facebook_pixel

Kantaminen sujuu keväällä – lue 6 varusteluvinkkiä!

Kantaminen on erityisen ihanaa keväällä ilmojen lämmetessä. Nyt on täydellinen aika napata lapsi kantovälineen kyytiin ja lähteä nauttimaan yhdessä ulkoilmasta! Kevätsäät saattavat kuitenkin olla vanhemmille haastavaa aikaa pukeutumisen suhteen. Pakkaskeleillä on jotenkin helpompaa pukea lapsi mahdollisimman lämpöisesti, kerrosta vaan toisen päälle. Keväällä taas aurinko paistaa jo lämpimästi, mutta silti ilma on vielä viileä ja tuuli saattaa olla kolea. Lämpötila saattaa myös vaihdella paljon vuorokauden ajan mukaan. Tässä vinkkejä lapsen pukemiseen kevätkeleille, etenkin kantovälineen kyytiin.

1) Älä pue liikaa

Monet ajattelevat, että lapsi on paremmin suojassa vaunuissa tai rattaissa ja kannettuna enemmän säiden armoilla. On kuitenkin hyvä muistaa, että liikkessä olevan kantajan vartalon lämpö pitää aina myös kannetun lapsen lämpöisenä. Etenkään edessä kannettaessa ei siis kannata pukea lapselle liikaa päälle, sillä lapsi saa helposti hepulit, jos kantovälineen kyydissä on hikiset ja tukalat oltavat. Lisäksi on hyvä muistaa, että myös kantoväline (etenkin kantoliina) toimii vaatteiden ohella ekstralämmikkeenä.

Sopivaan pukeutumiseen vaikuttaa, kantaako lasta oman takin sisällä vai ulkovaatteiden päällä. Kantotakin tai -suojan alla kevätkeleillä riittää usein ihan vaan hengittävät sisävaatteet, kunhan muistaa aina suojata lapsen jalat ja pään hyvin. Jos lasta kantaa omien ulkovaatteiden päällä, kannattaa lapsi pukea johonkin tuulenpitävään, mutta hengittävään materiaaliin. Monet tykkäävät esimerkiksi windfleece-haalareista. Kantaessa voi hyödyntää myös isoja villatakkeja ja huiveja, jotka voi tarvittaessa kääriä päälle lisälämmöksi auringon mennessä pilveen ja ottaa taas helposti pois, jos kantaessa tulee liian kuuma.

2) Tunnista oman lapsesi lämmönsäätely

Lapset ovat lämmönsäätelyn suhteen yksilöitä, joten on ihan normaalia, että jotkut lapset palelevat enemmän, kun taas toiset ovat todellisia hikipäitä. Ei kannata siis välttämättä ottaa suoraan mallia toisten lasten pukeutumisesta, vaan testaamalla etsiä juuri omalle lapselle sopivat pukeutumissysteemit. Lapsen lämpöolosuhteet saa testattua parhaiten kokeilemalla, tuntuuko lapsen niska hikiseltä tai kylmältä. Myös varpaita kannattaa kokeilla.

Jos vauva tuntuu kuumalta ja hikiseltä, kannattaa rohkeasti keventää vaatetusta. Jos lapsesi on todellinen kuumakalle, ulkoillessa saattaa riittää hyvinkin kevyt pukeutuminen varsinkin kannettaessa. Mikäli kantovälineen kanssa ulkoilun suhteen on epävarma olo, voi tehdä aluksi vaikka lyhyen vartin ulkoilun lähellä kotia ja kokeilla, miltä ulkoileminen kantovälineen kanssa tuntuu ja tuleeko liikkuessa hiki. Kotiin voi sitten palata tarpeen vaatiessa riisumaan vaatekerroksia tai pukemaan lisää päälle.

 

3) Alle villaa – päälle tuulenpitävä kerros

Me Ipanaisella vannomme niin vauvojen kuin isompien lasten kanssa hengittävän (merino)villan nimeen ihan ympäri vuoden! Villa on uskomaton materiaali, jonka vertaista saa etsiä, sillä villa sitoo itseensä niin ilmaa kuin kosteutta. Tästä johtuen se on lämmin, mutta hengittävä materiaali, joka sopii myös useimmille herkkäihoisille. Kylmillä keleillä villa lämmittää, mutta lämpimässä säässä se ei hiosta. Lisäksi villa imee kosteutta itseensä tuntumatta märältä ihoa vasten.

