silmät ovat herkät auringon UV-säteilylle, joten pienten silmien suojaaminen on hyvin tärkeää. Lapsen silmät vasta kehittyvät, joten ne läpäisevät UV-säteilyä enemmän kuin aikuisen silmät. Lapsi ei myöskään välttämättä osaa itse tietoisesti vielä kääntää katsettaan pois auringosta.

Liiallinen altistuminen UV-säteilylle voi aiheuttaa silmään erilaisia vaivoja ja muutoksia verkkokalvoille. Suoraan aurinkoon katsominen voi myös aiheuttaa lapselle esimerkiksi päänsärkyä. Pilvisellä säällä lapsen silmiä sen sijaan ei tarvitse suojata aurinkolaseilla. Itse asiassa lapsen näön kehityksen kannalta on parempi, jos silmien edessä ei ole tällöin tummia linssejä estämässä valon pääsyä silmään.

2. Miksi aurinkolaseja tarvitaan kaikkina vuodenaikoina?

Tiesitkö, että aurinkolaseja olisi hyvä käyttää kesän lisäksi myös talvella hankien hohtaessa sekä aurinkoisina kevät- ja syyspäivinä? Aurinkolasit olisi syytä kaivaa käyttöön lapselle erityisesti kevättalven kirkkaina päivinä auringon paistaessa alhaalta. Hohtavasta lumesta nimittäin saattaa heijastua jopa 80 prosenttia UV-säteistä, mikä häikäisee reilusti enemmän kuin kesällä. Kesällä taas on hyvä huomioida, että vesi ja hiekka heijastavat yhtä lailla UV-säteilyä. Aurinkolasit kannattaakin pitää päässä etenkin hiekkalaatikolla, uidessa ja vesileikeissä sekä vesillä liikkuessa.

3. Mistä tunnistan laadukkaat aurinkolasit?

Kaikkein parhaiten silmien suojaaminen onnistuu laadukkailla aurinkolaseilla ja ihan ensimmäinen kriteeri hyville aurinkolaseille ovat laadukkaat linssit. Niistä ei kannata tinkiä. Korkealaatuiset linssit suojaavat lapsen herkät silmät 100% kaikilta UV-säteiltä (UVA-, UVB- ja UVC-säteet). Lisäksi aurinkolasien tulisi peittää silmät joka suunnalta. Toiseksi tärkein kriteeri on tietenkin käyttömukavuus. Laadukkaat aurinkolasit tuntuvat lapsista mukavilta, jolloin ne pysyvät hyvin päässä.

Hyvät lasit eivät siis kiristä, purista tai osu lasta silmiin.

Tarkista siis, että lasit istuvat napakasti lapsen päähän ja käytä tarvittaessa aurinkoasihihaa varmistamaan aurinkolasien pysyminen päässä. Kolmanneksi kannattaa tietenkin satsata kestäviin aurinkolaseihin, sillä aurinkolasit naarmuuntuvat ja rikkoutuvat helposti pienissä käsissä. Me Ipanaisella suosimme tästä syystä joustavasta materiaalista valmistettuja aurinkolaseja, jotka eivät rikkoudu, vaikka pienet kädet niitä hieman vääntelisivätkin!