facebook_pixel

Näin kannat lasta ulkona syksyllä ja talvella – opas kantotakkeihin ja kantosuojiin

Jos kantamisesta ulkoillessa on ollut iloa ja hyötyä sinulle kesällä, on hyvä tietää, ettei kantamisesta tarvitse luopua vuodenaikojen vaihtuessa. Lapsen kantamiseen ja pukemiseen löytyy monenlaisia varusteita, joilla kantaminen onnistuu kätevästi säällä kuin säällä ilman pelkoa kastumisesta ja varpaiden palelemisesta. Tässä hieman apua selviytymiseen erilaisten kantovaatteiden ja -tarvikkeiden viidakossa.

Angel Wings Parka kantotakki

Kantotakki tekee ulkoilun helpoksi

Jos kannat lasta paljon ulkoillessa, kantotakki saattaa olla todellinen arjen pelastaja. Kantotakki on nimensä mukaisesti takki, joka on suunniteltu sekä kantajan että kannettavan yhteiseksi vaatteeksi. Lapsi kulkee siis takin sisäpuolella, joko etu- tai selkäpuolella. Kantotakin kanssa ulos lähteminen on helppoa, ja sen ehdoton hyvä puoli on, ettei lapselle tarvitse pukea erikseen ulkovaatteita. Kantoliinan sitominen ja kantorepun asettelu on yleensä myös helpompaa sisävaatteiden päälle – ilman hikoilua! Kantotakki on kätevä etenkin, jos lapsi nukahtaa ulkoilun aikana. Sisätiloihin siirryttäessä lasta ei tarvitse herättää, vaan riittää, kun riisuu takin päältä ja antaa lapsen jatkaa uniaan.

Kantotakin avulla voi helpottaa omaa arkeaan, sillä sen avulla pystyy piipahtaamaan vaikkapa kahvilassa, ruokakaupassa tai koiran kanssa metsälenkillä lapsen vedellessä sikeitä kantotakin suojissa – herättämättä tai pukematta lasta. Jos perheessä on useampia lapsia, erityisen kivaa on pystyä liikkumaan isomman lapsen kanssa retkillä, lumihangessa ja leikkipuistoissa – ja pystyä vetämään pulkkaa auraamattomilla teillä pikkusisaren kulkiessa tyytyväisenä takin suojissa. Hellyttävyydessään mikään ei ole varmaan niin ihanaa kuin pitää kylmässä säässä vauvaa oman kehon lämmössä rinnalla tuhisemmassa. Näin voi koko ajan olla varma, että vauvalla on kaikki hyvin.

Kantotakin kanssa ulos lähteminen on helppoa, ja sen ehdoton hyvä puoli on, ettei lapselle tarvitse pukea erikseen ulkovaatteita.

Kantotakkeja on markkinoilla montaa eri mallia, ja takit poikkeavat toisistaan muun muassa materiaalien, takin paksuuden, vedenkestävyyden sekä erilaisten teknisten ominaisuuksien suhteen. Useimmissa kantotakeissa on erillinen vetoketjuilla kiinnitettävä paneeli, jonka avulla tehdään lapselle tilaa takin alle. Näin isompikin lapsi mahtuu mukavasti takin alle. Joissakin takeissa on erillinen pääaukko lapselle, joissakin lapselle oma huppu ja joidenkin takkien mukana tulee jopa erillinen takkiin kiinnitettävä hattu lapselle.

MaM All-Weather takki on ohuempi kuoritakki, jota voi käyttää läpi vuoden.Useimmilla kantotakeilla paneelin pystyy siirtämään selkäpuolelle, joten lasta voi kantaa sekä etu- että selkäpuolella. Markkinoilta löytyy myös takkeja, joiden mukana saat kaksi erillistä paneelia, jolloin teoriassa kantotakin alla voi kantaa jopa kahta lasta yhtä aikaa tandemina. Usein kantotakkia voi käyttää äitiystakkina jo raskausaikana, joten se on pitkäikäinen hankinta. Samaa takkia voi käyttää odotusajasta pitkälle taaperoaikaan ja vielä senkin jälkeen ihan tavallisena takkina.

Tämän päivän kantotakit istuvatkin kantajalle kauniisti myös ilman lasta.

