facebook_pixel

Millainen kantoliina tai kantoreppu kannattaa hankkia?

Tämä on ehkä yleisin kysymys, johon törmäämme Ipanaisella. Millainen kantoliina tai kantoreppu on paras aloittelijalle? Entä vastasyntyneelle? Monille vanhemmille ajatus lapsen kantamisesta tuntuu mukavalta ja tarpeelliselta, mutta kantovälineen hankinnan tullessa ajankohtaiseksi iskeekin epävarmuus. Kantoliina vai kantoreppu? Trikoliina vai kudottu kantoliina? Entä, mitäs nämä rengasliinat ja neliöliinat ovat? Kokosimme yhteen tietopaketin yleisimmistä kantovälinetyypeistä, olkaa hyvä!

Vauvalle olisi niin paljon kaikenlaista hankittavaa (tai ainakin tuntuu siltä), eikä rahaakaan ole välttämättä liikaa tuhlattavaksi. Harva haluaa hankkia useampaa kantovälinettä kerralla, joten olisi tärkeää löytää kerralla Juuri Se Oikea Kantoväline. Kantoväline saisi olla ainakin mukava, halpa ja helppokäyttöinen. Niin ja tietysti kivannäköinen!

Ehkä avaat Googlen ja kirjoitat hakusanaksi kantoliina. Ehkä yrität kysellä kokemuksia kavereilta, sukulaisilta tai netin keskustelupalstoilta. Useimmat huomaavat, että tietoa etsimällä ei välttämättä tule yhtään viisaammaksi – päinvastoin. Yksi suosittelee yhtä merkkiä, toinen toista. Joku vannoo yhdenlaisen kantamistavan nimeen, toinen varoittaa pysymään siitä erossa. Kuulostaako tutulta?

Valikoimaa riittää, ja aloittelija saattaa tosiaan olla ymmällään sen suhteen, millainen kantoväline olisi hyvä hankinta.

Lapsen kantamiseen on saatavilla monenlaisia välineitä erilaisiin tarpeisiin. Kantoliinoja on olemassa trikoisia ja kudottuja, eri mittaisina ja eri materiaaleista. Markkinoilta löytyy myös laaja valikoima kantoreppuja eri kokoisina, eri kuoseilla ja erilaisilla säätömahdollisuuksilla. Lisäksi on saatavilla muun muassa rengasliinoja ja erilaisia neliöliinoja.  Tässä hieman lisätietoa yleisimmistä kantovälinetyypeistä.

Trikooliina sopii pienelle vauvalle

Trikoinen kantoliina on erinomainen valinta vauvan ensimmäiseksi kantovälineeksi. Se on pehmeä, joustava ja lämpöinen. Joustavasta neuloksesta valmistettu liina mukautuu kantajan ja vauvan muotoihin ja tuntuu päällä yhtä miellyttävältä kuin pehmoinen t-paita. Trikooliinalla vastasyntyneen vauvan kanssa on helppoa nauttia ihokontaktissa olemisesta ja kenguruhoidosta. Trikooliina on joustavuutensa ansiosta helppo sitoa ja monet kokevatkin, että trikoinen kantoliina on hyvä valinta ensimmäiseksi kantoliinaksi aloittelijoille.

Trikoinen kantoliina on erinomainen valinta vauvan ensimmäiseksi kantovälineeksi. Se on pehmeä, joustava ja lämpöinen.

Trikooliinaa voi käyttää heti vastasyntyneen kanssa, myös keskosten kanssa. Vauvaa kannetaan kantajan etupuolella lapsen kasvot kantajaan päin. Suosittelemme kantamaan vauvaa heti syntymän jälkeen pystyasennossa kietaisuristi2-sidonnalla, jossa vauvaa tukee kolme kerrosta kangasta. Trikoinen kantoliina on kiitollinen kumppani, kunhan muistaa sitoa sen aina riittävän tiukalle, jotta vauva on tiiviisti kantajaa vasten. Jos liina on vähänkään liian löysällä, valahtaa lapsi joustavassa liinassa hetken päästä alaspäin, jolloin kantaminen alkaa tuntua epävakaalta ja saattaa painaa kantajan hartioita.

