facebook_pixel

Muista heijastin pimenevissä illoissa!

Syksyllä iltojen pimentyessä ulkona liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on yhä vaikea huomata hämärään aikaan. Heijastin on tähän aikaan vuodesta lapsiperheen ykköstarvike, sillä se auttaa niin lapsia kuin aikuisia näkymään liikenteessä. Käyttämällä heijastinta varmistat, että autoilijat näkevät pikkuiset ulkoilijat hämärässä. Onneksi heijastimia löytyy erilaisia moneen tarpeeseen!

 

Kahisevat lehdet, upeat värit ja tumma tähtitaivas kuulaan kirpeässä illassa… Muuttuvan luonnon taattu tunnelma ja pimenevät syksyillat ovat taas täällä. Kesän valon jälkeen siinä on jotain aivan erityistä taikaa. Toisaalta hämärä tuntuu iskevän kuin varkain. Hellehattuja ja sandaaleita ei ole edes huomannut raivata vielä pois, kun ykskaks illat ovatkin hyisen vilpoisia ja säkkipimeitä.

Etenkin pimeyden merkittävä muutos ulkona liikkumiseen unohtuu meiltä helposti, olimmepa sitten liikkeessä millä tahansa tavalla. Yhtäkkiä kulkuneuvoista ei vain yksinkertaisesti näe muita liikkujia. Kävelijöitä, fillaroijia, vaunuja, potkulautoja, koiria, tai salamannopeudella liikkuvia vaahtosammuttimen kokoisia seikkailijoita. Paitsi jos he loistavat pimeydessä yhtä kirkkaina valopilkkuina kuin ovat myös vuorokauden muina hetkinä. Varmistathan, että sinä ja perheesi pysytte loistavina!

Tiesitkö, että heijastin auttaa näkymään jopa seitsemän kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta? Lue lisää heijastinten käytöst Liikenneturvan sivulta.

Millainen heijastinperhe teillä on?

Heijastimen ei välttämättä tarvitse tarkoittaa yhtä kuin neonvärinen mainoskillutin lähikaupan logolla – vaikka sekin toki hoitaa olennaisimman tehtävänsä. Moderni design on kuitenkin parhaimmillaan juuri tuotteissa, jotka ovat yhtä aikaa tarpeellisia ja funktionaalisia, mutta myös visuaalisesti ilostuttavia.

Meillä Ipanaisella on valikoimassa monia kertakaikkiaan toimivia pimeän ajan tuotteita niin isommille kuin pienemmille ulkoilijoille. Kaikki heijastimet lisäävät turvallisuutta, mutta kannattaa miettiä, millaiset heijastimet toimivat parhaiten oman perheenne käytössä.

Käyttötarkoituksiltaan ehkä monipuolisimmat heijastintuotteet ovat heijastinteippi, heijastintarrat ja heijastinrulla. Heijastinteippiä voi leikata sopivan kokoisiksi paloiksi ja kiinnittää tarpeen mukaan mihin tahansa muoviin, alumiiniin tai metalliin (esim. vaunut, pyörät, potkulaudat ja pulkat). Tämä myös heijastaa erittäin voimakkaasti – uskomatonta kyllä, kaupoista nimittäin löytyy myös heijastamattomia heijastimia. Myös varta vasten vaunujen runkoihin ja renkaisiin suunnitellut heijastintarrat loistavat pimeässä hyvin, mutta ovat päivänvalossa sopivan neutraaleja. Värivaihtoehtoina ovat musta ja hopea, jotta ne voi valita omiin rattaisiin sopivaksi. Nykyään on markkinoilla paljon supertyylikkäitä mustarunkoisia vaunuja ja rattaita, joita ei tee tietenkään mieli pilata kirjavaksi kiiltävillä tarroilla. (Jos muuten mietityttää, lähtevätkö heijastintarrat vaunuista siististi pois, hyvä uutinen on, että esimerkiksi hiustenkuivaajan lämpimällä ilmalla tarrat saa irrotettua vaunurungosta nätisti pois.)