Tietenkin myös takkien muotoilussa ja ulkonäössä on eroja. Kantotakkeja löytyy moneen makuun sporttisemmista ulkoilutakeista istuvampiin a-linjaisiin malleihin. Myös unisex-malleja löytyy. Kantotakkien suunnittelussa on menty suuri harppaus eteenpäin viime vuosina ja kantotakkeja löytyy nykyään markkinoilta todella moneen makuun ja menoon. Kantotakit eivät ole epämääräisiä tummia säkkejä, joiden alle lapsen kanssa piiloudutaan, vaan tyylikkäitä takkeja, joita käyttää mielellään myös ilman lasta. Tämän päivän kantotakit istuvatkin kantajalle kauniisti myös ilman lasta.

Millainen kantotakki kannattaa hankkia?

Kantotakkia valitessa kannattaa pohtia, mihin tarpeeseen takkia eniten tarvitsee. Kaipaatko siistiä takkia kaupungilla hengailuun vai lenkkeilyyn? Vai etsitkö kenties hiekkalaatikon reunalle soveltuvaa teknistä takkia? Toiset kaipaavat mahdollisimman lämmintä takkia pakkaskeleille, mutta monille riittää talvisinkin pelkkä kuoritakki yhdistettynä kerrospukeutumiseen. Jos olet lämminverinen ja hikoilet helposti, on hyvä muistaa, että lapsen ja kantajan vartalot lämmittävät aina toisiaan takin alla. Juuri omalle kropalle parhaiten istuva malli löytyy parhaiten kokeilemalla ja vertailemalla. Myös kantotakin ominaisuuksiin perehtymiseen kannattaa varata hieman aikaa, sillä takeista löytyy vaikka minkälaisia nappeja ja naruja, joilla on oma tehtävänsä.

Kantotakkien hinnat saattavat tuntua myös korkeilta, mutta monesti laadukkaaseen kantotakkiin investoiminen on viisas päätös siitä saatuun hyötyyn nähden. Kantotakeilla on yleensä myös hyvä jälleenmyyntiarvo eli kantotakista voi saada melko kivasti rahaa takaisin kierrättämällä ne eteenpäin seuraavalle käyttäjälle.

 

Kantosadeviitta suojaa kastumiselta

Lasten kanssa sateenvarjo on vähän hankala varuste, sillä pienten vipeltäjien kanssa on hankalaa pitää toinen käsi varattuna sateenvarjolle. Sadesään kantamiseen on onneksi suunniteltu aivan nerokas ratkaisu, nimittäin kantosadeviitta. Kantosadeviitta tai kantosadeponchoon siis ihan perinteinen sadeviitta ainoastaan sillä erotuksella, että pääaukko löytyy myös lapselle. Viitalla voi kantaa lasta joko etu- tai selkäpuolella.

Kantosuoja on edullinen vaihtoehto kantotakille

Edullisempi vaihtoehto kantotakille on kantosuoja, joita löytyy myös markkinoilta monenlaisia erilaisilla teknisillä ominaisuuksilla, osa ohuempia ja osa paksumpia. Joissakin malleissa on erillisiä irrotettavia kerroksia, joten kantosuojaa voi muokata säähän sopivaksi. Kantaja pukee siis päälleen oman takin ja kantosuoja viritetään lapsen päälle joko siten, että kantaja jättää oman takkinsa auki tai siten, että suoja tulee lisälämmikkeeksi ulkovaatteiden päälle.

MaM 4-Season Deluxe FleX kantosuoja

 

Kantopaneelilla muunnat oman takkisi kantotakiksi

Entä jos tuunaisitkin omasta takistasi kantotakin? Jos sinulta löytyy jo mukava ulkotakki, mutta se ei vaan mahdu sekä itsesi että lapsen päälle, loistava ratkaisu saattaa löytyä takkiin kiinnitettävästä Kumja-kantopaneelista. Kumjan nerokkuus piilee siinä, että sen avulla teet edullisesti mistä tahansa omasta vetoketjulla varustetusta takistasi kantotakin. Kantopaneeli kiinnitetään omaan takkiin vetoketjuadapterien avulla. Jos perheestä löytyy useampi kantaja, kaikkiin takkeihin voi hankkia sopivan adapterin, jolloin kantopaneelia voi siirtää takista toiseen vaikka lennossa kesken ulkoilureissun.

Kantokaulurilla lisälämmikettä

Kauluri on yksi tärkeimmistä varusteista kantotakin ja/tai -suojan kaveriksi. Kantotakin kaula-aukosta nimittäin tuulee helposti sisään. Kantaessa voi käyttää ihan tavallista kauluria itsellä ja lapsella tai kantamiseen varta vasten suunniteltua kaksiosaista kantokauluria, joka pitää molempien kaulat takuulla lämpiminä. Kantokaulurissa kantajan ja lapsen kaulurit yhdistyvät kätevästi toisiinsa. Osat ovat myös irrotettavissa toisistaan, joten oman kaulurin saa riisuttua, jos vaikka lapsi vetelee sikeitä kantovälineen kyydissä.

