facebook_pixel

Näin onnistuu lapsen kantaminen kesällä

Lämpimät kelit ovat täällä taas! Kantaminen kesällä on ihanaa ja kätevää, sillä kesällä tulee usein retkeiltyä paikoissa, joissa kantaminen saattaa olla käytännöllisempää kuin vaunujen mukana kuljettaminen. Esimerkiksi uimarannalla vauva kulkee kivasti kantovälineen kyydissä samalla, kun itse kahlailee rantavedessä tai vahtii isompien lasten uimaleikkejä. Mutta entä, kun iskee hiki päälle – niin kantajalle kuin kannettavalle? Mitä kannattaa huomioida lämpimän sään kantamisissa? Mitä ihmettä vauvalle puetaan päälle? Uskaltaako käyttää aurinkorasvaa? Tässä Ipanaisen henkilökunnan parhaat vinkit kantamiseen hellesäällä.

1. Mikä on se kaikkein viilein kantoväline?

Tätä meiltä kysytään todella usein, mutta yksiselitteistä vastausta meillä ei valitettavasti ole antaa. Tämä on nimittäin makuasia. Kantaessa kesällä tulee melkeinpä väistämättä lämmin, sillä kantamisen läheisyys lämmittää joka tapauksessa. Kantovälinevalinnalla voi kuitenkin jonkun verran vaikuttaa myös asiaan!

Kuumin kantovälineistä useimpien mielestä lienee trikoinen kantoliina. Trikooliina on aivan ihana kantoväline pikkuisilla vauvoilla, mutta sen materiaali ei tosiaan ole hengittävimmästä päästä. Lisäksi trikooliinassa vauvan päällä on aina kolme kerrosta liinakangasta. Joillekin vauvoille tämä saattaa olla kerta kaikkiaan liikaa. Trikooliinoissakin on kuitenkin eroja. Osa trikooliinoista on paksumpia ja osa taas kevyempiä ja ohuempia.

Kudotut liinat ovat hyvä valinta lämpimällä säällä.

Jos kaipaat ohuempaa ja hengittävämpää kantoliinaa, kannattaa ehdottomasti kokeilla kudottua kantoliinaa tai neliöliinaa. Ihan jo peruspuuvillainen kantoliina on kesällä mukavan hengittävä, mutta kudotuista kantoliinoista löytyy myös erityisen hyvin hengittäviä materiaalisekoitteita. Etenkin silkki ja pellava ovat kesäaikaan ihanan viileitä kantoliinan materiaaleja.

Myös sidontatavalla voi olla merkitystä. Sidonnat, joissa tulee vain yksi kerros kangasta vauvan päälle ja vain vähän liinaa kantajan ympärille ovat viileimpiä. Yksi suosikeistamme kesällä vauvan kanssa on ollut kietaisuristi ilman olkainten levitystä tai oikeastaan ennemmin keskeytetty kietaisuristi -sidonta, jossa sidonta päätetään tekemällä solmu vauvan pepun alle.

Kesäisin on kiva kantaa myös lonkalla ja yksi hyvä kesän kantoväline onkin rengasliina. Rengasliinassa kangasta on vähemmän lapsen ja kantajan ympärillä, joten monet kokevat rengasliinan kantovälineistä viileimmäksi. Lonkalla kantaminen tuntuukin kevyemmältä ja ilmavammalta silloin, kun on kuuma.

Fidella kudottu kantoliina Kaleidoscope Ocean Teal (luomupuuvilla)

Monet tykkäävät kantaa kesällä eniten kantorepulla ja neliöliinalla, sillä niiden sivuista vauvan kylkien kohdalle jäävistä aukoista pääsee hieman enemmän ilmavirtaa kannettavan ja kantajan väliin. Markkinoilta löytyy ihan varta vasten kuumaan ilmastoon suunniteltuja kantoreppuja. ByKayn denim neliöliinoissa ja kantorepuissa matariaali on ihanan kevyttä ja erityisen hengittävää pellavasekoitetta, joten nämä ovat erittäin hyvä valintoja kesään. Joissakin repuissa on vauvan selän kohdalla avattava luukku tai kaistale hengittävää mesh-kangasta. Esimerkiksi JPMBB-kantorepussa on avattava luukku, jonka avulla saa erityisen viilean kantotuntuman. Myös Tula kantoreppujen valikoimassa on hengittäviä Coast-malleja.