Napautettavan heijastinrullan etuna taas on, että sitä on helppo siirrellä vaikka nilkasta rattaisiin ja vaihtaa lasten kasvaessa potkulaudasta toiseen. Se ei myöskään sotkeudu leikeissä ja on siten hyvin vaaraton. Ja hei, kenestäpä ei olisi hauskaa napauttaa heijastinrullaa kiinni – sen nerokkuuden oivaltaa jo kaksivuotiaskin! Semisti samantyyppinen tuote on uusi heijastinnauha, joka pujotetaan käsivarteen. Tässä on ajateltu pienempiä sekä kiinni pujottamisen helppouden ja vinkeiden kuvitushahmojen myötä. Nauhaa voi säätää sopivaksi kunkin tarpeen mukaan.

Nokkela keksintö on myös led-huomiovalo, joka on viime vuosina ottanut ansaitusti paikkansa etenkin polkupyöräilijöiden keskuudessa. Pienestä koostaan huolimatta se on pimeän tuotteena mahtavan tehokas. Parasta on, että huomiovalo kulkee näppärästi mukana ja on kätevästi siirrettävissä paikasta toiseen. Monikäyttöisellä kumilenkillään se kiinnittyy niin potkulautaan, pyörän turvaistuimeen, kypärään, reppuun, kauppakassiin…you name it! Ledin valo on saatavilla niin valkoisena kuin punaisena, ja sitä voi myös käyttää joko kiinteällä tai  vilkkuvalla valolla. Näistä ei voi sanoa kuin hyvää!

Visuaalisesti kauneimman pimeän tuotteen kilpailun taitaa voittaa kuitenkin perinteisen nostalginen klipsullinen heijastin. Oiva, hyvin edullinen asuste, jolla saa kuitenkin hauskaa ilmettä kylmän kelin takkeihin ja pukuihin. Lumihiutaleet, pöllöt ja sydämet ovat lapsista ihania, eikä klipsien vuoksi tarvitse pelätä pistäviä hakaneuloa. Addbabyn CE-merkatut heijastimet ovat standardoituneina luotettava valinta monenkirjavien heijastintuotteiden meressä. Edullisen hinnan vuoksi näitä kannattaa hankkia kerralla iso kasa kaikille perheenjäsenille.

Kokeile hauskoja heijastinleikkejä!

Olennaisimman tehtävänsä lisäksi heijastimista ja valoista voi saada vinkeää inspiraatiota leikkeihin. Tässä muutamia hauskoja ideoita hämäriin ulkopuuhiin.

Aarrejahti

  • Kiinnitetään heijastimet etsittäviin esineisiin, kuten pihaleluihin tai lakupötköihin ja piilotetaan ne ulos.
  • Pimeän tultua tavarat etsitään taskulampun valolla osoittamalla.
  • Taatusti hauskaa ja opettavaista. Voi tehdä yhtä helposti omalla pihalla, leikkikentällä kuin puistossakin.

Perhepotretti

  • Koko joukkio vaunuineen, koirineen ja ulkoilun tykötarpeineen asettuu illalla ulos ryhmäkuvaan.
  • Napsaistaan porukasta salamalla komea kuva.
  • Heijastimet ja valot erottuvat loistavina valopilkkuina.
  • Tässä huomaa myös hyvin, jos esim. rattaat jäävät reunalle vain hämäräksi epämääräisyydeksi.

*Liikenneturva on tarkkaillut heijastimen käyttöä taajama-alueella pimeän ja hämärän aikaan jo vuodesta 1993. Tuolloin heijastinta käytti joka viides jalankulkija (19 %). Vuonna 2015 heijastinta käytti taajama-alueella 54 prosenttia suomalaisista.

Tutustu Ipanaisen heijastintuotteisiin