Niin ihana kuin trikooliina onkin vauvan kanssa, se ei ole paras kantoväline isomman lapsen kantamiseen joustavuutensa johdosta. Hieman vauvan mallista riippuen vanhemmat alkavat yleensä kaipaamaan tukevampaa kantovälinettä vauvan ollessa noin 7-9-kiloinen.

Tula Free-to-Grow kantoreppu Stormy

Kantoreppu on helppo ja nopea

Kantoreppu on helppo ja yksinkertainen kantamisen ratkaisu sekä etupuolella että selässä kantamiseen. Sen käyttäminen ei vaadi paljoa harjoittelua, kunhan repun säädöt on saatu kohdilleen. Kantorepulla kantaminen on kevyttä ja sen kanssa jaksaa kantaa pidemmänkin ajan. Koska kantorepun käyttäminen on nopeaa, se sopii erittäin hyvin ulkoiluun, retkille ja matkoille.

Kantoreppu on helppo ja nopea kantoväline. Se sopii päivittäiseen käyttöön niin kotioloihin kuin ulkoiluun, retkille ja matkoille

Kantoreput ovat useimmiten parhaimmillaan hieman isomman vauvan tai taaperon kantamiseen, mutta monilla kantorepuilla voi kantaa myös vastasyntynyttä pienen vauvan kantamiseen suunnitellun vauvatuen avulla. Ipanainen suosittelee parhaan kantomukavuuden takaamiseksi ergonomisia kantoreppuja, joissa paneeli on riittävän leveä yltääkseen lapsen polvitaipeesta polvitaipeeseen. Ergonomisessa kantorepussa lapsi matkustaa istuvassa kyykkyasennossa ja pienen vauvan selkäranka pyöristyy sille luontevaan C-kirjaimen muotoon. Lasta kannetaan siten, että lapsen kasvot ovat aina kantajaan päin.

Kantoreppu on helppokäyttöinen, mutta säätöjen sopivaksi asettamiseen kannattaa panostaa. Vyötäröhihna kannattaa asettaa oman vyötärön korkeudelle siten, että lapsen peppu on suunnilleen oman navan korkeudella. Olkahihnat tulee kiristää siten, että lapsi asettuu tiiviisti kantajaa vasten. Näin kantaminen on kaikkein mukavinta sekä lapselle että kantajalle.

rengasliina

Rengasliinasta voi tarkkailla maailmaa

Rengasliina on loistava pikaliina, joka sopii etenkin lyhyille kantomatkoille esimerkiksi kaupungilla liikkumiseen, kauppareissuille, automatkoille ja kotona puuhasteluun, kun lapsi haluaa olla hetken sylissä. Rengasliina menee pieneen tilaan ja mahtuu hyvin vaikka laukun pohjalle.

Rengasliina on hyvä valinta, kun lapsi haluaa nähdä ympärilleen ja tarkkailla maailmaa kantovälineen kyydistä.

Rengasliinaa voi käyttää jo aivan pienen vauvan kanssa, mutta sen kyytiin sopii yhtä lailla isompikin taapero. Lasta kannetaan rengasliinalla yleensä lonkalla, mutta pientä vauvaa voi kantaa myös kantajan etupuolella. Lasta kannetaan rengasliinassa pystyasennossa jo aivan vastasyntyneestä saakka. Rengasliinan käyttäminen vaatii yleensä hieman harjoittelua. Rengasliina tulee säätää riittävän tiukalle, jotta kantaminen tuntuu mukavalta. Liinan alareunan tulee ulottua lapsen polvitaipeesta toiseen. Lapsi istuu rengasliinan muodostamassa ”pussissa” istuvassa kyykkyasennossa siten, että kangasta on reilusti pepun alla. Pienen vauvan niska tulee muistaa tukea hyvin kannettaessa. Liina kannattaa levittää hyvin olkapäälle, jolloin lapsen paino jakautuu hyvin kantajan vartalolle.

Little Frog kudottu kantoliina Turquoise Cube

Kudottu kantoliina on monipuolinen ja pitkäikäinen kantoväline

Kudottu kantoliina on monipuolisin kantovälineistä, sillä se sopii käytettäväksi vastasyntyneestä leikki-ikäiseen ja sillä on lukemattomia erilaisia sidontatapoja niin etupuolelle, lonkalle kuin selässä kantamiseen. Hyvällä sidonnalla ja liinalla kantaminen on erittäin miellyttävää ja kevyen tuntuista, sillä lapsen paino jakautuu tasaisesti kantajan vartalolle.