Jos tykkäät käydä uimassa ja haluaisit pulahtaa lapsen kanssa uimaan, kannnattaa ehdottomasti myös testata vesiliinaa. Vesiliina on urheiluneuloksesta valmistettu rengasliina tai pitkä kantoliina, joka on hyvin hengittävää materiaalia ja kuivuu nopeasti. Uimaan lapsi liinassa ei tietenkään ole turvallista lähteä, mutta pieni kastautuminen uima-altaassa tai rantavedessä onnistuu vesiliinan kanssa kätevästi. Vesiliina on loistava apuri myös vesipuistoissa ja uimahalleissa.

2. Miten kannattaa pukeutua kantaessa lämpimällä säällä?

Suuri kesäkantamisen dilemma on, että toisaalta vaatteet suojaavat lasta auringolta, mutta kannettaessa tulee luonnollisestikin tuskaisen kuuma, jos pukee liikaa päälle. Parhaiten auringolta suojaavat pitkähihaiset tiiviisti kudotut tummat vaatteet, mutta ne saattavat kuumimmilla keleillä olla vauvalle pakahduttavan kuumia. Kaikkein tärkein vinkki on kuitenkin pysytellä poissa suorasta auringonpaahteesta, etenkin päivän kuumimpina tunteina.

Kantoväline onneksi antaa lapselle lisäsuojaa auringolta, joten vauvalle ei tarvitse kantovälineen kyytiin pukea ihan mahdottoman paljon päälle. Käsien ja jalkojen suojaamiseen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Etenkin jalkojen kanssa kannattaa olla tarkkana. Housunpuntit helposti nousevat hieman kannettaessa ja vauvan sääri saattaa jäädä alttiiksi palamiselle.

Lapsen suojaaminen auringolta kantorepussa

Kantorepun tai kantoliinan päälle voi virittää huivin suojaamaan auringolta.

Suosittelemme kesällä pukeutumiseen kevyitä kerroksia niin lapselle kuin kantajalle. Monen mielestä parhaita kesävaatteita ovat väljät vaatteet, jotka sallivat hikoilun. Vauvan kanssa luonnonmateriaalit ovat ihania materiaaleja vaatteissa kaikkina vuodenaikoina, myös kesällä. Jos vain onnistut löytämään silkkisen vauvan paidan tai bodyn, sellainen on aivan loistava vaate kannetulle vauvalle. Uskomatonta kyllä, myös (merino)villa on hyvä hellekelien vaatemateriaali. Villa on hengittävää eikä tunnu kostealta. Tästä syystä villa tuntuu kuumalla kelillä yllättävän viileältä ja mukavalta päällä. Silkin ja villan lisäksi kesällä kannattaa suosia pellavaisia vaatteita.

Vauvoille ja isommille lapsille on saatavilla myös erilaisia uv-suojavaatteita, jotka ovat myös hyvä ratkaisu suojata lapsi auringolta. Vauvoille on saatavillla jopa terällisiä haalareita, joissa on uv-suoja. Toki vauvan voi laittaa myös ihan vaippasiltaan kantoliinan kyytiin. Jos tuntuu, että oma ja vauvan iho liimautuvat ikävästi yhteen, kannattaa laittaa väliin esimerkiksi silkkinen hoitoliina tai bambuharso. Kantorepun tai kantoliinan päälle voi virittää vielä ohuen huivin lisäsuojaksi auringolta. Todella kuumalla säällä voi laittaa huivin tai harson pakastimeen hetkeksi viilentymään ja asettaa sitten viileän kankaan kantovälineen päälle tai sisään.

3. Voiko vauvalle laittaa aurinkorasvaa?

Tänä päivänä kaikki varmasti ovat hyvin tietoisia auringon vaaroista. Lapsena sattuneella ihon palamisella saattaa olla todella kurjat seuraukset aikuisiällä. Vauvat ja pikkulapset on aina kaikkein paras suojata auringolta pysymällä varjossa, etenkin keskipäivän kuumimpina tunteina. Toiseksi paras vaihtoehto on vaatteilla suojaaminen ja kolmanneksi paras lapselle soveltuvan aurinkovoiteen käyttäminen.

Vauvoille ja alle 2-vuotiaille lapsille ei suositella lainkaan aurinkosuojavoiteiden käyttämistä. Pienille lapsille taas suositellaan aina ensisijaisesti fysikaaliseen suojaan perustuvia titaanioksisia sisältävää auringonsuojavoidetta mieluummin kuin kemiallisesti UV-säteilyyn reagoivia voiteita. Lue lisää auringolta suojaamisesta!

4. Hattu päähän, aurinkolasit silmille!

Auringon porottaessa on erityisen tärkeää suojata lapsen pää ja niska, sillä kannettaessa lapsi ei välttämättä saa suojaa auringolta mistään muualta. Hyvä hattu kannettaessa on leveälierinen aurinkohattu, joka suojaa sekä lapsen kasvoja, korvia että niskaa auringolta. Hyvä kesähattu sallii myös ilmanvaihdon pään alueella.

