facebook_pixel

Nauti auringosta, suojaa lapsi auringon vaaroilta!

Ihana aurinko hellii taas ja mikäpä olisikaan mukavampaa, kuin nauttia lämpimästä kesäilmasta ja kerätä pisamia nenänpieleen. Aurinko tekee ihmeitä energiatasolle ja D-vitamiinitasolle, mutta sen kanssa saa olla myös varovainen. Etenkin aktiivisten lasten kanssa saa olla tarkkana, ettei aurinkoa tule nautittua liikaa ja ilman tarvittavaa suojaa. Kesällä ulkoilijan on muistettava seuraavat asiat: aurinkovoide, aurinkolasit, peittävät vaatteet, suojaava päähine sekä vesipullo. 

Pysy varjossa porottavimmat päivän tunnit

Keväällä ja kesällä suositellaan, että aurinkoa vältettäisiin kello 11-15, siis parhaimpana pihaleikkiaikana! Suositus kannattaa ottaa tosissaan, sillä juuri tuolloin auringon säteily on voimakkaimmillaan ja ultravolettisäteet erittäin haitallisia iholle.

Suorasta korkealta paistavasta auringosta pitäisi lasten kanssa pysytellä poissa.

Uv-säteille altistuminen vanhentaa ihoa ennenaikaisesti, mutta on myös suurin syy melanooman eli ihosyövän puhkeamiseen. Erityisen tärkeää on muistaa, että iholla on hyvä muisti ja alle 15-vuotiaana ihon palaminen vaikuttaa ihosyöpäriskiin paljon. Suojautumisen kannalta uv-indeksiä kannattaa tutkia jo aikaisin keväällä ja kun uv-indeksi ylittää arvon 3, suojautuminen on välttämätöntä.

Auringolta suojautuminen ei ole vain hellepäivien juttu, vaan auringolta tulisi muistaa suojautua myös tuulisina ja viileinä päivinä, kun UV-indeksi ylittää arvon 3. Uv-indeksin löydät Ilmatieteenlaitoksen sivuilta ja sieltä voit tilata myös puhelimeesi paikkakuntakohtaisen uv-indeksin, näppärä vinkki matkoilla!

Suojaa aina ensisijaisesti vaatteilla ja pysymällä varjossa

Auringolta suojautumiseen ykköskeino auringosta pois pysymisen lisäksi ovat aina suojaavat vaatteet. Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä tärkeämpää on suojata lapsi vaatteilla. Kuumiin kesäpäiviin ja aurinkoon sopivat ohuet pitkähihaiset paidat ja housut sekä erityisesti auringon uv-säteilyltä suojaavat uima-asut.

Lapsen niska palaa leikeissä helposti, joten päähän lapselle kannattaa asettaa lierillinen hattu.

Hyvä aurinkohattu suojaa myös lapsen herkkiä silmiä ja kasvojen ihoa sekä ehkäisee auringonpistosta. Hengittävät luonnonkuiduista valmistetut vaatteet tuntuvat kuumassa säässä usein mukavimmilta päällä.

Vaunuissa ja rattaissa matkustava lapsi tulee muistaa suojata auringolta erityisen hyvin, sillä lapsi ei pysty itse hakeutumaan auringolta suojaan. Kuomusta olisi hyvä olla riittävästi suojaa lapselle. Lisäsuojaa lapsi saa ohuista ja hengittävistä vaunuverhoista. Tarkista kuitenkin aina, että ilma kiertää ja lapsi saa raikasta ilmaa. Älä koskaan jätä vaunuja suoraan auringonpaisteeseen lapsen nukkuessa esimerkiksi päiväunia. Lämpötila vaunuissa saattaa nousta vaarallisen korkeaksi.

Ora Onni Mustikka yhdistelmävaunut

Aurinkovoiteilla täydennystä suojaan

Aurinkovoiteita tulisi käyttää vain täydentämään vaatteilla suojaamista. Itse asiassa alle 2-vuotiaille ei suositella aurinkorasvojen käyttämistä laisinkaan.