Villan lisäksi esimerkiksi silkki ja bambu ovat ihanteellisia materiaaleja kannetun vauvan vaatteisiin. Pieni vauva on aivan ihanaa pukea päästä varpaisiin pehmoisiin luonnonmateriaaleihin, silä ne tuntuvat täydellisen helliltä pikkuisen vauvan iholla. Villa kannattaa muuten pukea aina suoraan ihoa vasten alimmaksi vaatekerrokseksi, sillä se säilyttää parhaiten lapsen iholla tasaisen lämmön ja kosteuden.

Päällimmäiseksi kerrokseksi kevätsäillä kannattaa pukea aina tuulenpitävää materiaalia, oli se sitten kantotakki, kantosuoja tai lapsen oma haalari. Kevätsäillä tuuli saattaa olla hyvinkin kylmä, vaikka aurinko paistaa.

IMG_1435

Villa on ihanan pehmoinen materiaali vauvan päällä

4) Suojaa lapsen kaula, pää ja jalat kylmältä

Vaikka kantaessa lapsi pysyykin hyvin lämpimänä kantajan suojissa, erityisen tärkeää on suojata pikkuiset varpaat ja lapsen korvat kylmältä. Kantaessa viima osuu usein helposti juuri lapsen päähän ja jalkoihin, jotka eivät ole kantovälineen suojissa. Paras vinkki pukeutumiseen myös jalkojen osalta on kerrospukeutuminen. Aloita sujauttamalla lapsen jalkaan villasukat – ihan suoraan ihoa vasten. Sitten päälle lämmittävät tossut tai töppöset ja päälimmäiseksi mielellään kerros tuultapitävää materiaalia, etenkin jos lapsi ei matkusta kantotakin alla. Ipanaisen valikoimasta löytyvät Stonz-tossut sopivat aivan erinomaisesti myös kantamiseen.

Lapsen kaulan ja pään suojaamiseen sopii parhaiten esimerkiksi merinovillainen kypärämyssy ja sen päälle tuulenpitävä lakki. Lipallinen hattu suojaa kivasti myös silmiä auringon säteiltä. Myös kantokauluri on oikein pätevä asuste kevätkeleille. Sen avulla suojaat sekä oman että lapsen kaulan kylmältä.

 

5) Satsaa kantovaatteisiin

Kantamiseen on saatavilla monenlaisia lisävarusteita, joiden avulla voi helpottaa ulkoilua kantovälineen kanssa. Kantotakki on loistava varuste etenkin pienen vauvan kanssa, joka nukkuu päiväunia kantovälineen kyydissä eikä vielä kävele. Vauva pysyy oman takin sisällä suojassa, eikä pikkuista kyytiläistä tarvitse välttämättä herättää vaatteiden riisumiseksi sisään tullessa. Riittää, kun ottaa itseltä takin pois. Kantotakkien lisäksi on saatavilla erilaisia kantosuojia ja kantopaneeleita, jotka voi virittää omaan takkiin kiinni.

Mikään pakko ei ole tietenkään ostaa virallisia kantovarusteita, sillä mikä tahansa isohko takki, huppari tai villatakki kelpaa kantovaatteeksi, kunhan mahdutte yhdessä lapsen kanssa vaatteen suojiin, eikä lapsi ole täysin uppeluksissa vaatteen sisällä. 

 

 

Kumjan avulla teet omasta takistasi kantotakin!

6) Muista suojata lapsen silmät auringolta

Pienen lapsen silmät ovat erittäin herkät auringon UV-säteilyn haitoille, joten lapsen silmien suojaaminen kunnollisilla aurinkolaseilla on tärkeää myös kannettaessa. Lapsen kehittyvät silmät eivät vielä pysty suodattamaan UV-säteilyä yhtä hyvin kuin aikuisen silmät. Kantovälineessä lapsi saattaa olla hyvinkin alttiina auringon säteilylle, sillä lapsella ei ole välttämättä mitään suojaa auringolta. Toisaalta lapsi voi itse halutessaan kääntää kasvonsa kantajan suojiin, jos aurinko paistaa liikaa silmiin, mutta aina lapset eivät itse vielä ymmärrä olla katsomatta suoraan kohti aurinkoa.

Jos ei halua ostaa useampia aurinkolaseja vuodessa, saattaa olla fiksu idea kiinnittää aurinkolasit jollain tavalla itseensä tai kantovälineeseen. Etenkin selkäpuolella kulkeva kyytiläinen saattaa nimittäin nakata muuten aurinkolasit päästänsä jonnekin matkan varrelle. Lipalliset ja lierilliset hatut auttavat myös suojaamaan silmiä (varsinkin jos lapsi on sitkeästi aurinkolaseista kieltäytyvää sorttia). 

Ipanaisen suosikkituotteet kevään kantokeleille