Pienen lapsen silmät ovat erittäin herkät auringon UV-säteilyn haitoille, joten lapsen silmien suojaaminen kunnollisilla aurinkolaseilla on tärkeää kannettaessa. Pitkäaikainen altistuminen auringolle saattaa pahimmillaan aiheuttaa vaurioita lapsen silmiin, jotka eivät vielä pysty suodattamaan UV-säteilyä yhtä hyvin kuin aikuisen silmät.

Kantovälineessä lapsi saattaa olla hyvinkin alttiina auringon säteilylle. Toisaalta lapsi voi itse halutessaan kääntää kasvonsa kantajan suojiin, jos aurinko paistaa liikaa silmiin, mutta aina lapset eivät itse vielä ymmärrä olla katsomatta suoraan kohti aurinkoa. Jos ei halua ostaa useampia aurinkolaseja vuodessa, saattaa olla fiksu idea kiinnittää aurinkolasit jollain tavalla itseensä tai kantovälineeseen.

Lue lisää lapsen silmien suojaamisesta auringolta

5. Muista nesteytys – juokaa riittävästi!

Hellekeleillä on tärkeää muistaa sekä oma että lapsen nesteytys. Lapsille on hyvä muistaa tarjota vettä tai muuta nestettä säännöllisesti. Nykyisten ravintosuositusten mukaan nesteitä olisi hyvä juoda päivittäin noin 1–1,5 litraa. Janontunnetta ei kannata odotella, vaan vettä olisi syytä nauttia riittävästi koko ajan. Hyvä vinkki on nauttia nesteitä yhtä säännöllisesti kuin aterioita. Nestehukan merkki on vähäinen, vahvalta tuoksuva ja tummankeltainen virtsa. Vauvoilla ja taaperoilla on syytä tarkkailla, että vaipat kastuvat useamman kerran vuorokaudessa.

Vesi on paras juoma niin lapselle kuin aikuiselle. Täysimetetyt vauvat eivät kuitenkaan tarvitse vettä janojuomaksi, mutta imetystä saattaa olla tarpeen tihentää kuumalla säällä. Lue täältä vinkkejä imetykseen kesällä.

Jos lapselle ei maistu vesi sellaisenaan, hyvä vinkki on herkutella vaikkapa vesimelonilla tai tarjota lapselle smoothieita. Smoothiet kulkevat kätevästi mukana myös reissueväinä ja niistä voi valmistaa myös herkullisia ”mehujädejä” lapsen iloksi. Välipalapusseihin voit pakastaa valmiiksi lapselle herkullisen välipalan ja tarjota sen hieman sulaneena.

Muista juoda myös itse paljon – varsinkin, jos imetät! Muista siis hyvä juomapullo niin lapselle kuin itsellesi!

 

 

Loistava käytännön vinkki: Lil’ Sidekick kiinnitysnauhalla juomapullo kulkee aina mukana kantaessa ja lapsi saa otettua itse vesihuikat aina halutessaan.

6. Tarkkaile aina kantaessa lapsen vointia

Hellekeleillä kantaminen on turvallista, kunhan sekä lapsella että kantajalla on koko ajan mukava olo. Jos lapsi on tyytyväinen, iho tuntuu normaalilämpöiseltä ja lapsi hengittää normaalisti, kantamista voi jatkaa hyvillä mielin. Lapsen vointia on kuitenkin syytä tarkkailla tiheästi lämpömittarin lukemien kivutessa hellelukemiin.

Jos lapsi tuntuu tulikuumalta, iho alkaa olla punainen ja/tai ihottumainen tai jos lapsen hengitys kiihtyy kovasti, on syytä pitää tauko kantamisesta. Tärkein seurattava merkki on lapsen mukavuus. Ylikuumentuminen aiheuttaa lapselle epämukavaa oloa, jolloin lapsi saattaa olla ahdistunut tai ärtynyt kantovälineen kyydissä: lapsi rimpuilee, vääntelehtii ja on itkuinen. Lapsi voi olla myös veltto ja apaattinen. Auringonpistoksen oireita voivat olla päänsärky, ärtymys, pahoinvointi ja huimaus, joten näiden suhteen tulee olla erityisen tarkkana. Jos lapsella on selkeästi kurja ja kuuma olla kantovälineen kyydissä, suosittelemme viilentävää hetkeä varjossa ja ilmakylvyttelyä. Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos olet huolissasi lapsen voinnista.

 

Näitä kantovälineitä suosittelemme kesään

Voit myös vuokrata meiltä kantovälineen kesän reissuille

Muista myös nämä kesätuotteet