Aurinkovoiteen valinnassa suosimme luonnonkosmetiikkaa ja tällä hetkellä valikoimistamme löytyvät Biolosiksen laadukkaat aurinkovoiteet. Oikean kertoimen valintaan vaikuttavat ikä, ihotyyppi, ympäristö ja auringollealtistumishistoria. Lapsen iho on erityisesti hyvin herkkä palamaan, joten suosittelemme lapsille aina mahdollisimman korkeaa suojakerrointa!

Alle 2-vuotiaiden lasten iho tulisi suojata ennen kaikkea vaatteilla ja pysymällä poissa suorasta auringonpaisteesta.

 

Voidetta tulee levittää säästelemättä, noin ruokalusikallinen lapselle koko vartaloa suojatessa. Voide levitetään pyörivin liikkein, jolloin fysikaalisen suojan vaaleus hiljalleen sulautuu ihonväriin. Lisää aurinkovoidetta lapselle noin tunnin välein oleskellessasi auringossa. Muista lisätä aurinkorasvaa aina uinnin jälkeen! Kätevät Everyday Babyn aurinkosuojan indikaattoritarrat auttavat huomaamaan, milloin aurinkovoidetta on aika lisätä!

Huomaathan, että fysikaaliset aurinkosuojat kannattaa aina pestä iholta iltaisin – parhaiten ne lähtevät joko pehmeällä mikrokuituliinalla sivelemällä suihkussa tai pyörittelemällä pesusienellä.

Muista myös nesteytys

Auringon porotuksessa on hyvä muistaa ottaa aina mukaan juomapullo täynnä raikasta vettä! Onneksi juomapullomme ovat tutkitusti turvallisia ja pieneen käteen sopivia, joten niiden kanssa on hyvä suunnata aurinkoon!

Nesteytys on tärkeää, sillä kehon kuivuessa sen lämpötila voi nousta vaaralliselle tasolle ja aiheuttaa lämpöhalvauksen. Myös nestehukka itsessään on ikävä tunne. Jos huomaat, että lapsi on kovin ärtyisä eikä pissaa normaaliin tahtiin tai jos pissa on tummaa, elimistö saattaa olla kuivunut. Lapsi voi reagoida liikaan kuumuuteen myös päänsäryllä, huonovointisuudella tai väsymisellä.

Lapset eivät välttämättä muista itse oma-aloitteisesti juoda riittävästi eivätkä tunnista janon tunnetta ajoissa.

Tarjoa siis lapselle vettä säännöllisesti. Nykyisten ravintosuositusten mukaan nesteitä olisi hyvä juoda päivittäin noin 1–1,5 litraa. Janontunnetta ei kannata odotella, vaan vettä olisi syytä nauttia riittävästi koko ajan. Hyvä vinkki on nauttia nesteitä yhtä säännöllisesti kuin aterioita. Vesi on paras juoma niin lapselle kuin aikuiselle. Täysimetetyt vauvat eivät kuitenkaan tarvitse vettä janojuomaksi, mutta imetystä saattaa olla tarpeen tihentää kuumalla säällä. Muista juoda myös itse paljon – varsinkin, jos imetät! Lue täältä vinkkejä imetykseen kesällä.

Jos lapselle ei maistu vesi sellaisenaan, hyvä vinkki on herkutella vaikkapa vesimelonilla tai tarjota lapselle smoothieita. Smoothiet kulkevat kätevästi mukana myös reissueväinä ja niistä voi valmistaa myös herkullisia ”mehujädejä” lapsen iloksi. Välipalapusseihin voit pakastaa valmiiksi lapselle herkullisen välipalan ja tarjota sen hieman sulaneena! Nam!

Kid Kanteen teräksinen juomapullo nokkakorkilla

Kesä on ihanaa aikaa, kunhan muistaa huolehtia nämä perusjutut kuntoon! Mukavaa kesää!

Katso suosituimmat kesätuotteemme