Kudotuista kantoliinoista sanotaan, että kun niiden kanssa kerran ystävystyy, ei muunlaisia kantovälineitä tee mieli enää harkitakaan.

Kudottuja kantoliinoja löytyy moneen lähtöön eri materiaaleista, eri kuoseilla ja eri pituuksilla. Eri materiaaleilla on omat ominaispiirteensä, jotka vaikuttavat muun muassa kantoliinan sidontaominaisuuksiin, joustavuuteen, tukevuuteen ja pehmeyteen sekä kantoliinan hengittävyyteen. Kantoliinoja on saatavilla lukuisilla erilaisilla kuoseilla, joten jokaiselle löytyy taatusti omaa silmää miellyttävä kantoliina. Kantoliinoja myydään eri pituuksissa, jotka ilmoitetaan yleensä numeroina 2-7. Eri pituisilla kantoliinoilla voi tehdä erilaisia sidontoja. Erilaiset sidonnat vaativat sidontatekniikan opettelemista. Omat suosikkisidonnat löytyvät kokeilemalla ja harjoittelemalla. Koska kantoliinojen ja sidontatapojen valikoimaa on paljon, kantoliinojen maailmaan tutustuminen vaatii hieman perehtymistä. Toisaalta riittää, kun löytää yhden hyvän perusliinan ja opettelee yhden tai kaksi itselle sopivaa sidontaa.

Neliöliinassa on repun helppous ja liinan mukavuus

Neliöliinassa yhdistyvät kudotun kantoliinan ja kantorepun hyvät puolet. Neliöliina sopii loistavasti aloittelijalle, sillä se on helppo sitoa ja yhtä nopea käyttää kuin kantoreppu. Neliöliinaa kuitenkin säädetään solkien ja remmien sijaan solmittavien hihnojen avulla. Koska neliöliinasta puuttuvat soljet ja remmit, se on yhtä pehmeä kuin kudottu kantoliina. Neliöliinan hyvä puoli on myös sen helppo ja nopea säädettävyys eri kokoisille kantajille. Samalla neliöliinalla voi hyvin kantaa kaksi eri kokoista kantajaa ilman, että säätöjä tarvitsee välillä korjailla. Neliöliina soveltuu sekä etupuolella, selässä että lonkalla kantamiseen ja sillä voi kantaa niin vauvaa kuin taaperoa.

Neliöliina sopii loistavasti aloittelijalle, sillä se on helppo sitoa ja yhtä nopea käyttää kuin kantoreppu.

Neliöliina koostuu tukevasta kankaasta valmistetusta neliön muotoisesta paneelista sekä olka- ja vyötäröhihnoista. Paneelin alareunassa olevat hihnat solmitaan vyötärölle. Lapsi asetetaan istumaan paneelin pohjalle istuvaan kyykkyasentoon ja paneeli vedetään lapsen selän yli. Yläreunasta lähtevät hihat vedetään ristiin selkäpuolella, tuodaan etupuolelle lapsen kylkien yli ja lopuksi tehdään solmu vyötärölle.

Mistä siis tietää, millainen kantoväline kannattaa hankkia?

Valitettavasti tämä kirjoitus ei tule sisältämään viisasten kiveä Juuri Sen Oikean Kantovälineen löytämisen pulmaan, sillä ihan mikä tahansa kantoväline on hyvä valinta, kunhan malttaa opetella sen oikean käyttötavan. Kantamisen tulisi tuntua mukavalta sekä kantajasta että kannettavasta lapsesta.

Kantovälineen valinta onnistuu yleensä parhaiten kokeilemalla ja vertailemalla. Yhtä oikeaa vastausta ei ole olemassa, mikä kantoväline on paras valinta kenellekin.

Kantajan ja lapsen fyysiset mittasuhteet vaikuttavat jonkin verran. Myös se vaikuttaa, kuinka paljon kantovälinettä käytetään ja millaisissa tilanteissa. Toki myös omat mieltymykset vaikuttavat: yksi tykkää sitoa pitkän kantoliinan eri tavoin eri tilanteissa ja nauttii uusien sidontatapojen harjoittelemisesta, toinen haluaa vain laittaa lapsen kyytiin mahdollisimman helposti ja nopeasti. Monille kantovälineiden ulkonäöllä on tietysti myös merkitystä. Onneksi valikoimaa riittää, jotta jokainen löytää juuri omaan tyyliinsä sopivan kantovälineen.