Liikkuvan lapsen kantaminen

Siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa liikkumaan enemmän ja haluaa ulkoilun aikana pois kantovälineen kyydistä tutkimaan maailmaa konttaamalla tai kävelemällä, kantotakki ei ole välttämättä enää se kätevin ratkaisu. Tässä vaiheessa moni siirtyy kantamaan lasta omien ulkovaatteiden päällä. Lapselle pitää tietenkin pukea myös säänmukaiset kunnolliset ulkovaatteet ja etenkin lämmin hattu ja lämpimät jalkineet. Jotkut tykkäävät laittaa lapsen päälle vielä kantosuojan ulkovaatteiden päälle. Jalkaan taaperolle sopivat erityisen hyvin Stonz-tossut, joiden kanssa voi hyvin touhuta märällä hiekkalaatikolla tai lumihangessa.

Stonz Booties tossut Penquin Ipanainen

Stonz Booties tossut sopivat erinomaisesti jalkojen lämmikkeeksi kantovälineen kyydissä.

Lapsen vaatteet – villaa, villaa ja villaa!

Merinovillaa vaatemateriaalina ei voi ylistää liikaa. Syksyllä ja talvella varsinkin kantotakin kanssa ei vauvalle kerta kaikkiaan ole parempaa materiaalia kuin pehmoinen merinovilla ihoa vasten päästä varpaisiin. Villa on yhtä aikaa hengittävä ja lämmin materiaali. Kantotakin alle lapselle ei kannata pukea liikaa päälle, sillä takki ja kantajan vartalo lämmittävät vauvaa riittävästi. Tärkeintä on suojata lapsen jalat ja pää kylmältä sekä kädet, jos ne joutuvat ulkoilmalle alttiiksi. Tämän lisäksi lapselle riittää usein kevyt vaatekerrasto, esimerkiksi villabody ja villahousut. Jalkoihin kannattaa villasukatkin aina laittaa suoraan ihoa vasten, sillä näin villa palvelee parhaiten tarkoitustaan ilman päästessä kiertämään.

Lue lisää: Merinovilla – lapsiperheen kestävä luksusmateriaali

Liukuesteet kenkiin

Talven liukkailla keleillä on erityisen tärkeää muistaa turvallisuus eli muistathan aina varustautua kenkiin lisättävillä liukuesteillä tai nastakengillä (esimerkiksi Icebug), kun maa on jäässä. Liukastuminen saattaa kuulostaa minimaaliselta riskiltä, jos ajattelee vain pientä pyllähdystä, mutta kaatuessaan voi satuttaa itsensä ja lapsen pahastikin. Lapsi ei kantovälineen kyydissä pysty millään tavoin suojaamaan itseään iskulta. Kunnollisilla liukuesteillä kantaminen on kuitenkin täysin turvallista läpi talven. Liukuesteet kannattaa tosin muistaa ottaa pois sisätiloissa, sillä lattiaa vasten ne saattavat ollakin vaarallisen liukkaat.

Tuunaa, kierrätä  ja tee se itse

Tällaisesta artikkelista jää helposti kuva, että selviytyäkseen syksystä ja talvesta kannetun lapsen kanssa on satsattava omaisuus erilaisiin varusteisiin. Mitkään varusteet eivät kuitenkaan ole ainoita oikeita eli luovuutta ja tuunaustaitoja kannattaa hyödyntää. Myös edullisia ja kierrätysratkaisuja on helppoa kehittää. ”Kantotakkina” voi myös aivan hyvin käyttää myös ihan tavallista reilumman kokoista ulkotakkia ja ”kantosuojana” reilumman kokoista hupparia tai toppaliiviä. Kannattaa siis katsoa, löytyisikö esimerkiksi puolisolta tai kirpparilta riittävän suuri takki, jonka alle mahdutte molemmat lapsen kanssa.

Tervetuloa ostoksille Ipanaiselle!

Ipanaisen myymälä Hakaniemessä on Helsingissä Se Paikka, missä pääset paikan päällä sovittamaan kantotakkeja, kantosuojia, kantopaneeleita ja muita varusteita. Samalla reissulla löydät lapselle töppöset jalkoihin ja merinovillaisen kypärämyssyn päähän. Autamme mielellämme kantamisen kysymyksissä myymälässä!

Tutustu kantotakkeihin

Tutustu kantosuojiin

Tutustu muihin kantamisen varusteisiin