Tässä kuitenkin muutama vinkki, joista saattaa olla apua ensimmäisen kantovälineen valintaan. Aivan ensimmäiseksi kehotan miettimään, mitkä asiat ovat itsellesi kantovälineessä tärkeimpiä ominaisuuksia. Mihin tarpeeseen etsit kantovälinettä ja millaisissa tilanteissa luulet kantavasi? Tuleeko kantoväline molempien vanhempien käyttöön? Onko sinulle tärkeintä kantovälineen väri, hinta vai käyttöikä?

Haluan mahdollisimman edullisen kantovälineen

Haluan pitkäikäisen kantovälineen, jolla voin kantaa lasta vauvasta taaperoon

Haluan helpon kantovälineen. En jaksa opetella kantoliinan sitomista.

Haluan nopean kantovälineen, johon lapsen saa kyytiin pikaisesti.

Haluan monipuolisen kantovälineen, jolla voi kantaa niin etu- ja selkäpuolella kuin lonkalla

Haluan mahdollisimman tukevan kantovälineen, jolla jaksaa kantaa pitkiäkin matkoja

Haluan kantovälineen, josta lapsi näkee ympärilleen

Haluan juuri itseni näköisen kantovälineen

  • Ihan mikä tahansa kantoväline! Valikoimaa riittää kuosien suhteen etenkin kudotuissa kantoliinoissa että kantorepuissa.

Näistä vinkeistä saa ilman muuta olla eri mieltä. On myös hyvä tietää, että kaikista kantovälinetyypeistä löytyy sekä edullisia että kalliimpia vaihtoehtoja riippuen siitä, etsiikö ihan tavallista peruskantovälinettä vai jotain erikoisempaa, kuten vaikkapa käsityönä valmistettua designia.

Pyydä apua ja testaa ennen ostopäätöstä

Kaikkein helpointa kantovälineen hankkiminen on, jos sen valintaan saa apua. Me Ipanaisella lupaamme auttaa sinua löytämään juuri omalle perheellesi sopivan kantovälineen ja opastamme sinua myös käyttämään sitä sujuvasti. Myymälässämme pääset tutkimaan ja vertailemaan erilaisia kantovälineitä ja voit myös vuokrata kantovälineen ennen ostopäätöstä koekäyttöön. Verkkokaupassa autamme sinua chatissa ja voit ottaa meihin yhteyttä myös sähköpostitse tai puhelimitse.

Maksuttomat kantamisen infot perjantaisin

Aina perjantaisin järjestämme myymälässämme ilmaisia kantamisen infoja.

Kello 10-11
Alkuun kantamisen kanssa

kello 13-14
Kantoreppuklinikka

Vertaistuessa on voimaa!

Löytyisikö omasta kaveripiiristäsi joku kantovälineiden maailmaan vihkiytynyt henkilö, jonka kanssa pääsisit testailemaan erilaisia liinoja ja reppuja? Järjestetäänkö omalla paikkakunnallasi kantamisaiheisia tapaamisia? Kannattaa myös tutustua Kantoliinayhdistyksen kantovälinelainaamoihin, joissa on mahdollisuus päästä testailemaan erilaisia kantovälineitä. Facebookin Kantoliinat ja kantoreput -kysy ja keskustele -ryhmässä voit kysellä kokemuksia erilaisista kantovälineistä ja vinkkejä kantovälineen hankintaan.

Ps. Ei haittaa, vaikka joskus hankinta onkin huti…

Kantovälineet ovat siitä hyviä hankintoja, että niillä on erittäin hyvä jälleenmyyntiarvo. Jos ostat kantoliinan tai kantorepun, joka ei kokeilun jälkeen olekaan itsellesi niin mieluisa, niin ei hätää. Kantovälineet voi laittaa helposti kiertoon esimerkiksi Facebookin Kantovälinekirppiksellä. Jonkun toisen epäonnistunut hankinta saattaakin olla toiselle Juuri Se Oikea Kantoväline!